Maestrul care i-a dezvăluit secretele științei Yoga lui Krishnamacharya | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Rama Mohana Brahmachari

„Trinitatea” practicii Yoga moderne este bine cunoscută de yoginii contemporani - Krishnamacharya este recunoscut ca fiind Părintele practicii yoga moderne, Yogendra este cel care a fondat The Yoga Institute și a contribuit la renașterea și transformarea practicii Hatha Yoga, iar Swami Kuvalayananda a fost pionierul cercetării bazelor științifice ale Yoga, fiind cel care a publicat primul jurnal dedicat științei Yoga – Yoga Mimamsa, la Centrul de Cercetare pentru sănătate și Yoga Kaivalyadhama din Lonavla.

Iyengar, Pattabhi Jois și Desikachar sunt de asemenea, figuri renumite ale practicii Yoga posturale, fiind cei mai cunoscuți discipoli ai lui Krishnamacharya, care au dus mai departe tradiția și au fondat școli sau sisteme de Yoga cu notorietate – Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga și Viniyoga.

Puțini știu însă cine a fost „bunicul” practicii Yoga moderne, cel care i-a dezvăluit lui Krishnamacharya secretele științei Yoga (Yoga Rahasya).

Înainte de a-și cunoaște maestrul, Krishnamacharya era un tânăr dornic să descopere secretele profunde ale practicii Yoga. El l-a întrebat pe maestrul său, un învățat din Varanasi, Ganganath Jha, unde ar putea aprofunda secretele practicii Yoga. Acesta l-a îndrumat să călătorească dincolo de Nepal până în Tibet, pentru a-l întâlni pe Ramamohana Brahmachari, un maestru yogin care putea să-l învețe tot ce și-ar dori să cunoască despre Yoga: „În limba Gurkha, există o carte numită Yoga Kuranṭam (Yoga Korunta, n.e.). Dacă mergi la Rama Mohana Brahmachari, poți învăța înțelesul complet al sutrelor lui Patanjali. Diverse practici Yoga sunt descrise cu claritate. (...) Doar cu ajutorul Yoga Kurantam poți obține înțelegerea interioară și știința Yoga Sutra.”

Însă Brahmachari nu i-a oferit acces imediat la cunoștințe ezoterice sau la instrucțiuni elaborate. În schimb, abordarea sa a fost plină de simplitate, concentrându-se pe uniunea dintre respirație, corp și minte. Învățăturile sale erau subtile, țesute chiar în țesătura ființei sale. După cum Krishnamacharya și-a amintit mai târziu, „Yoga nu este o practică care trebuie observată din exterior, este o disciplină care trebuie să devină parte din viața ta”. (“Yoga Makaranda” – The essence of Yoga)

Rama Mohan Brahmachari este înțeleptul enigmatic care și-a pus amprenta pe ceea ce cunoaștem azi ca practica Yoga modernă. Brahmachari nu era un yoghin tipic. În timp ce mulți dintre contemporanii săi s-au închis în peșteri sau au trăit ca pustnici, el a avut o soție, copii și o casă. Pe malurile lacului Mansarovar, în liniștea de la poalele munților Himalaya, Ramamohan Brahmachari a trăit o viață care părea atât izolată, cât și strâns legată de lume.

Abordarea lui Brahmachari era una holistică. El deținea practica a mii de asane și avea cunoștințe cu privire la texte yogine străvechi. Unul dintre cele mai cunoscute este Yoga Korunta, a cărei învățătură i-a transmis-o lui Krishnamacharya. Acesta ar fi învățat-o pe de rost de la Brahmachari și a predat-o mai târziu discipolilor săi – Ashtanga Yoga are ca fundament acest text.

Învățătura lui Ramamohan Brahmachari nu s-a limitat doar la yoga posturală, ci și la disciplina practicii Yoga și importanța simplității și a devoțiunii, așa cum transpare din învățătura lui Krishnamacharya. El și-a încurajat discipolii să echilibreze practica spirituală cu responsabilitățile traiului lumesc, învățătura cuprinsă și în Bhagavad Gita.

Spre deosebire de mulți yoghini din timpul său, care au îmbrățișat o viață de singurătate, viziunea lui Brahmachari a fost una care a invitat la participare, nu la retragere din lume. În liniștea căminului său, înconjurat de familie, a practicat și a predat yoga nu ca un refugiu spiritual exclusiv, ci ca un instrument pentru a trăi pe deplin în lume, în mijlocul complexității ei. Acest lucru poate fi dedus din învățăturile lui Krishnamacharya, care scria în Yoga Makaranda:

"Yoga nu este doar pentru cei care renunță la lume, este pentru regi și fermieri, pentru gospodari și pustnici. Toată lumea o poate practica, toată lumea poate beneficia."

Brahmachari considera că Yoga nu este destinată doar asceților, ci poate fi practicată de oricine, atâta vreme cât există dorință de a învăța și un instructor veritabil. El a democratizat astfel accesul la practica Yoga autentică. „Yoga nu este despre a scăpa de viață; este despre a o îmbrățișa plenar, în tot haosul și în toată frumusețea sa.” (“The Heart of Yoga: Developing a Personal Practice”, Desikachar)

Învățăturile sale au reprezentat o chemare de a îmbrățișa întreaga gamă a experienței umane, de a aduce înțelepciunea Yoga în viața de zi cu zi, îmbunătățind-o astfel nu numai pentru practicant, ci pentru toți cei din jurul lui.

În cartea sa despre viața și învățătura lui Krishnamacharya, A. G. Mohan, unul dintre cei mai cunoscuți discipoli ai săi descrie cum, înainte de a începe practica Yoga, Brahmachari l-a instruit pe Krishnamacharya să nu mănânce decât fructe în următoarele opt zile (disciplina vizând probabil curățarea organismului prin alimentație ușoare, înainte de a începe practică serioasă). După opt zile, a început instruirea în yoga.

În următorii șapte ani și jumătate, Krishnamacharya studiază și practică Yoga cu sârguință și devoțiune, în timp ce trăiește alături de guru-ul său. În primii ani, acesta studiază Yoga Sutra și filosofia Samkhya și practică asana și pranayama sub îndrumarea lui Brahmachari. În ultimul an va învăța aplicații mai avansate ale științei Yoga, cum este utilizarea Yoga în terapie. (Ayurveda)

În lucrarea sa, Yoga Makaranda, descriind asanele, Krishnamacharya menționa: „Câte asane sunt? Se spune că există 8,4 milioane de asane, deoarece există atât de multe varietăți de ființe vii. Se mai spune că erau 84.000 pe vremea lui Sankara, 64.000 pe vremea lui Ramanuja și 24.000 pe vremea lui Madhva. Eu însumi am văzut că existau 1.600 de asane pe vremea lui Narasimha Bharati. Ramamohana Brahmachari a cunoscut 7.000 de asane, iar eu am învățat 700 de la el.”

El s-a referit, de asemenea, la abilitățile de vindecare extraordinare ale lui Brahmachari. Oamenii veneau la el din toată India pentru a fi vindecați și de multe ori, el pur și simplu frământa niște noroi în mâini, îl oferea persoanei și aceasta se vindeca. 

În tradiția vedică, este cunoscută practica guru dakshina – ofranda sau plata adusă de discipol ca recunoștință pentru bogăția învățăturii primite de la maestrul său. Krishnamacharya a spus că dakshina pe care maestrul său, Ramamohana Brahmachari, a dorit-o la finalul celor 7 ani și jumătate, nu au fost banii sau lucrurile materiale, ci asigurarea că elevul său va încerca să transmită cunoașterea științei Yoga, așa cum a învățat-o de le el, în întreaga lume. Ceea ce Krishnamacharya a și realizat.

Citește și: krishnamacharya-fondatorul-practicii-yoga-moderne

Propria călătorie a lui Krishnamacharya reflectă influența lui Brahmachari. Învățăturile sale, care s-au răspândit mai târziu în întreaga lume, sunt centrate în jurul ideii că Yoga nu reprezintă o evadare din lume, ci o modalitate de a trăi mai profund în ea. Discipolii lui Krishnamacharya – dintre care mulți au devenit pionieri în transmiterea științei Yoga – au dus mai departe acest mesaj, de la B.K.S. Iyengar la Pattabhi Jois, toți și-au recunoscut datoria față de Brahmachari prin învățăturile lui Krishnamacharya.

“Yoga este awareness, un anumit tip de cunoaștere. Yoga va culmina în awareness. Yoga este oprirea fluctuațiilor minții, așa cum se afirmă în Yoga Sutra: citta vritti nirodha. Când mintea este fără nicio mișcare, poate pentru un sfert de oră, sau chiar un sfert de minut, îți vei da seama că Yoga are natura conștientizării infinite, a cunoașterii infinite. Nu există niciun alt obiect acolo.”

„Nimic nu ar trebui împărtășit fără a fi oferit Divinității mai întâi.”

(Krishnamacharya)

Surse: eprints.soas.ac.uk, Krishnamacharya – His life and teachings (A.G. Mohan), Yoga Makaranda (Krishnamacharya).

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook