Secvență de 6 asane pentru practica zilnică în sezonul rece | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
asane iarna

"Lasă ca practica ta să devină o celebrare a vieții."

 (Indra Devi)

 

Pe perioada iernii, corpul este în mod natural mai rigid, mai contractat, fiind astfel mai sensibil la posturile ce implică răsuciri și întinderi. Pentru a ajuta decontractarea mușchilor, se recomandă acordarea unei atenții mai crescute exercițiilor de încălzire – rotații ale gâtului, umerilor, taliei și ale gleznelor, întinderi ușoare ale coloanei vertebrale. De asemenea, auto-masajul cu ulei cald (abhyanga) – susan sau migdale - este un adjuvant în decontractarea mușchilor, a articulațiilor, susține elasticitatea și încălzește corpul.

Pentru a preveni rigiditatea articulațiilor și pentru tonifiere și energizare pe perioada iernii, recomandăm 6 posturi pentru practica zilnică. În funcție de nivelul practicii, este indicat ca posturile să fie menținute, cu ușurință, cel puțin 1 minut – până la 3 minute. Între posturi, se execută Tadasana (postura Muntelui) – pentru asanele executate în picioare și Savasana (postura Cadavrului) pentru posturile executate în șezut.

 

"Practica Yoga în deplinătatea ei ne aduce înapoi la Sinele nostru adevărat."

 (Tirumalai Krishnamacharya)

Paschimottanasana

  • Masează și notifică organele abdominale;
  • Întinde zona inferioară a spatelui, coapsele și șoldurile;

Trikonasana

  • Susține digestia, înlătură stresul;
  • Reduce anxietatea, sciatica și durerile de spate;

Sarvangasana

  • Stimulează glandele tiroidă și paratiroida, normalizând funcționarea acestora;
  • Elimină indigestia și constipația;
Image

Ayurveda asociază iarna preponderent cu Vata dosha, însă anotimpul rece influențează considerabil și Kapha dosha. Astfel, întrucât dezechilibrul Kapha este comun în sezonul rece, manifestat prin răceală și tuse, se recomandă ca practicanții cu o constituție predominant Kapha (elemente pământ și apă) șă folosească ceaiul de ghimbir și să reducă consumul de cereale.

Totodată, depresia – frecvent întâlnită în perioada post-sărbători și anul nou – este asociată în Ayurveda unui dezechilibru al Kapha dosha. Alături de auto-masaj și practica zilnică a asanelor care să înlăture rigiditatea și care să aducă energie, se recomandă o dietă echilibrată, prietenoasă cu Kapha dosha: mâncare amară, astringentă (salată verde, linte, ghimbir, cardamom, rodie și mere).

Deși suntem ușor mai inerți în anotimpul rece, corpul este în mod natural mai inflexibil, avantajul este că petrecem mai mult timp în casă și putem acorda atenție practicii zilnice. Chiar dacă nu reușim să respectăm zilnic practica asanelor, este important ca cel puțin de 2 – 3 ori săptămânal să menținem practica pentru o jumătate de oră – cel puțin 5 asane executate în mod corect, cu atenție pe respirație și conștientizare. Un corp lipsit de sănătate și vitalitate nu poate medita; la fel și o minte neliniștită, agitată. Moksha nu poate fi realizată fără o armonizare deplină a ansamblului minte-corp, iar practica asanelor asigură o sănătate, strălucire și armonie perfectă.

"Sănătatea este dreptul tău din naștere, iar nu boala; întărește-ți moștenirea primită, nu slăbiciunea; curajul, nu frica; fericirea, nu durerea; pacea, nu neliniștea; cunoașterea, nu ignoranța. Fie ca tu să obții acest drept din naștere, această moștenire divină pentru a străluci ca yoghin complet dezvoltat, radiind bucurie, pace și cunoaștere pretutindeni." (Swami Satchidananda)

Citește și: cum-ne-alimentam-pe-timpul-iernii-sfaturi-ayurvedice

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

 

!Nu recomandăm practica Yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook