În 1896, în New York, cele două mari minți venite din doua lumi atât de diferite, s-au întâlnit și și-au împărtășit perspectivele despre spiritualitate, știință și natura universului.
Swami Vivekananda, călugăr indian, exponent principal al Vedantei, una dintre principalele școli filozofice hinduse, se afla într-un tur al Occidentului, întâlnindu-se în cei trei ani petrecuți în Statele Unite și Europa, cu mulți dintre oamenii de știință cunoscuți ai vremii, inclusiv cu Nikola Tesla.
Tesla avea 39 de ani și inventase deja motorul acționat de curent alternativ, dezvoltase și brevetase alte invenții, fondând compania care îi purta numele. Sârb la origine, studiase ingineria în Graz, Austria, dar nu a absolvit-o niciodată. A emigrat în Statele Unite ale Americii în 1884 și, foarte curând, a găsit susținători financiari, care au înființat laboratoare și companii ca el să dezvolte noile dispozitive electrice.
Actrița franceză Sarah Bernhardt, a fost cea care le-a facilitat întâlnirea, invitându-i la una din petrecerile sale, organizată în cinstea lui Swami Vivekananda, pe care îl admira și pe care îl văzuse în public, în timpul unei piese în care ea era protagonistă.
În cursul serii, Vivekananda și Tesla s-au întâlnit și spre surprinderea lor, conversația s-a îndreptat către subiecte de interes comun, referitoare la natura universului, energie și materie. Potrivit spuselor lui Vivekananda, chiar în acea noapte, Tesla l-a asigurat că ideile unei tradiții atât de lungi din hinduism ar putea găsi un ecou în știința occidentală modernă.
Tesla i-a mărturisit Lui Vivekananda că este foarte aproape de a demonstra matematic, cum energia și materia sunt interschimbabile. Se întâmpla cu aproape 9 ani înainte ca Einstein să demonstreze teoria relativității speciale, cea care exprimă echivalența masei și energiei (E = mc^2).
Vivekananda i-ar fi susținut teoria explicându-i că energia și materia se influențează reciproc, materia fiind cea care se mișcă prin energie, iar energia este cea care mișcă materia, definindu-se una pe cealaltă. Deși nu era fizician, Vivekananda putea înțelege și defini conceptele științifice moderne folosindu-și intuiția în accesarea cunoașterii străvechi hinduse. Fizica cuantică a demonstrat ulterior că energia este în esență mișcare transmisă prin impulsul particulelor sau al undelor (cuantelor).
În timpul întâlnirii au discutat despre noțiunile de prâna, âkâsha și kalpas, trei concepte elementare ale doctrinei vedice, care pot fi înțelese că energie vitală, eter și timp.
Tesla a fost foarte impresionat de asemănarea dintre filosofia samkhya și fizica modernă în ceea ce privește materia și energia, de cosmogonia vedică, de teoria ciclurilor timpului și ulterior a început să le studieze, dobândind o nouă perspectivă asupra electromagnetismului și a naturii universului. A început să privească lumea în termeni de frecvențe și energie, ceea ce a dus la stabilirea conceptelor sale despre energie. „Dacă doriți să găsiți secretele universului, gândiți-vă în termeni de energie, frecvență și vibrație”, declara inventatorul.
La 13 februarie 1896, Swami Vivekananda a scris unui prieten: „Domnul Tesla a fost încântat să audă despre Prană Vedantică, Akasha și Kalpa, care, potrivit lui, sunt singurele teorii pe care știința modernă le poate folosi... Domnul Tesla crede că poate demonstra din punct de vedere matematic, că forța și materia sunt reductibile la energie potențială. Trebuie să merg să-l vizitez săptămâna viitoare pentru a obține această demonstrație matematică.”
Swami Vivekananda avea speranța că Tesla va fi capabil să demonstreze că ceea ce numim materie este pur și simplu energie potențială, reconciliind astfel învățăturile Vedelor cu știința modernă.
Tesla, în căutarea câmpului akashic, căuta ceva mai mult decât conversia materiei în energie. Obiectivul său a fost să folosească energia primară eterica în beneficiul omenirii.
Într-un articol publicat postum intitulat Man’s Greatest Achievement, scris în 1907, Tesla afirma:
„Cu mult timp în urmă... [omenirea] a recunoscut că toată materia perceptibilă provine dintr-o substanță primară, [...] care umple tot spațiul, Akasha sau eterul, asupra căreia acționează Prană, forța creatoare dătătoare de viață, care cheamă la existență, în cicluri fără sfârșit, toate lucrurile și fenomenele.
Substanța primară, aruncată în vârtejuri infinitezimale cu viteze extraordinare, devine materie grosieră; forța descrește, mișcarea încetează și materia dispare, revenind la substanța primară”
Faptul că energia poate fi generată din eterul primordial (akasha) reprezintă un principiu fundamental în Vede și, desigur, akasha generează și alte elemente subtile. Vivekananda a vorbit nu numai despre aceasta, ci și despre modul în care mintea, prin prană, poate face lucruri care sunt în afara științei demonstrabile.
Mai recent, fizica cuantică a arătat că starea de vid este asociată cu o energie de punct zero, iar această energie are efecte măsurabile, vidul conținând o mulțime de particule virtuale care apar și dispar.
Tesla a înțeles terminologia și filosofia sanscrită și a descoperit că erau un mijloc bun de a descrie mecanismele fizice ale universului așa cum le înțelesese el, de aceea cei care doresc să înțeleagă știința din spatele invențiilor lui Nikola Tesla ar trebui să studieze sanscrita și filozofia vedică.
Citește și: tagore-și-einstein-când-știință-și-spiritualitatea-se-întâlnesc-doua-parte
Întâlnirea cu Swami Vivekananda a stimulat foarte mult interesul lui Nikola Tesla pentru Știința Estului.
Vivekananda, în timpul unei prelegeri în India, a afirmat mai târziu: „Mie însumi mi s-a spus de către unele dintre cele mai bune minți științifice ale vremii, cât de minunate, de raționale sunt concluziile Vedantei. Cunosc personal pe unul dintre ei, care abia are timp să mănânce sau să iasă din laboratorul său, dar care ar petrece ore întregi la prelegerile mele despre Vedanta; căci, așa cum o exprimă el, sunt atât de științifice, încât se armonizează atât de exact cu aspirațiile epocii și cu concluziile la care ajunge știința modernă în prezent”.
Surse: hindu-academy.com, sanskritimagazine.com, indianpeoplescongress.wordpress.com