Practica yoga a luat amploare în ultimii ani în România, iar acum aproape toată lumea vorbește despre acest lucru. A existat, însă, o perioadă în care yoga nu era văzută cu ochi buni, iar practicanții erau supuși unor presiuni uriașe în timpul regimului comunist.
Citește și: Yoghinii adevărați ai României – Ion D. Vulcănescu, o legendă uitată (yogasat.ro)
Foarte puțini oameni au avut acces la yoga autentică înainte de revoluție. Prin anii 60, grupuri restrânse și ascunse de oameni practicau ceea ce regimul comunist a inistat să se numească gimanstică, însă erau asane predate de cei inițiați. Ion D Vulcănescu a fost unul dintre ei, la fel și Nicolae Tufoi și alți învățați ai vremurilor.
Nici măcar cartea lui Eliade, Yoga. Nemurire și libertate (1954) nu a putut fi publicată în limba română.
Vezi aici pernă de meditație YogaSat cu hriscă.
Deși fenomenul yoga era unul extrem de căutat și apreciat în comunitățile spirituale, practica nu era agreată de regim, iar conducătorii practicii sfârșeau cel mai adesea în închisorile comuniste. Un exemplu elocvent este tot cel al lui Vulcănescu, închis în anii 50 pentru credințele și practicile sale, considerate periculoase de statul român la acea vreme. Nici în cazul lui Vulcănescu, nici în cazul altor deținuți yoghini mai puțin cunoscuți, nu se știe exact ce s-a întâmplat în perioada de întemnițare. Aceștia nu au vorbit niciodată despre acest lucru, însă se speculează că însăși practica le-a făcut timpul de detenție mai suportabil, atât lor cât și celorlalți deținuți.
Yoga agreată de regimul comunist
În anii 1970, regim a devenit o idee mai permisiv, astfel că în România au început să apară câteva cărți specifice de yoga, materiale foarte valoroase și în ziua de astăzi. Mai mult decât atât, în anul 1972, a fost înființată o Comisie Yoga pe lângă Ministerul Sănătății, iar un an mai târziu aceasta a fost reorganizată. Tot în anii 70, românii practicau yoga în parcuri sau în săli uriașe, sub îndrumarea unor profesori celebri precum Nicolae Tufoi, Gregorian Bivolaru, Ion Vulcănescu sau Nineta Crainici.
Citește și: Nicolae C. Tufoi (yogasat.ro)
În anii 80, însă lucrurile au luat o întorsătură radicală. În urma scandalului “Meditația Transcedentală”, s-a emis o circulară prin care toate practicile de tip yoghin erau interzise în România. Directiva, emisă în 1982 a fost valabilă până în 1989, odată cu căderea regimului comunist. Comisia de yoga de pe lângă Ministerul Sănătății a fost și ea dizolvată în 82. Imediat după revoluție, doctorul Alexandru Mircea Rădulescu a reactivat comisia de yoga, însă, din cauza presiunilor mediatice, a fost din nou desființată câțiva ani mai târziu. Toate actele și documentele comisiei au dispărut din arhivele Ministerului Sănătății.
De ce a pornit scandalul meditației în România
Se pare că Valentin Ceaușescu, student în Elveția la acea vreme, descoperă acolo Meditația Transcedentală și când ajunge în România îi povestește entuziast mamei sale despre practica meditativă. La scurt timp după acest moment, la Facultatea de Psihologie din București este înființată o catedră de meditație transcedentală, iar practica devine o modă printre oamenii importanți din țară. Instructorul meditației transcendentale era inițiat de Mario Vasilescu, primul instructor agreat de regim în România. Toată mișcarea de meditație și yoga de la acea vreme avea loc cu aprobarea Elenei Ceaușescu, care a și practicat la început în privat, după cum declară apropiații familiei.
Cu toate că activitatea era aprobată, nu au lipsit oamenii infiltrați ai regimului în grupele de yoga și meditație. Pentru că practica era în special dedicată oamenilor foarte importanți ai vremii iar activitatea trebuia să se susțină cumva, Securitatea a aflat că practicanților li se cere o taxă de 10% din salariu. Totodată, în grupurile de practică existau niște liste cu nume ale greilor regimului, în mare parte generali, care au semnat ceea ce se numea “jurământul de mantră”, iar oamenii securității au catalogat acel jurământ drept tentativă de lovitură de stat.
Din acel moment, apare circulara care interzice meditația pe tot teritoriul României, precum și orice fel de practică yoghină, fiind considerate un pericol la adresa siguranței naționale. Cum era de așteptat, și practicanții și conducătorii grupurilor de practică au fost nevoiți din nou să se ascundă și să redefinească practica pentru a putea rămâne în libertate.
Mihaela Dragomir
- Yoga Instructor la MediYoga
- Founder la One Yoga Studio