1. Etimologie și origini
Astavakrasana provine din cuvintele sanscrite अष्टा ashta care înseamnă „opt”, वक्र vakra înseamnă „îndoit, curbat” și आसन asana înseamnă „postură”.
Citește și: Top 3 exercitii yoga pentru oameni care nu au timp
Astavakrasana nu este cunoscută în hatha yoga până în secolul XX, când apare în cartea Light on Yoga. În 1896 o regăsim în Vyayama Dipika, un manual de gimnastică. Norman Sjoman sugerează că este una dintre asanele adoptate de yoga modernă în Mysore de către Krishnamacharya. Asana ar fi fost apoi preluată de elevii săi Pattabhi Jois și B. K. S. Iyengar.
2. Mitologie
Astavakra s-a născut cu opt handicapuri fizice.
Image
Pictura din secolul al XIX-lea.
Potrivit lui B. K. S. Iyengar's - Light on Yoga, Astavakra a fost guru spiritual al regelui Janaka, tatăl lui Sita. Când era în pântecele mamei sale, tatăl său Kagola a recitat Veda într-un mod incorect, făcându-l să râdă pe copilul nenăscut. Kagola, furios, a pus un blestem asupra bebelușului care se va naște îndoit în opt locuri, „Astavakra” însemnând opt îndoiri, curbări.
Kagola a avut o dezbatere cu Vandi, savantul curții lui Janaka și a fost învins de către acesta. Tânărul Astavakra l-a învins pe Vandi într-un argument și astfel a devenit guru lui Janaka. Tatăl său l-a binecuvântat pentru asta și deformarile lui au dispărut.
Image
3. Execuție:
- Începe prin a sta într-o poziție confortabilă, cu picioarele întinse în fața.
- Îndoaie genunchiul stâng și adu talpa piciorului stâng pe podea, aproape de fesierul stâng.
- Ridică încet piciorul stâng de pe podea și adu tibia (partea anterioară a piciorului inferior) paralel cu podeaua.
- Încercă să ajungi cu genunchiul stâng cât mai sus posibil pe brațul stâng, ar putea fi nevoie de multe ajustări pentru a plasa genunchiul în poziția corectă (continuați să încercați, fără a forța).
- Pentru a susține poziția, așează ambele palme pe podea, pe partea superioară a șoldurilor și continuă să îndrepți piciorul drept.
- Ridică corpul de pe podea (cu ambele picioare) și adu piciorul înainte corpul pentru a se uni glezna stângă cu glezna dreaptă.
- Acum îndoaie brațele la 90 de grade și deplasează încet greutatea corpului înainte, menține poziția paralelă cu podeaua. În același timp, mută ambele picioare peste stânga.
- Încercă să îți menți picioarele cât mai drepte, ridică capul.
- Păstrează brațele drepte și deplasează greutatea pe fesieri cu control.
- Menține poziția și repetă postura pe cealaltă parte.
4. Beneficii:
- Tonifică coloana vertebrală furnizând nervilor o cantitate suficientă de sânge.
- Îmbunătățește echilibrul și concentrarea.
- Întărește mușchii abdominali și, în cele din urmă, îmbunătățește digestia.
- Asana ameliorează, de asemenea, stresul și anxietatea.
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism.
- Creează rezistență și aduce energie în tot corpul
- Ajută la conștientizare (awareness) și concentrare
- Aduce echilibrul fizic și stabilitatea mentală.
- Construiește puterea și încrederea atât în corp, cât și în minte.
5. Contraindicații:
De evitat de persoanele cu:
- Hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace
- Dureri de spate sau discuri herniate
- Leziunile umerilor, brațelor, încheieturilor, gâtului, șoldurilor, genunchilor, spatelui inferior, gleznelor, picioarelor și bazinului .
- Studenții cu sindromul tunelului carpian ar trebui, de asemenea, să evite practicarea acestei asane.
- Femeile însărcinate.
Pregătire pentru practică
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.
Material susținut de: