Ghimbirul este folosit pentru proprietatile sale vindecatoare de catre civilizatia indiana, dar si de catre cea chineza de mai bine de 5000 de ani.
Studiile realizate de catre cercetatori in ultimii ani au confirmat beneficiile radacinii de ghimbir. Radacina de ghimbir poate fi consumata ca atare, proaspata, dar si sub forma de pulbere, ulei sau suc.
Beneficii ghimbir
Remediaza problemele digestive – compusii fenolici din ghimbir ajuta la calmarea iritatiilor gastrointestinale, stimuland saliva si suprimand contractiile gastrice si miscarile intestinale.
Calmeaza greata – mestecatul ghimbirului proaspat ori ceaiul de ghimbir inlatura senzatia de greata si poate fi folosit cu succes si de catre femeile insarcinate care sufera de greturi matinale. Si raul de masina poate fi tratat cu ghimbir, fie sub forma de ceai, fie sub forma de pastile din ghimbir, pe care le gasesti la farmacie.
Benefic pentru raceala – ghimbirul are efect diaforetic (n.r. provoaca transpiratia) si te ajuta sa scapi mai repede de raceala.
Reduce durerea – un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Georgia a dovedit ca suplimentele pe baza de ghimbir consumate zilnic reduc durerile musculare cu pana la 25%. De asemenea, cercetatorii iranieni au facut un studiu care a dovedit ca pudra de ghimbir este eficienta in calmarea durerilor de cap puternice. Persoanele care sufera de migrene pot folosi ghimbirul pentur ameliorarea simptomelor.
Efect antiinflamator – ghimbirul este folosit de secole pentru efectele sale antiinflamatoare. Studiile au demonstrat ca extractul de ghimbir reduce inflamatia din colon in mai putin de o luna. De asemenea, si inflamatiile articulare sunt reduse de consumul de ghimbir.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Pentru a prepara ceai de ghimbir, marunteste 20-40 de grame de ghimbir proaspat, pune-l intr-o cana si acopera-l cu apa fierbinte. Adauga putina miere si o felie de lamaie pentru gust, dar si pentru un surplus de vitamine. Acopera cana cu un capac si, dupa 5 minute, poti consuma ceaiul.