Hatha Yoga Pradipika – 15 asane fundamentale pentru hatha yogini | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Asanas

Tratatul Hatha Yoga Pradipika este considerat cel mai vechi text cu privire la practicile Hatha Yoga. Elaborat în secolul 15, tratatul a fost compilat de Maharishi Swatmarama, discipolul lui Swami Gorakhnath și explică știința Hatha Yoga, ce cuprinde Asana, Pranayama, Shatkarma (practicile de purificare), Mudre și Bandhas-uri. Scopul științei Hatha Yoga este acela de a trezi energiile vitale (Prana, chakra, kundalini), reprezentând fundația pentru Raja Yoga Sadhana (calea meditației).

Hatha Yoga este știința purificării, a controlului, echilibrului și unei discipline superioare a corpului și minții. Conform lui Maharishi Swatmarama, „adevăratul scop al Hatha Yoga este să deschidă porțile către realizarea Sinelui”.

În capitolul 1 este descrisă practica Asanelor. Versul 17 din capitolul 1 afirmă că: „Înainte de orice altceva, Asana este considerată prima parte a științei Hatha Yoga. Prin practicarea asanei, aspirantul obține fermitatea corpului și minții, lipsa oricăror boli și ușurătate (flexibilitate) a membrelor.”

Știm că Patanjali definește asana ca postură confortabilă (Sthirasukham āsanam), faptul de a fi ferm așezat în postură, în vederea practicii meditației. Hatha Yoga Pradipika este influențată de tradițiile tantrice și pune accentul pe corp, ca o modalitate de a experimenta viața și lumea plenar, prin intermediul energiilor subtile.

Tratatul descrie asana ca „o modalitate de a deschide canalele energetice și centrii psihici”, și un proces prin care se petrec „purificarea și controlul corpului, prin restructurarea flow-ului pranic”.

Hatha yogini au descoperit că prin dezvoltarea controlului asupra corpului, prin intermediul asana, mintea este la rândul ei controlată.

Versul 18 descrie asanele acceptate de către munis (sfinți) ca Vashistha și yogini precum Matsyendranath. Tradiția yogină afirmă că există 84.000.0000 (84 lakh) de asane, tot atâtea câte forme de viață există. Asanele erau practicate în vederea evoluției conștiinței de la formele inferioare de viață la cele superioare.

În textele yogine sunt descrie cel mult 33 de asane. În Hatha Yoga Pradipika sunt descrise 15 asane – 11 posturi fundamentale pentru practica yoga, așa cum au fost definite de primii hatha yogini și patru posturi de bază:

  1. Swastikasana

Postura permite prana shakti să fie direcționată în vederea susținerii meditației. Simbolul asanei (swastika) reprezintă fertilitatea, creativitatea și bunăstarea – care prin practicarea asanei, sunt induse și corpului (fizic și energetic).

  1. Gomukhasana

Postura tonifică mușchii și nervii din jurul umerilor și ai plexului cardiac. La nivel pranic, asana previne risipirea fluxului pranic și acumularea pranei în Muladhara chakra. Asana creează un circuit energetic complet în regiunea coloanei vertebrale și astfel echilibrează forța vitală (echilibrul aspectelor negative și pozitive și al forțelor inferioare și superioare).

  1. Virasana

Numele complet al asanei este Mahaveerasana (marele erou); Mahaveer este numele zeului Hanuman – marele erou din panteonul hindus. Postura stabilizează fluxul energetic în organele reproducătoare și permite controlul energiei sexuale. Totodată, crește puterea voinței și întărește corpul.

  1. Koormasana

Postură benefică pentru îndreptarea diverselor afecțiuni ale coloanei (cifoză, scolioză etc.) și tulburări ale aparatului urinar și reproducător. Călcâiele pun presiune pe anus și se previne astfel risipirea energiei și canalizarea energiei sexuale către centrii superiori, cu beneficii pentru organele excretor și reproducător.

  1. Kakasana

Asana favorizează trezirea energiei kundalini. De asemenea, întărește musculatura brațelor și umerilor și oferă senzația levitării.

  1. Uttan Koormasana

„Stând în Kurmasana (postura 4), unește ambele mâini la umeri și întinde-te pe spate ca o broască țestoasă. Aceasta este uttankoormasana.” (Cap.1, 24)

Postura tonifică sistemul nervos și induce relaxarea, cu condiția ca poziția finală să fie menținută confortabil. Este benefică pentru cei care suferă de afecțiuni ale sistemului nervos și care se înfurie ușor, întrucât reglează funcționarea glandelor suprarenale. De asemenea, asana stimulează digestia și apetitul.

Image
  1. Dhanurasana

Postura stimulează plexul solar, reglează funcționarea organelor excretor și reproducător și a aparatului digestiv. Asana masează ficatul și pancreasul, fiind utilă în ameliorarea diabetului. Totodată, stimulează glandele endocrine (tiroida și glandele suprarenale) și induce producția de cortizol. Este recomandată și pentru combaterea anumitor tipuri de reumatism și în echilibrarea ciclului menstrual.

  1. Matsyendrasana

Postura finală trebuie menținută cu focus fie în ajna chakra, fie pe o respirație cât mai profundă. Asana crește focul digestiv, prin stimularea Manipura chakra. Tratatul menționează că aceasta „îndepărtează bolile, trezește puterea șarpelui (kundalini) și echilibrează bindu”. Beneficii fizice suplimentare: stimulează pancreasul, ficatul, splina, rinichii, stomacul și colonul; ameliorează diabetul, constipația și problemele urinare, reumatismul și hernia de disc.

  1. Paschimotanasana

„Paschimottanasana este cea mai bună dintre asane. Prin această asana, curenții pranici se ridică prin sushumna, focul digestiv crește, abdomenul devine plat, iar practicantul devine eliberat de boli.” (Cap.1, 29)

Asana activează manipura chakra, organele viscerale sunt masate, iar organele reproducătoare sunt tonifiate. Este benefică în ameliorarea afecțiunilor sexuale, reglarea ciclului menstrual și managementul afecțiunilor diabetice, al constipației și lipsei apetitului.

  1. Mayurasana

Numele sugerează atât asemănarea posturii cu un păun, cât și beneficiile practicii – dezvoltarea unui sistem digestiv asemănător cu cel al unui păun, care are capacitatea de a consuma și digera substanțe otrăvitoare fără a fi afectat. Postura susține digestia, eliminarea toxinelor, purificarea sângelui și stimularea ficatului, a rinichilor și vezicii biliare.

Este recomandată o dietă pură (bazată pe cereale, legume, fructe, condimente precum turmericul) înainte de a începe practica acestei posturi, întrucât elimină acumularea de materiale toxice din organism.

  1. Savasana

Aparent simplă, postura este dificil de practicat de aspiranții care nu renunță cu totul la orice tensiune și își eliberează întregul corp. Asana susține dezvoltarea conștientizării și pratyahara (retragerea energiei simțurilor în interior – ajna chakra). Beneficiile fizice sunt: managementul tensiunii arteriale, al ulcerului, anxietății, isteriei, afecțiunilor psihosomatice și nevrozelor. Efectuată corect (prin relaxarea totală a membrelor și o respirație profundă, naturală), revitalizează întregul sistem fizic și energetic.

După prezentarea celor 11 posturi, în versul 33 se afirmă că „84 de asane au fost învățate de către Siva. Dintre acestea, patru sunt cele mai importante”:

  1. Siddhasana
  2. Padmasana
  3. Simhasana
  4. Bhadrasana

„Întotdeauna stai confortabil în Siddhasana, întrucât este cea mai bună.”

Image

În versetul 16 sunt enunțate cele șase chei pentru succes în practica Yoga: entuziasmul, perseverența, discriminarea, o credință de nezdruncinat, curajul, evitarea companiei persoanelor cu influență negativă.

În opoziție, cele șase cauze asociate eșecului în practica Yoga sunt: alimentația excesivă, efortul, vorbăria, atașamentul față de reguli, compania oamenilor de rând și fluctuațiile minții (lipsa stabilizării mentalului).

Hatha Yoga reprezintă fundamentul pentru Raja Yoga, yoga regală. Cu toate că tratatul pune accentul pe detalierea asanelor, practicilor de respirație, purificare, mudre și bandhas-uri, Yama și Niyama sunt de bază pentru succesul în practica Yoga. Fără interiorizarea regulilor de conduită și disciplină, nu vom ajunge departe pe calea spirituală. Putem dezvolta un corp sănătos și atinge performanțe nemaipomenite, prin măiestria celor mai importante asane, însă nu vom atinge scopul ultim – samadhi, moksha, realizarea Sinelui.

Nerespectarea Yama și Niyama întreține fluctuațiile minții (citta vrtti) și nu permite realizarea meditației în mod corect. E lesne de înțeles că un aspirant dominat de agresivitate, posesivitate și promiscuitate, nu poate avansa pe calea spirituală chiar dacă stă pe cap (sirshasana) și execută cele mai complexe asane în mod formidabil.

„Perfecțiunea rezultă prin aplicarea practică. Fără a exersa cum se poate întâmpla? Doar citind shastrele, perfecțiunea in Yoga nu va fi atinsă niciodată.

Nici purtând ținuta unui siddha, nici vorbind despre asta (nu se atinge perfecțiunea). Doar prin aplicare practică cineva devine siddha. Acesta este, fără îndoială, adevărul.”

(Cap.1, 65-66)

Surse: Hatha Yoga Pradipika (Swami Muktibodhananda, guided by Swami Satyananda Saraswati, Bihar School of Yoga 1985).

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook