1. Mitologia Utkatasana:
Utkatasana provine din sanscrita utkata, care înseamnă „feroce, mândru, înalt, superior, imens”. Această asană este adesea cunoscută și ca poziția scaunului, deoarece arată ca și cum ești așezat pe un scaun invizibil. În cazul acestei asane și a mitologiei din spate ei vorbim însă despre un tron, nu despre un scaun oarecare.
Din punct de vedere istoric, în India, scaunele erau mai rare; majoritatea oamenilor stăteau pe podea sau direct pe pământ. Regii și reginele, stăteau pe tronuri, ceea ce îi ridica deasupra nivelului comun și îi făcea mai ușor vizibili pentru darshan - acel act de a vedea și de a fi văzut care unește un rege sau o zeitate cu oamenii.
Vezi aici colecția de covoare din bumbac YogasatShop
Utkatasana își are originea în mitologia hindusă, regăsită în special în Ramayana. Povestea urmează luptele lui Rama, un prinț divin din Regatul Kosala, în urma exilului său din regatul tatăl său, regele Dasharatha. Acțiunea începe când mama vitregă a lui Rama, regina Kaikeyi cere ca Rama să nu fie încoronat ca rege ci fiul acesteia, Bharata, iar Rama să fie trimis în exil timp de paisprezece ani. Dar fratele lui Rama, Bharata, a refuzat să ocupe tronul. În schimb, el a așezat o pereche de sandale a lui Rama pe scaunul regal pentru a sublinia absența acestuia.
Sandalele au trimis mesajul: Regele adevărat, Rama, lipsește; Voi face tot posibilul ca substituent al lui.
De asemenea, un tron este mai mult decât o piesă de mobilier. În mod simbolic, transmite puterea și autoritatea celui care stă pe el. Deciziile unui conducător îi afectează pe toți din regatul său, așa că cel care ocupă tronul ar fi bine să fie înțelept, drept și pregătit să renunțe la agenda sa personală în favoarea dharmei, ordinea divină care susține viața și universul în sine.
2. Execuție Utkatasana:
- Stai drept, cu picioarele îndepărtate puțin mai departe decât lățimea șoldului.
- Inspiră și ridică brațele. Ridică omoplații și cutia toracică împreună cu brațele pentru a evita crearea tensiunii în zona gâtului.
- Expiră și îndoaie genunchii. Genunchii trebuie să fie dincolo de degetele de la picioare
- Ridică cutia toracică până când este aproape verticală păstrând totuși genunchii îndoiți. Lasă fesieri în jos, ca și cum te-ai așeza pe un scaun imaginar. Vei semăna cu cineva așezat pe un scaun, corpul fiind ușor înclinat înainte.
- Vârful capului îndreptat în sus ca și cum ai purta o coroană.
- Rămâi în poziție timp de zece respirații.
- Pentru a ieși din postură, expiră, coboară brațele și îndreaptă picioarele.
Citește și: Asane pentru sănătatea coloanei vertebrale
3. Beneficii Utkatasana:
- Tonifică musculatura picioarelor
- Întărește gleznele, dar și spatele
- Stimulează inima și organele abdominale
- Întărește sistemul imunitar
4. Contraindicații Utkatasana:
- Durerile cronice de genunchi sau leziunile la genunchi vor face dificilă practicarea acestei asane.
- Dacă ai dureri de spate sau leziuni este de evitat această asană.
- Este de evitat dacă sunt leziuni sau dureri la glezne și călcâie.
- De evitat în caz de artrită severă deoarece va crea mai multe dureri articulare.
- Este de evitat dacă suferiți de dureri de cap și tensiune arterială scăzută.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.
Material susținut de:
Image