Asanele – alinierea cu energia Universului Skip to main content
Asanele – alinierea cu energia Universului

Patanjali, considerat părintele yoga, a descris cele 84 de posturi fundamentale, fiecare fiind o modalitate de a ne alinia corpul cu geometria cerească. Ați auzit oameni spunând că putem cuprinde întregul univers într-un bob de muștar? Corpul nostru în sine este un microcosmos. Aliniind microcosmosul cu macrocosmosul, putem descărca energia universului în conștiința noastră. Putem asimila coloana vertebrală cu o antenă care captează vibrația constantă de energie a universului prin practica asanelor și astfel începem să-i înțelegem limbajul.

În Yoga Sutra (2.46 – 2.47 – 2,48) Patanjali descrie asana astfel, sthira-sukham âsanam - posturile folosite în meditație se fac cu ușurință și stabilitate, prayatna-åaithilyânanta-samâpattibhyâm - iar acest lucru se întâmplă pe măsură ce tensiunile din corp și senzația de multiplicitate se atenuează până la dispariție; tato dvandvânabhighâta – astfel, nu mai suntem deranjați de jocul contrariilor (bine-rău, etc), de dualitate.

Oricât de modernă considerăm practica noastră de yoga, asanele au vechime de peste 1500 de ani, primele comentarii cunoscute la Yoga Sutra datând din anul 400 d.Hr.

Image

 

Mulți practică yoga asana pentru a obține flexibilitatea coloanei vertebrale sau pentru liniștirea mintii, însă la un nivel mai profund, yoga asana este un instrument folosit pentru a mișca energia vitală a corpului, prana. Mișcarea acestui curent energetic conduce la o conștientizare mai profundă după executarea fiecărei posturi, facilitând accederea la niveluri mai înalte de conștiință. În cele din urmă, ne aduce la scopul final al yoga, experimentarea stării samadhi, când mintea se află într-o totală stare de liniște și nu mai produce gânduri.

Deși, asana este cea de-a doua treaptă din cele opt descrise de Patanjali în Yoga Sutra, ea nu este separată de celelalte, ele coexistă, având o importanță egală. Un practicant de yoga trebuie să respecte ordinea indicată, pentru că nu poate ajunge direct în starea de samadhi, fără a trece prin cele 7 trepte anterioare.

Respirația este direct legată de starea minții. O minte agitată, din cauza nerespectării regulilor de moralitate descrise în yama și niyama, agită corpul fizic, care nu va putea sta liniștit în asane și implicit nu va putea conștientiza fluxul energetic generat de pranayama. Deci fiecare pas este dependent de cel anterior și îl influențează pe cel următor.

Viteza cu care evoluează practica noastră spirituală este direct legată de profunzimea conștientizării. Yoga asana nu este un sport, o competiție în care ne întrecem cu ceilalți, care rezistă mai mult, care arată mai bine într-o postură și așa mai departe. Practica yoga se face cu conștientizare după fiecare asană, astfel încât, după o anumită perioadă de practică, să putem percepe mișcarea energiilor subtile, nu numai mișcările grosiere ale corpului.

Scopul yoga este de a ne cunoaște adevărata noastră natură, de a transcende mintea. Noi ne identificăm de cele mai multe ori cu corpul fizic de care avem mare grijă, uitând că de fapt acesta este o expresie grosieră a celui energetic, ce apare ca o expresie a conștiinței, filtrată de nenumărate condiționări.

Pentru o mai bună conștientizare în timpul practicii este bine să parcurgem câteva etape.

1.    Stabilirea unei intenții

Conștientizarea începe cu intenția. De ce fac yoga? Stabilirea unei intenții este o modalitate puternică de a ne aminti că asana nu este scopul final al practicii, ci calea aleasă, iar stabilirea intenției oferă minții un reper la care să se raporteze.

În sanscrită, intenția este numită sankalpa. Nu înseamnă stabilirea obiectivelor și „ce pot obține”, ci mai mult despre „ce promit să aduc, cu ce pot eu contribui” Sankalpa nu este un scop, ci un angajament.

Spre deosebire de scop, care reprezintă o nevoie personală de a realiza ceva, conceptul de sankalpa este îndreptat spre interior pentru a se conecta cu cea mai înaltă intenție a inimii. Un scop poate fi gândit ca voința unui individ, în timp ce sankalpa este voința universală. Este o declarație sau o afirmație pozitivă, cum ar fi „pacea este adevărata mea natură”, mai degrabă decât „Vreau pace în viața mea” condus de ego. Se spune că atunci când mintea este relaxată, sankalpa poate rămâne în subconștient.

De asemenea, intenția poate fi repetată dimineața, înainte de meditație sau la începutul oricărei practici de yoga asana.

 

sankalpa mudra

 

  1. Conștientizarea Corpului

Pe măsură ce aprofundăm conștientizarea în timpul asanelor, ne vom muta treptat atenția de la forma corpului fizic în timpul unei posturi, la senzațiile pe care le percepem, pe care le etichetăm rapid ca tensiune, slăbiciune, durere, neputință sau eșec, care se pot transforma în putere, abilitate, progres sau bucurie. Prin conștientizare, recunoaștem că fiecare senzație este pur și simplu un joc de energie pe care mintea o etichetează.

Putem observa cum corpul fizic are diferite poziții în funcție de nivelul de conștiință al unei persoane. O persoana fericită are o postură a corpului diferită de o persoană tristă, supărată. Dacă aplicăm această regulă în practica asanelor, putem executa conștient o anumită postură, favorabilă elevării conștiinței. 

 

  1. Conștientizarea Respirației

Respirația este un instrument excelent. Poate fi asemuită cu o săgeată care îndreaptă mintea spre corp și invers. Respirația nu este doar o reflectare a ceea ce se întâmplă în corpul nostru, ci este o reflectare a ceea ce se întâmplă în mintea noastră.

Prin practica corectă a unor posturi, împreună cu o respirație adecvată și conștientizare, putem îmbunătăți echilibrul mental și fizic. Unul din cele 3 texte antice despre Hatha yoga, Hatha Yoga Pradipika, (secolul al XV-lea), ne amintește că „cel care a dobândit controlul asupra respirației, va câștiga și controlul asupra abilităților minții”.

 

  1. Conștientizarea Minții

La fel ca în timpul meditației, putem folosi conștientizarea pentru a observa continuu unde se află mintea în timpul practicării asanei.

Pe măsură ce observăm, asistăm și urmărim practica noastră, putem identifica tipul de senzații percepute: plăcute, aliniere perfectă, echilibru constant, corp ușor/greu, evitarea  unor posturi, senzații sau sentimente.

  1. Dedicare si recunoștință

La sfârșitul practicii asanelor, după conștientizarea efectului acestora asupra corpului fizic și a celui energetic este benefic să fim recunoscători divinității, universului, pentru energia primită. De asemenea, dedicând beneficiile primite și celorlalți, ne grăbim și mai mult călătoria către samadhi.

  1. Uniunea completă a practicii și conștientizării asanelor

În practica asanelor, folosim intenția, posturile și mișcarea pentru a aduce liniștea în corp și în minte. Prin conștientizarea corpului și a formei sale, dezvoltăm o conștientizare a minții și a stării în care se află aceasta.

Astfel, meditația stabilește un spațiu între identificarea noastră cu gândurile și conștientizarea gândurilor, la fel și practica asanelor stabilește un spațiu între identificarea cu corpul și conștientizarea corpului.

Yoga Sutra ne învață că identificarea noastră cu corpul fizic și cu mintea este sursa tuturor durerilor și greutăților pe care le avem. Asana yoga folosește corpul pentru a ne ajuta să ne detașăm de el, pentru a fi liberi să ne identificăm cu întreaga lume și cu ființele din jurul nostru.

În concluzie, practica yoga asana nu este doar un exercițiu fizic executat mecanic, fără armonizare cu respirația și fără conștientizare. Ea trebuie făcută corect, sub îndrumarea unui profesor inițiat. Nu poate fi făcută de oricine. Altfel, poate avea efecte grave asupra întregului sistem minte – corp.

Asanele ne aliniază la energia universală, iar succesiunea executării lor este importantă, pentru că activarea corpului energetic trebuie făcută după anumite reguli.

 

 

Surse: insighttimer.com, yogapedia.com, ascendance.nl