Vajrasana derivă din cuvântul sanscrit Vajra, care înseamnă diamant sau fulger. Această asană ajută la ameliorarea sciaticii, a problemelor nervoase și a indigestiei.
Vajrasana obstrucționează fluxul de sânge în partea inferioară a corpului - coapse și picioare. Fluxul de sânge crește în zona pelviană și stomac, astfel digestia devine mai bună. Aceasta este singura asană care se poate face cu stomacul plin, fiind chiar indicată după mese.
Citește și: Surya Bhedana Pranayama
1. Mitologia Vajrasana
Povestea Vajrasana începe când Lordul Indra, regele Deva, a fost alungat din Devaloka de către un asura (demon) pe nume Vritra. Aceast asura primise o binecuvântare care îl făcea invulnerabil la orice armă cunoscută. Demonul Vritra a furat, de asemenea, toată apa din lume pentru propria sa utilizare.
Indra, după ce și-a pierdut orice speranță de a-și recupera regatul, s-a dus la Vishnu să îi ceară ajutorul. Vishnu i-a dezvăluit lui Indra că doar armele fabricate din tunete (numite în sanscrită Vajra) și oasele de diamant ale înțeleptului Dadhichi l-ar putea ucide pe Vritra.
Vezi aici colecția de covoare yoga premium YogasatShop.ro
Indra și ceilalți Deva au mers la înțeleptul Dadhichi și i-au cerut ajutorul pentru a-l putea învinge pe Vritra. La auzul cererii, Dadhichi Muni a fost de acord să renunțe la viața sa, cu condiția să i se acorde timp pentru a merge în pelerinaj la toate râurile sfinte. Indra a adus toată apa râurilor sfinte la Naimisharanya, permițând astfel înțeleptului să-și îndeplinească ultima dorința fără o altă pierdere de timp. Dadhichi a intrat apoi într-o stare meditativă profundă și și-a eliberat forța vieții din corpul său. Vițelul ceresc Kamadhenu a lins și a scos carnea de pe oasele sale, după care Deva a creat Vajrayudha (fulgerul) din oasele acestuia și a făcut numeroase alte arme. Această armă a fost folosită pentru a ucide asura, permițându-i lui Indra să-și revendice locul ca rege al Devaloka și eliberând apa pentru toate ființele vii.
2. Cum se execută Varjrasana
- Începe stând drept cu brațele de părțile laterale ale corpului
- Aplecă-te înainte și lăsă încet genunchii pe covor
- Așeză bazinul pe călcâie și îndreptă degetele de la picioare spre exterior
- Aici, coapsele ar trebui să-ți apese mușchii gambei
- Ține călcâiele unul lângă altul
- Nu așeza degetele de la picioare unul peste celălalt, ci unul lângă altul
- Așeză palmele pe genunchi
- Îndreptă spatele și privește înainte
- Ține această asana pentru câteva respirații
3. Contraindicații
Evită să faci acestă asană dacă ai o leziune la genunchi sau gleznă.
4. Beneficii Varjrasana
- Această asană ajută digestia - este singura asană care se poate practica imediat după ce ai mâncat
- Vajrasana îți mobilizează și îți masează mușchii gambei. Mușchii gambei sunt, de asemenea, cunoscuți ca a doua inimă a corpului, deoarece mobilitatea este determinată de puterea din mușchii gambei
- Asana relaxează și întărește picioarele, glezna și genunchii
- Gleznele devin mai flexibile
- Ajută la ameliorarea durerilor de genunchi
- Postură bună pentru meditație și / sau pranayama
Vajrasana fiind una dintre cele mai elementare asane, poate fi practicată în orice moment al zilei, fără niciun sukshma vyayam. Un moment ideal pentru practicarea acestei asane ar fi după masă, pentru a ajuta la digestie. Se știe, de asemenea, că eliberează practicantul de constipație și facilitează absorbția nutrienților în organism.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.