Anxietatea este o tulburare psihica din ce in ce mai intalnita in zilele noastre. Mediul agitat in care traim, asteptarile pe care cei din jur le au de la noi, precum si ochiul critic cu care ne privim determina grijile sa ia forma anxietatii.
Asa cum stii ca anxietatea este declansata sau accentuata de consumul de cofeina, de renuntarea la o masa sau de consumul in exces de carbohidrati simpli (dulciuri, paste fainoase), trebuie sa stii ca exista si alimente care au efectul advers, adica reduc anxietatea.
Fasolea – bogata in fibre sanatoase, care incetinesc procesul de digestie si echilibreaza nivelul de zahar din sange, fasolea reduce tulburarile anxioase considerabil.
Iaurtul – studiile facute recent in domeniu au dovedit ca probioticele reduc anxietatea, iar iaurtul este bogat in probiotice asa ca este de ajutor persoanelor anxioase. Chefirul si smantana sunt, de asemenea, surse bogate de probiotice.
Sparanghelul – cercetarile facute pe sobolani au dovedit ca extractul de sparanghel reduce simptomele specifice anxietatii.
Somonul – intrucat contine cantitati considerabile de acizi grasi Omega-3, somonul ajuta la functionarea si dezvoltarea creierului. Specialistii sunt de parere ca somonul reduce tulburarile anxioase cu pana la 20%.
Ciocolata neagra – ciocolata neagra contine antioxidanti de pret, magneziu, dar si un acid gras pe nume anandamida, neurotransmitator care declanseaza starea de euforie si reduce, in mod evident, anxietatea.
Anxietatea trebuie descoperita si acceptata in faza incipienta, pentru a putea fi tratata cu succes. Cu cat este ignorata sau neglijata mai mult, cu atat efectele sale vor fi mai agresive. Un psihoterapeut te poate ajuta sa gasesti metoda de tratament eficienta pentru tine. Meditatia si practica yoga sunt, de asemenea, de ajutor.
*La YogaSat Festival ai ocazia sa mananci, timp de o saptamana, un meniu gatit in stil ayurvedic, cu efecte curative. Mai multe informatii despre festival gasesti aici.