Pe măsură ce oamenii au devenit mai conectați, informațiile despre beneficiile yoga au ajuns în mai multe colțuri ale lumii. Tehnologia a „explodat” începând cu anii 1800 și la începutul anilor 1900: au apărut fotografia, telefonul, mașina de scris, microfonul, zborurile transatlantice, făcând mult mai ușoară transmiterea informației. Într-o perioadă foarte scurtă, toată lumea a avut acces la cunoaștere și schimburi culturale, deci din acest moment era doar o chestiune de timp până când Yoga să se facă cunoscută în cultura vestică.
Citește prima parte: https://www.yogasat.ro/scopul-real-al-practicilor-yoga-de-la-vedanta-la-industria-yoga-prima-parte
Sritattvanidhi – 1800
Cartea a fost descoperită abia în anul 1980 într-o bibliotecă privată din Mysore Palace. Sritattvanidhi datează de la 1800 și a fost scrisă de un prinț care a acoperit mai multe laturi ale mișcărilor acelor vremuri: muzică, jocuri și yoga. Lectura conține o compilație elaborată de 122 de asane, împreună cu ilustrații și explicații ale posturilor pe care le vedem și astăzi în yoga fizică.
Este primul text care a dedicat o întreagă lucrare asanelor și practicii posturale, sugerând că yoga devenise deja o formă de exercițiu fizic încă din anii 1700.
Tratat despre Filozofia Yoga – 1851
Nobin Chunder Paul, un renumit chirurg și cercetător indian, a fost prima persoană care a scris despre știința yoga, examinând practicile străvechi prin lupa medicine vestice. Și-a petrecut mulți zeci de ani studiind și urmărind viața yoghinilor practicanți.
Printre multe lucruri, medical explică foarte specific dieta yoghină, chimia din spatele pranayama, de ce yoghinii preferă să mediteze în peșteri și beneficiile fizice ale asanelor și a tehnicilor de respirație.
Citește și: Swami Vivekananda, unificatorul hinduismului
Swami Vivekananda – 1890
India sărbătorește în fiecare an pe 12 ianuarie Ziua Națională a Tinereții, o sărbătoare care îi celebrează nașterea, viața și învățăturile lui Swami Vivekananda. Acesta a fost un profesor și lider spiritual venerat la sfâșitul anilor 1800 și este primul care a introdus Yoga și Vedanta în societatea vestică.
Un copil rebel și curios încă de la o vârstă fragedă, Narendranath Dutta (sau Naren, înainte să devină Vivekananda) a trecut prin toate fazele de ateism, creștinism, ezoterism, după ce toată copilăria sa a fost fascinate de spiritualitate, studiind în timpul liber viețile călugărilor. La scurt timp după ce a împlinit 20 de ani, Naren a fost marcat de moartea tatălui său (singurul care câștiga pâine în familie), faliment și moartea iubitului său maestro spiritual, Ramakrishna. Marcat de aceste evenimente, Naren a decis să se afunde și mai mult în spiritualitate, în cele din urmă făcând un jurământ de călugărie și devenind astfel Vivekananda (“fericirea de a discerne înțelepciunea”).
Vivekananda a străbătut India în lung și în lat câțiva ani, după care a decis să ducă învățăturile yoghine mai departe, în Statele Unite și Europa. În 1893 a vorbit atât de convingător despre yoga și invățăturile hinduse în fața Parlamentului Internațional al Religiilor, încât a fost ovaționat în picioare timp de 2 minute de către cei peste 7000 de participanți.
La vârsta de 39 de ani, în anul 1902, Vivekananda părăsește definitiv corpul în timpul meditației de seară.
Renașterea practicii Yoga moderne – 1920 -1960
Yoga tradițională, înaintea anilor 1900 conținea doar câteva posturi la sol, concentrându-se în special pe meditație, deoarece yoga nu a avut un scop fizic inițial. Pe măsură ce lumea a devenit mai conectată, iar ideile yoga au devenit mai accesibile, mai mulți yoghini și guru s-au inspirat din gimnastica vestică și au decis să aducă Hatha Yoga în practica modernă, ca o formă de exercițiu fizic.
Vinyasas –secvențierea asanelor în “flow” au prins teren în perioada Renașterii. Și Salutul Soarelui e devenit imediat un “must”, odată cu popularizarea lui, în 1920, de către Balahaseb Pant Pratinidhi.
Tirumalai Krishnamacharya, părintele practicii yoga moderne, și-a dedicat viața eliminării barierelor yoga și făcând-o mai accesibilă omului de rând. A fost cunoscut ca un profesor foarte dur, cu un scop misionar, iar câțiva dintre primii săi studenți i-au dus mai departe învățăturile, făcând yoga fie mai accesibilă, fie adaptată condițiilor omului modern:
- Pattabhi Jois a dezvoltat Ashtanga yoga – una dintre cele mai populare forme de yoga în zilele noastre
- BKS Iyengar (cumnatul lui Krishnamacharya) a dezvoltat Iyengar Yoga și a redactat “Light on Yoga”, una dintre cărțile cele mai influente, documentând peste 200 de asane
- Indra Devi a împărtășit cunoașterea la Hollywood, cu marile vedete ale timpului, ajutând și mai mult la popularizarea yoga
Citește și: Ashtanga vs Hatha Yoga
Yoga în prezent
Națiunile Unite au declarat ziua de 21 iunie Ziua Internațională Yoga, la propunerea primului ministru al Indiei, Narendra Modi. Este proiectul ONU care deține recordul de cele mai multe susțineri de la 175 de țări. Yoga în zilele noastre are un impact cultural uriaș, dar și o latură economică deloc de neglijat. Conform ultimelor estimări, peste 300 de milioane de oameni practică yoga la nivel mondial, iar peste 27 de miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pe produse sau servicii de yoga.
Interesul public cu privire la yoga, de asemenea, a cunoscut o explozie în ultimii zeci de ani. Conform Keyhole Analytics, cuvântul “yoga” este menționat o dată la două secunde în articolele online și postări pe social media.
Sursa: https://vinyasayogatraining.com/resources/history-of-yoga
Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/
- Yoga Instructor la MediYoga
- Founder la One Yoga Studio