Hanuman Eroii și înțelepții mitologiei hinduse Skip to main content
Eroii și înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor.

„Meditând la aceste personaje, sperăm că am putea să întruchipăm unele dintre atributele lor”, Kausthub Desikachar.

Goraksha & Matsyendra

Așa cum Platon și discipolul său Aristotel sunt considerați fondatorii filozofiei occidentale, profesorul Matsyendra și elevul său Goraksha sunt venerați ca fondatori ai Hatha Yoga. Matsyendrasana este o postură de răsucire a coloanei vertebrale. Posturile de răsucire simbolizează rotirea corpului către spate, sau ceea ce este conștient către subconștient - „aduc lumina în întuneric și întunericul la lumină, un proces esențial pentru Hatha Yoga” (Rama Jyoti Vernon).

Image

* Goraksha și Matsyendra în posturile lor

Matsyendra a fost o persoană istorică, nu doar un mit. Născut în Bengal în jurul secolului al X-lea, el este venerat de către budiștii din Nepal ca o întruchipare a Avalokiteshvara.

Citește: Eroii și înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor. Partea I.

Conform mitologiei, pentru ca s-a născut sub astre nefaste, pruncul Matsyendra este aruncat în ocean unde este înghițit de un pește uriaș și aici îl aude pe Shiva predicând misterele Yoga. După ce a petrecut 12 ani în burta peștelui, timp în care a explorat practicile ezoterice ale yoga, el revine la suprafață ca un maestru iluminat.

Matsyendrasana este una dintre puținele asane descrise în Hatha Yoga Pradipika, un text din secolul al XIV-lea, iar răsucirea profundă este familiară pentru majoritatea practicanților de Yoga occidentală de astăzi. Mai puțini yoghini occidentali sunt tentați să practice Gorakshasana, o postură dificilă de echilibru în care practicantul stă pe genunchi în Lotus. Însă, în înțelepciunea tradițională, Goraksha este adesea considerat cel mai influent dintre cei doi adepți.

Citeștete aici beneficii asane: Matsyendrasana si  Gorakshasana

Ucenicul lui Matsyendra, Goraksha venea dintr-o castă inferioară, dar la o vârstă fragedă și-a dedicat viața renunțării. Povestea nașterii lui Goraksha ilustrează începuturile sale umile și poate explica devotamentul față de învățătorul său. Conform legendei, mama lui Goraksha - o femeie simplă de la țară - s-a rugat lui Shiva pentru un fiu, iar zeul i-a dat cenușă magică să mănânce, care să îi permită să rămână însărcinată. Nu a reușit însă să înțeleagă favoarea și a aruncat cenușa pe o grămadă de bălegar. Doisprezece ani mai târziu, Matsyendra a auzit de copilul promis și a vizitat-o pe femeie. Când a mărturisit că a aruncat cenușa, Matsyendra a insistat să verifice grămada de bălegar - și acolo era Goraksha, în vârstă de 12 ani.

Numele lui Goraksha înseamnă „îngrijitor de vaci” și poate că se referă doar la începuturile sale umile. Dar în India, lumina conștiinței este întruchipată în vaci - chiar și cele care nu pot îndeplini dorințele magice. Ca și în cazul lui Matsyendra, „Goraksha” poate să nu fie doar un nume, ci mai degrabă un titlu care să onoreze realizările spirituale ale yoghinului.

Metaforic, povestea lui Goraksha spune că atunci când ceva nu arată conform așteptărilor, deseori îl lăsăm la o parte. Dar într-un lucru abandonat poate sta cea mai mare binecuvântare.

Hanuman

Zeul Hanuman, este venerat în toată India. Conform Ramayana, el și-a demonstrat devotamentul față de regele Rama căutându-i prin lume iubita sa soție, Sita, care fusese răpită. Atât de mare a fost dorința lui Hanuman de a-și sluji stăpânul, încât a făcut un salt imens peste ocean pentru a o găsi.

Hanumanasana (postura maimuței) este o postură dificilă - așezat pe podea cu despărțirea picioarelor completă față-spate. Tendoanele flexibile, cvadricepsul și mușchii psoas sunt cheile progresului în postură, dar calitățile întruchipate de Hanuman ne ajută cel mai mult - nu numai în postură, ci și dincolo de ea: puritatea obiectivului, convingerea de a uni ceea ce a fost separat și ardoarea de a învinge orice provocare.

Hanumanasana ne reamintește că ne putem elibera de pasul nostru mic, de îngustime, de condiția noastră măruntă.

Atenție! Yogasat recomandă o ușoară încălzire înainte de practicarea asanelor. De asemenea, pentru a evita accidentările, se recomandă ca intrarea și ieșirea din postură să fie executate lent.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook