La fel ca și natura, corpurile noastre urmează un ritm prestabilit. Fie că suntem femei sau bărbați, corpul își urmează cursul, pe parcursul unei perioada determinate de timp. Aici apare diferența fundamentală. Pe când bărbații au un ciclu hormonal de 24 de ore, facilitând un flux de energie constant, femeile au un ciclu ce într-o situație normală, se întinde pe o perioadă de 28 de zile. Perioadă în care energia lor diferă drastic în funcție de etapa acestui ciclu. De aceea, momentul în care o femeie își reglează viața în funcție de ciclul menstrual, este momentul în care aceasta poate înflori cu adevărat.
Înțelepciunea feminină a fost ușor ușor dată uitării, societatea din ziua de azi fiind construită preponderent în jurul ciclului masculin de 24 de ore. Femeile trebuie să se adapteze la acest stil de viață, multe dintre ele ignorând complet nevoile propriului corp. Vă puteți da seama de efectele acestei rupturi la nivel profund.
Practica yoga contribuie la conștientizarea și restabilirea conexiunii cu ritmul natural al fiecăruia dintre noi. Îi putem onora astfel sacralitatea. Femeile se pot elibera de presiunea socială de a fi mereu constante în productivitate, nivel de energie sau stări emoționale, fiind din nou în sincron cu natura și intuiția lor.
Atunci când practica este aliniată cu ciclul menstrual, armonia interioară este restabilită, ajutând astfel la reducerea simptomelor unor dezechilibre precum sindromul premenstrual, ovare polichistice, endometrioză, dismenoree sau simptomele asociate cu menopauza.
Faza menstruală: momentul de reconectare
Prima fază a ciclului menstrual este faza menstruală, asociată în ayurveda cu iarna. Perioada poate diferi, dar durează de obicei între 3 și 7 zile. Nivelul energiei scade considerabil, la fel și cel al progesteronului, invitând la momente de introspecție, retragere și pauză. Din punct de vedere energetic, această primă fază corespunde cu eliberarea energiilor stagnante, femeile beneficiind de acest “detox” natural.
În special în primele zile este indicat să abordăm posturi cât mai gentile și să evităm cu strictețe posturile inverse precum Sarvangasana, Halasana sau Sirsasana. Fluxul energetic trebuie respectat, acesta fiind direcționat în jos în această etapă. Câteva dintre posturile ce pot fi abordate în primele zile sunt Balasana, Paschimottanasana sau Supta Baddha Konasana. De asemenea, dacă alegem să practicăm pranayama, putem lua în considerare tehnici ușoare precum Nadi Shodhana ( alternarea respirației pe nări diferite ) sau Ujjayi, ce ajută printre altele la activarea sistemului nervos parasimpatic.
Faza foliculară: momentul de renaștere
A doua fază este cea post-menstruală, în care vitalitatea și energia își fac din nou simțite prezența. Este asociată cu primăvara și cu stări de calm, încredere în sine și stabilitate.
Este un moment benefic pentru reintroducerea posturilor ce implică mai multă forță și sunt mai dinamice. Posturile inverse pot fi reintroduse gradual. De exemplu, practica poate include Shalabhasana, Trikonasana, Matsyendrasana, Bandanasana sau Padahastasana. De asemenea putem reintroduce Kapalbhati, astfel încât corpul nu mai necesită evitarea mișcărilor bruște în zona abdominală sau pelvină.
Faza ovulatorie: momentul de creativitate
Ovulația corespunde cu perioada în care fertilitatea și nivelul hormonilor ating apogeul. Este perioada în care majoritatea femeilor se simt încrezătoare și magnetice. Apare acum posibilitatea de concepere, fapt ce le da acestora o aură creativă, co-creatoare.
Putem profita de nivelurile ridicate de energie pentru a practica posturi ce necesită mai multă forță și dinamism precum Kumbhakasana, Virabhadrasana sau Chakrasana. Este chiar un moment potrivit pentru a îndrăzni să învățăm posturi noi ce implică mai mult efort, de exemplu Astavakrasana sau Bakasana.
Pentru practica pranayama, putem continua cu Kapalbhati și include Sheetkari Pranayama sau Tadagasana.
Faza luteală: momentul de transformare
Restul ciclului și cea mai lungă perioadă ( de obicei 14 zile ) corespunde cu faza luteală, corpul pregătindu-se ulterior pentru apariția menstruației. Pitta Dosha predomină și aici cât și in timpul ovulației, punând accentul pe agilitate și concentrare. Un dezechilibru al Pitt-ei ar duce la un exces de căldură, iritabilitate și schimbări emoționale, de aceea este bine să alegem asane ce eliberează acest exces, precum Dhanurasana, Cobra, sau Matsyasana.
Nivelul de energie scade treptat pe măsură ce corpul se apropie de perioada menstruală, fiind perioada în care se manifestă sindromul pre-menstrual(PMS). De aceea, asanele pentru echilibrarea Dosh-ei Pitta sunt mai mult decât bine-venite. De asemenea, posturi precum Trikonasana sau Matsyendrasana includ torsiuni în zona abdominală, fapt ce ajută la eliberarea excesului de căldură din acea zonă și la ameliorarea simptomelor neplăcute ale PMS. Sunt de evitat asanele ce implică aplecarea în față, precum Paschimottanasan sau Uttanasana, deoarece pot spori acumularea de căldură.
Respirații ce pot contribui la efectul de “răcire” sunt Sheetali sau Sheetkari. Pe măsură ce faza luteală este pe sfârșite, este de preferat să scădem intensitatea practicii și să abordăm o atitudine mai gentilă față de corpul nostru.
Ciclul menstrual însă face parte dintr-un tablou mai mare având la rândul lui un timp limitat. De regula, în jurul vârstei de 50 de ani (45 - 55), menopauza își face apariția, corpul feminin suferind un alt set substanțial de schimbări. Din punct de vedere spiritual, femeia devine acum un lider înțelept, lăsând procesul de procreere celor mai tinere.
Unul dintre aspectele importante ale practicii yoga este să învățăm să ne ascultăm și să ne respectăm corpul. Acesta ne va comunica ceea ce are nevoie dacă suntem destul de atenți să simțim. Suntem ființe ciclice și de aceea este necesar să înțelegem impactul pe care fiecare etapă a acestui ciclu o are asupra energiei și stării noastre generale. Atunci când există o deconectare profundă, apar automat dezechilibre ale chakrelor, ale hormonilor sau chiar psihice, urmând de asemenea și o serie de consecințe fizice. Oboseala cronică datorată incapacității de a asculta nevoile corpului și forțării acestuia, menstruații dureroase și neregulate, durere de spate sau în zona pelvină, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, sindromul pre-menstrual, tensiunea șoldurilor, anxietatea, iritabilitatea în timpul și înaintea menstruației, colon iritabil, simptome asociate cu menopauza precum bufeuri, creșterea substanțială în greutate, stări depresive, toate acestea au un impact puternic asupra femeilor, ducând la incapacitatea de a mai aprecia natura lor creatoare divină.