Max Planck, fizician teoretic si fondatorul mecanicii cuantice, a sustinut urmatoarele: “Consider constiinta ca fiind fundamentala, iar materia ca fiind derivata din constiinta. Nu putem trece mai departe de constiinta noastra. Orice lucru despre care discutam, orice lucru pe care il consideram existent, pleaca de la constiinta”.
Eugen Wigner, un alt fizician renumit, sustine aceeasi idee: “Nu este posibil sa formulezi legile mecanicii cuantice fara sa te raportezi si referi la constiinta”.
Constiinta este cea care ne ajuta sa percepem si sa observam lumea, este cea care ne determina sa gandim intr-un anumit fel, sa simtim anumite lucruri si sa avem anumite intentii. Intrebarea este insa: constiinta este un produs al creierului sau creierul este cel administrat de constiinta?
Citeste: CELE 5 TATTVA: SEMNIFICATIE SI ROL
Teoriile stiintifice mai moderne pornesc, in general, de la premisa potrivit careia materia este singura realitate. Aceasta notiune poarta denumirea de materialism stiintific. Din fericire insa, fizica cuantica ne dovedeste ca ceea ce percepem noi ca fiind lumea ficica nu este fizica deloc.
Niels Bohr, si el fizician rasplatit cu un Premiu Nobel, la fel ca cei amintiti mai sus, sustine: “Daca mecanica cuantica nu te-a socat profund, atunci inseamna ca nu ai inteles-o inca. Tot ceea ce noi consideram ca fiind real este alcatuit din lucruri care nu pot fi considerate reale”.
In secolul al XIX-lea, fizicienii au inceput sa cerceteze legatura dintre energie si structura materiei. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca universul fizic, cunoscut si sub denumirea de univers static sau newtonian, nu exista si ca materia este, mai degraba, o iluzie. Oamenii de stiinta au inceput atunci sa inteleaga faptul ca universul este alcatuit din energie, fapt pe care fizica cuantica il sustine.
La final de secol XIX, fizicienii au descoperit fenomene empirice care nu puteau fi explicate de fizica clasica. Aceasta descoperire a determinat aparitia noii ramuri a fizicii, denumita mecanica cuantica. Mecanica cuantica pune la indoiala fundamentul material al lumii, demonstrand faptul ca atomii si particulele subatomice nu sunt, de fapt, obiecte solide, ceea ce inseamna ca nu exista cu o locatie spatiala precisa si intr-un timp definit concret. Mai mult decat atat, mecanica cuantica a descoperit faptul ca particulele care sunt observate si observatorul acestora se afla intr-o stransa legatura. Aceasta teorie ar putea sugera faptul ca lumea materiala nu este componenta primara a realitatii si ca nu poate fi pe deplin inteleasa fara sa se faca referire la minte.
Constiinta ar putea proveni din afara creierului, potrivit unor noi descoperiri
Nu exista inca suficiente dovezi stiintifice care sa arate faptul ca cel care creeaza constiinta este creierul. Totodata, nu exista suficiente dovezi nici care sa indice creierul ca fiind administrat de constiinta. Exista insa unele dovezi care indica constiinta ca fiind nu un produs al creierului, ci ceva separat, provenit din alta sursa.
Citeste: MOARTEA, DIN PERSPECTIVA BIOCENTRISMULUI
Parapsihologul Gary Schwarts sustine ca multi oameni de stiinta refuza sa accepte aceasta teorie si impiedica chiar publicarea studiilor concludente facute in domeniu. Un exemplu de studii care nu sunt publicate sunt cele facute in laboratoare experimentale pe persoane cu abilitati paranormale, care pot accesa informatii detinute de alte persoane, fie ele in viata sau nu. Aceste studii demonstreaza faptul ca mintea si creierul reprezinta doua entitati diferite.
Un alt exemplu care sustine teoria constiintei provenite din alta sursa este cel al persoanelor a caror activitate mentala continua cand intra in stop cardiac.