Există mai multe căi prin care poți atinge scopul practicii yoga, acela de a conștientiza uniunea profundă a sinelui, în care eul dispare, și se produce fuziunea cu conștiința cosmică.
Hatha Yoga - ramură ce are la bază o serie de posturi fizice, denumite asane, al căror scop este de a purifica trupul, oferind minții controlul asupra corpului, pentru a-l pregăti pentru meditație. “Hatha” provine din sanscrită și înseamnă forță, putere. De asemenea, “ha” înseamnă soare, iar “tha” lună; hatha yoga este calea către găsirea echilibrului, în primă fază a celui fizic, prin posturile practicate, iar apoi a celui mental și spiritual.
Karma Yoga - în Bhagavad Gita, Krishna susține că această ramură a practicii yoga presupune “să acționezi detașat de fructul propriilor acțiuni, fruct pe care îl vei dărui Divinității”. Karma yoga are atât o misiune lumească, cât și una spirituală.
Mantra Yoga - ramură ce folosește structurile sonore sacre pentru a atinge scopul suprem al yoga. Mantrele sunt folosite pentru trezirea sinelui, dar și pentru o meditație mai profundă. Cu toate că este o ramură a flosofiilor hinduse, mantra yoga a fost adoptată ulterior și de către budism și jainism.
Bhakti yoga - ramură ce reprezintă calea devoțiunii, a iubirii pentru divinitate, dar și pentru tot ce ne înconjoară. Bhakti presupune atingerea nirvanei prin devotamentul complet manifestat față de divinitate.
Jnana yoga - este calea înțelepciunii, care folosește inteligența în scopul eliberării spirituale. “Jnana” provine din sanscrită și înseamnă înțelepciune. Aceasta este calea adevărului, considerată cea mai directă cale către cunoașterea sinelui, dar și cea mai dificilă.
Raja yoga - este considerată cea mai înălțătoare formă de yoga și poartă și denumirea de yoga regală. Această ramură are ca fundament toate ramurile menționate mai sus, fiind calea concentrării supreme.
Raja yoga presupune control deplin asupra simțurilor și mediție profundă, având ca deznodământ intrarea în starea de “supraconștiință” experimentată în etapa Samadhi.
Acestea sunt ramurile esențiale ale yoga, ramuri din care au derivat diverse tipuri de yoga, printre care și ashtanga yoga, practicată în zilele noastre în sălile de fitness.