Un meniu vegan, special și delicios de Crăciun, rapid de făcut și pe placul întregii familii.
Image
Supa miso cu tofu și wakame.
Ingrediente:
Dashi:
- 30g kombu, alge kelp uscate
- 950ml apa
Supa Miso:
- dashi
- 15g proaspăta
- 60g tofu, silken, tăiat cubulețe
- 4 ciuperci shiitake, rehidratate, feliate
- 1 Lingura alge wakame uscate
- 3 Linguri pasta miso
- 1 ceapa verde, tăiată
- 1 lingurița ulei de susan
Instrucțiuni de preparare:
- Crestează cu o foarfeca foile de kombu.
- Adaugă apa într-o oala și pune kombu în ea. Adu apa încet spre fierbere, la foc mediu-mic.
- Cu ajutorul unei palete, ia spuma de la suprafață.
- Chiar înainte să înceapă să fiarbă, scoate kombu din apa.
- Scurge dashi printr-o sită și apoi pune zeama înapoi într-o oala curată, la foc mic.
- Adaugă spanacul și ciupercile.
- Adaugă pasta miso, cate o lingura, până se dizolva.
- Adaugă tofu tăiat cubulețe.
- Oprește focul și adaugă algele wakame rehidratate (lăsate într-un bol cu apa în prealabil), ceapa verde tocata, uleiul de susan și câteva semințe de susan.
Image
Tofu Birmez cu sos de usturoi, ghimbir și ardei iute
Ingrediente:
Tofu:
- 1 cană (120 g) făină de năut
- 3 căni (720 ml) apă
- 1 praf de turmeric
- ½ linguriță sare
Sos:
- 4 linguri de ghimbir ras
- 6 căței de usturoi tocați
- 2 cepe verzi tocate mărunt
- 2 linguri ulei
- ¼ cană (60 ml) sos de soia
- 1 ½ linguriță oțet de orez
- 1 ½ lingură zahăr brun
- ½ linguriță fulgi de ardei iute
Topping:
- 4 linguri de arahide tocate
Instrucțiuni de preparare:
Tofu:
- Într-o cratiță medie, amestecați făina de năut, sarea și turmericul
- Adăugați aproximativ o treime din apă și amestecați împreună cu un tel până se omogenizează, fără cocoloașe
- Se amestecă apa rămasă și se bate până se omogenizează din nou
- Încinge o tigaia la foc mediu și amestecă des. La început poate fi foarte spumoasă, dar aceasta va scădea pe măsură ce amestecul se îngroașă.
- Gătiți aproximativ 10 minute, până când amestecul devine din ce in ce mai gros. Este gata să ia de pe foc când este atât de groasă încât începe să se agațe de tel și există o peliculă subțire permanentă de aluat pe fundul cratiței.
- Turnați amestecul într-un recipient (o tavă de tort, vas sau tupper va funcționa) și întindeți-l uniform. Faceți acest lucru repede, înainte să se răcească și să se întărească.
- Lăsați tofu-ul să se așeze pe o suprafață de lucru timp de aproximativ o oră până când este ferm și gata de tăiat
- Întoarceți recipientul cu susul în jos pe o placă și puteți tăia tofu-ul în felii, după cum este necesar.
Pentru sos:
- Presează usturoiul, toacă ceapa verde, rade ghimbirul și amestecă-le cu toate celelalte ingrediente pentru sos: sos de soia, oțet de orez, zahăr brun, ulei și fulgi de ardei iute.
Prăjirea tofu-ului:
- Într-o tigaie foarte bine încălzită, se încălzesc 2 linguri de ulei și se prăjesc feliile de tofu la foc mare aproximativ 3-5 minute pe ambele părți, până devin rumene și crocante. După ce întorci tofu mai adaugă ulei dacă este nevoie.
Prăjirea alunelor:
- Tăiați grosier alunele și prăjiți-le scurt într-o tigaie la foc mediu-înalt.
Servire:
Serviți tofu birmanez acoperit cu un strop generos de sos și presărați arahide prăjite.
Image
Tartă de ciocolată cu fructul pasiunii.
Ingrediente:
- 300 g tofu moale nesărat
- 200 g zahăr tos
- 1/2 cană (125 ml) pulpă de fructul pasiunii (din aproximativ 11 fructe ale pasiunii), strecurată, semințele aruncate
- 2 linguri făină simplă
- 2 linguri făină de porumb
- 185 g ciocolată neagră fără lactate
- 150 ml lapte de cocos
- 1 lingură ulei de cocos
Bază:
- 110g Nuttelex, moale
- 1/3 cană (40 g) zahăr pudră pur
- 1 cană (150 g) făină simplă
Sirop de fructul pasiunii:
- Pulpa de 4 fructe de pasiune
- 1/2 cană (110 g) zahăr tos
Instrucțiuni de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 170°C. Ungeți o tavă de tort dreptunghiulară de 19 cm x 27 cm.
- entru bază, bateți Nuttelex și zahărul pudră într-un mixer cu suport prevăzut cu accesoriul cu paletă până când devine moale și pufos. Adăugați făina și bateți până când aluatul începe să se prindă (va fi foarte moale).
- Folosind mâinile înfăinate, apăsați uniform pe baza și pe părțile laterale ale tăvii. Înțepați aluatul peste tot cu o furculiță. Coaceți timp de 25 de minute sau până când devine auriu. Se răcește timp de 10 minute. Reduceți cuptorul la 160°C.
- Pentru a face umplutură, puneți tofu într-un robot de bucătărie și amestecați până se omogenizează. Se adaugă zahăr și se amestecă, apoi se adaugă sucul de fructul pasiunii și făină și se amestecă.
- Umplutura se toarnă în tartă și se coace timp de 20 de minute sau până când se fixează, cu o ușoară clătinare în centru. Se dă deoparte la răcit.
- Pentru siropul de fructul pasiunii, combinați pulpa, zahărul și 1/2 cană (125 ml) apă într-o tigaie la foc mediu. Gătiți, amestecând, timp de 2 minute sau până când zahărul se dizolvă apoi creșteți focul la mare și aduceți la fierbere. Se fierbe 8-10 minute până se îngroașă.
- Pentru a face ganache, puneți ciocolata, laptele de cocos, uleiul și un praf de sare într-un vas termorezistent pus peste o tigaie cu apă fierbinte ușor (nu lăsați vasul să atingă apa). Se amestecă până se topește și se omogenizează. Se răcește ușor.
- Turnați peste stratul de fructul pasiunii și folosiți un cuțit pentru a netezi suprafața. Răciți timp de 2 ore sau până când se fixează.
- Scoateți tarta din tavă și tăiați cu un cuțit fierbinte. Stropiți cu sirop pentru a servi.
Comenteaza cu Facebook