„Așezându-se acolo, fixându-și mintea asupra unui singur punct, cu activitatea simțurilor și gândirii stăpânite, să practice Yoga pentru purificarea Sinelui. Același, neclintit, ținând nemișcate corpul, capul și gâtul, (...) cu gândul la mine, unit, așezat, avându-mă pe mine drept ultim scop. Yoginul care se unește astfel mereu, cu mintea stăpânită, ajunge la pace” (Bhagavad Gita, VI.12-14)
În practica Yoga, Asana reprezintă o etapă premergătoare meditației (Dhyana). Asanele pregătesc corpul și mintea pentru concentrarea și menținerea atenției într-un singur punct (ekagrata / one-pointedness). Toate asanele sprjină meditația, atâta vreme cât ele sunt realizate sub îndrumare corectă și sunt efectuate cu awareness (conștientizare), și nu în mod mecanic sau strict ca exercițiu fizic.
Există patru asane ce sunt recomandate pentru practica meditației: Padmasana, Siddhasana, Svastikasana și Sukhasana.
Se consideră că un practicant de meditație avansat poate sta în oricare dintre cele patru asane timp de 3 ore, neclintit (siddhi asana). Nu este vorba despre o evaluare a unei performanțe fizice, condusă de un ego care vrea să demonstreze ceva, ci este o urmare a unui efort de auto-perfecționare și auto-realizare, de atingere a măiestriei în practica spirituală (sadhana).
Inițial, practicanții Yoga încep cu menținerea uneia din cele patru posturi timp de 10-15 minute, de două ori pe zi, progresând până la 30 de minute – 1 oră zlinic, sau mai mult. După un an de practică realizată corect și cu consecvență, practicantul poate susține postura neclintit timp de cel puțin o oră.
În absența unei posturi corecte, meditația nu este posibilă. Maeștri spun că trebuie să fii ca o statuie vie atunci când meditezi. Cu cât ești mai nemișcat în asana, cu atât ești mai concentrat într-un punct fix – la mantra – și ai rezultate în practica ta. Pentru practicanții experimentați de meditație este simplu să mențină cel puțin o oră oricare din cele 4 asane. Pentru cei la început de practică, poate fi de ajutor ca mentalul să fie susținut printr-o ușoară sugestionare sau imaginație (Bhavana); când te așezi în postură, gândește-te Sunt neclintit ca o piatră. Nimic nu mă poate mișca.
Dacă se instalează durere (nu disconfort) în picioare după un anumit timp, eliberează postura, masează picioarele preț de 5 minute și revino iar în postură. Cu cât practici mai mult și în mod consecvent, cu atât vei simți mai puțină durere, corpul se va acomoda și vei experimenta mulțumire și pace.
Alege una dintre cele 4 asane și rămâi la ea, perfecționând-o – padma, siddha, svastika sau sukha. Cărțile de Hatha Yoga vorbesc despre beneficiile padmasana și siddhasana – cel care menține oricare din cele două asane preț de 15 minute pe zi, concentrându-se pe Creator, în lotusul din inima lor, distruge toate păcatele și atinge eliberarea rapid.
Aceste asane cresc focul digestiv și oferă un apetit bun, sănătate și fericire. Ele înlătură reumatismul, purifică și întăresc nervii picioarelor și coapselor.
Padmasana - (postura Lotusului) este considerată cea mai bună postură pentru meditație. Înțelepți ca Gheranda, Sandilya și alții îi aduc elogii pentru beneficiile asupra practicii spirituale. Cu toate că este cea mai cunoscută și cea indicată de textele sacre, această postură este una avansată și necesită practică și răbdare.
Practicantul nu trebuie să acceadă la perfecționarea posturii decât ca scop în vederea realizării meditației, altfel nu este decât o dorință a ego-ului de a sta într-o postură recunoscută. Se recomandă realizarea unor exerciții de încălzire specifice înainte de realizarea posturii. De asemenea, hidratarea corespunzătoare și consumul de nuci (migdale, alune de pădure) ajută articulațiile și elasticitatea din zona coapselor, genunchilor. Citește și: padmasana-0
Siddhasana – (postura perfecțiunii) este numită astfel întrucât este practicată de mulți siddhas (yogini perfecți) și se consideră că dacă devii maestru în această asana capeți puteri speciale (siddhis). Este postura recomandată celor pentru care Padmasana este imposibil sau dificil de realizat. Citește și: siddhasana
Perfecțiunea corpului și a organelor de simț se datorează intensității practicii spirituale, prin eliminarea impurităților. (Patanjali, Yoga Sutras ii: 43)
Svastikasana – (Auspicious pose / postura de bun augur)
Este o postură foarte confortabilă pentru meditație și exercițiile Pranayama. Prin menținerea coloanei drepte, se cultivă focusul mental. Este prima asana descrisă în tratatul Hatha Yoga Pradipika și este menționată ca postură pentru practica meditației în secolele VIII – X (Siva Samhita, Hatha Ratnavali).
În Hatha Tattva Kaumudi se spune că această postură elimină anxietatea și depresia. Aduce fericirea și pacea. Este de bun augur și aduce succes în toate practicile Yoga. Cum se realizează: Îndoaie piciorul stâng și plasează-l lângă mușchii coapsei drepte. În mod similar, îndoaie piciorul drept și împinge-l în spațiul dintre coapsa stângă și mușchii gambei. Tălpile picioarelor vor fi acum plasate între coapse și gambele picioarelor.
Sukhasana – (Easy pose / Comfort pose) este o postură meditativă confortabilă, potrivită pentru practicanții începători. Postura asigură flexibilitate și putere în zona coapselor, genunchilor și coloanei vertebrale. Alături de sprijinul său în meditație, postura energizează chakra Muladhara și activează sistemul nervos parasimpatic (rest & digest), facilitând o stare de armonie, relaxare și serenitate. Citește și: sukhasana
Pentru a susține postura un timp îndelungat și pentru sprijin în zona lombară / sciatică pentru cei cu afecțiuni în aceste zone, se recomandă folosirea unor ajutoare ca - pernă de meditație, un scaun de meditație sau alte accesorii de sprijin pentru a ajuta corpul să stea drept, neclintit pentru 30 de minute, o oră sau mai mult.
De asemenea, amintește-ți să fii blând cu corpul tău – practica primului principiu Yama (Fără Yama – conduită morală, nu există Yoga, Pattabhi Jois): ahimsa (non-violența); fii hotărât și consecvent în practică, fără a forța sau a pune presiune excesivă pe corp.
Yoga este știința realizării cunoașterii ultime și totodată a sănătății și perfecțiunii depline minte-corp-spirit. Cu toate că la început, unele posturi sunt mai dificil de executat și este prezent un anumit disconfort, prin practică zilnică, cu perseverență și devoțiune, aspirantul capătă măiestrie în realizarea asanelor și implicit o stare de armonie, bucurie interioară și entuziasm așezat.
Sa tu dirgha kala nairantarya satkara sevito drudha bhumihi - Patanjali Yoga Sutra #14
“Acesta (efortul de a fi nemișcat în practică) devine stabilit ferm în tine atunci când i te dedici pentru o perioadă îndelungată, fără întrerupere și cu devoțiune.”
Onorează practica zilnică, învățătorii, învățătura și nu în ultimul rând, propriul corp – fii conștient de transformările subtile care au loc pe măsură ce practici și sentimentul de recunoștință și expansiune care apar natural.
"Practice, practice, practice, and all is coming." Pattabhi Jois
!Nu recomandăm practica Yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.
Surse: sivanandaonline.org