Trataka Kriya – practica de purificare fundamentală din Hatha Yoga | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
candle gazing

Dacă ai privit până acum flacăra unei lumânări cu atenție, fără să clipești, iar mintea s-a golit automat de orice gând sau imagine, rămânând absorbită în contemplare, ai practicat Trataka.

Trataka Kriya este una din cele șase practici de purificare fundamentale (Shatkarma) din Hatha Yoga.

Trāṭaka înseamnă a-ți fixa privirea pe un punct (steady gazing), până când apar lacrimile. Textele tradiționale descriu că practica elimină toate afecțiunile oculare, oboseala, letargia și îmbunătățește vederea și relaxarea mentală. Diverse autorități au clasificat Trataka în privire exterioară (Bahiranga Trataka), privire interioară (Antaranga Trataka) și privire cu ochii întredeschiși (Adho Trataka).

În perioada medievală, a fost dezvoltată intensiv literatura cu privire la Trataka. Textele tradiționale Hatha Yoga, cum este Yoga Yajnavalkya, menționează o tehnică similară cu Trataka. În secolul 13, Vasistha Samhita a înțeleptului Vasistha descrie practica privirii către globul luminos al lunii de pe vârful nasului, în timp ce se execută nadisodhana pranayama.

Conform tratatului Goraksasatakam, al înțeleptului Gorakhnath (secolul al XIII-lea d.Hr.), un yoghin care stă în Padmasana, după ce s-a plecat în fața Gurului său ca Siva, cu ochii ațintiți pe vârful nasului, ar trebui să practice pranayama în singurătate. O practică oarecum similară cu Trataka a fost identificată în secolul al XIV-lea d.Hr. în Siva Samhita și se numește pratikopasana sau chayasiddhi. Această tehnică implică privitul imaginii ulterioare a obiectului, proiectată în spațiul mental (cu ochii închiși).

În secolul 15, Svatmarama introduce pentru prima dată Trataka ca practică de purificare, în Hatha Yoga Pradipika. Potrivit lui Svatmarama: privirea neclintită la un punct, până când sunt vărsate lacrimi - aceasta este cunoscută ca Trataka de către acharyas (învățători). Practica Trataka elimină toate bolile oculare, oboseala și letargia. Ar trebui ținută secret, ca un sicriu de aur.

În secolul 17, un alt tratat yoga, Hatharatnavali (Srinivasyogi) descrie că adeptul trebuie să privească continuu, cu atenție, un obiect, rămânând concentrat într-un singur punct până când apar lacrimile.

În secolul al XVIII-lea d.Hr., înțeleptul Gheranda oferă în Gheranda Samhita o definiție similară și afirmă că practica neîncetată a Trataka duce la atingerea Sambhavi mudra, provoacă îndepărtarea defectelor oculare și dăruiește viziunea divină. Într-un alt text hatha yoghin, Jogapradipyaka (Jayatarama, secolul al XVIII-lea) definește Trataka ca fiind al cincilea proces de curățare. Yoghinul ar trebui să adopte siddhasana și să privească la punctul situat între sprâncene, timp de o yama (adică 3 ore). În secolul al XVIII-lea e.n., Satkarmasangraha sugerează repetarea mantrelor bija - „Vam” corespunzând cu apă și „glau” corespunzând pământului, în timpul procesului Trataka.

Taranatha Tarkavacaspati afirmă în Vacaspatyam că Trataka este cel mai bine practicată în sukhasana, privind mai întâi la un obiect și apoi la imaginea ulterioară (a obiectului), proiectată în spațiul mental (cidakasha). Se afirmă că Trataka concentrată pe un punct de pe vârful nasului (nasagra dristi) reduce stresul mental (kleshas), în timp ce Trataka concentrată pe spațiul dintre sprâncene (bhrumadhya dristi) facilitează atingerea khechari, o practică de yoga superioară. Sfântul Charandas afirmă în Bhakti Sagara că în timpul practicii Trataka, ideile asupra cărora se meditează se traduc cu adevărat în realitate. Cu toate acestea, afirmația poate fi demonstrată numai în stadiile avansate ale practicii Trataka.

Deși este o tehnică simplă, are un efect purificator puternic, împrospătează mintea și îmbunătățește concentrarea, susținând meditația.

Pot fi folosite numeroase obiecte în practică (o yantra, simbolul OM, forma unei zeități, luna, umbra ta, globul portocaliu-strălucitor al soarelui la răsărit sau apus), însă cea mai comună este flacăra unei lumânări.

Mod de practică:

  • Stai într-o postură confortabilă de meditație, asigurându-te că ai spatele drept (capul, gâtul și trunchiul aliniate). Așază o lumânare la aproximativ un metru (50-100 cm) în fața ta, cu flacăra poziționată la nivelul ochilor. În cameră ar trebui să fie întuneric și să te asiguri că nu ai geamurile deschise pentru a influența flacăra lumânării.
  • Privește cu atenție, dar relaxat, neîntrerupt, la flacăra lumânării, fără a clipi. Adu-ți mintea de fiecare dată când se risipește, pe flacăra lumânării. Pe măsură ce menții privirea neclintită de la flacără, vei începe să lăcrimezi. Menține starea de calm și neclintire, relaxat, pe cât poți.
  • Închide ochii în momentul când nu îi mai poți ține deloc deschiși, din cauza lăcrimatului intens. Poți plasa ușor palmele pe pleoape, fără a te freca însă la ochi, întrucât lacrimile au impurități. Apoi menține imaginea flăcării cu ochii minții, aducându-ți atenția în ajna chakra.
  • Odată ce nu mai vizualizezi imaginea cu ochii închiși, redeschide ochii și repetă procesul. Continuă pentru cel puțin 2 minute și până la 20 de minute. La final, respiră profund de câteva ori și reajustează ușor ochii la lumina normală.

Trataka este o metodă foarte simplă de concentrare sau dharana. Simplul act de a menține imaginea în minte pentru o perioadă îndelungată de timp ajută la localizarea energiilor disipate ale simțurilor (Pratyahara), intelectului și emoțiilor într-un punct fix – ekagrata. Această concentrare nedivizată în care suntem capabili să stabilizăm mintea în mod voit, în primul rând asupra unui obiect extern și mai târziu asupra unui concept sau unei idei, este scopul Trataka.

Când același obiect este vizualizat în mod constant, creierul se obișnuiește și în curând încetează să înregistreze obiectul. Obișnuința coincide cu o creștere a undelor alfa, indicând o atenție vizuală diminuată asupra lumii exterioare. În momentul în care sunt produse unde alfa, anumite zone ale creierului încetează să mai funcționeze. Acesta este cazul nu numai cu Trataka, ci și cu orice practici de concentrare. Când conștientizarea este limitată la un stimul neschimbător al simțului, cum ar fi atingerea sau sunetul, mintea este „oprită”. Absorbția completă într-o singură percepție induce retragerea contactului cu lumea exterioară.

Trataka aduce beneficii nu numai ochilor, ci și unei întregi game de funcții fiziologice și mentale: depresie, alergie, insomnie, anxietate, probleme posturale, slabă concentrare și memorie. Fiziologic, Trataka ameliorează afecțiunile oculare, cum sunt oboseala și durerea de cap, miopia, astigmatismul și chiar stadiile incipiente ale cataractei. Ochii devin limpezi, strălucitori, capabili să vadă realitatea dincolo de aparențe.

Swami Svatmarama învață că practica poate fi realizată oricând. Se afirmă că este mai eficientă dacă este realizată pe stomacul gol, între orele 4 și 6 dimineața. Sau noaptea târziu, înainte de a merge la somn și înainte de meditație.

O practică simplă, pre-meditativă, ce poate fi integrată în sadhana zilnică, cu ușurință, inducând o stare de calm, așezare, pace și interiorizare profundă.

Citește și: cum-atingem-starea-de-samadhi-prima-parte

Surse: journals.lww.com, yogainternational.com, sanskritimagazine.com.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook