Specifică bolii de reflux gastroesofagian, aciditatea la stomac apare atunci când cantitatea de acid produsă de stomac este prea mare.
În mod normal, acidul de la stomac are rolul de a ajuta procesul de digestie, însă uneori stomacul produce sucuri gastrice în exces și astfel creste aciditatea. Alături de senzația de arsuri la stomac, pot apărea și simptome precum dureri sau crampe abdominale ori senzația de greața.
Mestecarea insuficienta a alimentelor, deshidratarea, fumatul sau obiceiurile alimentare nesănătoase contribuie la apariția acidității la stomac.
Medicamentele antiacide sunt adesea folosite pentru combaterea acidității crescute la stomac, însă exista și metode naturale prin care aceasta problema poate fi rezolvata.
Paschimottanasana – această postura este extrem de benefică pentru organele din cavitatea abdominală, iar dacă este practicată zilnic, are chiar capacitatea de a reduce aciditatea.
Marjaryasana – cunoscuta și sub denumirea de postura pisicii, Marjaryasana stimulează circulația sanguina a întregului corp și masează totodată organele digestive. Practicând această asana în mod regulat, boala de reflux gastroesofagian poate fi ameliorată.
Vajrasana – dacă practici Vajrasana imediat după masa, digestia va fi stimulată și astfel se va preveni creșterea acidității la stomac.
Adho Mukha Svanasana – aceasta asana stimulează oxigenarea zonei abdominale și ameliorează astfel, instantaneu, senzația de arsuri gastroesofagiene.
Balasana – denumită și postura copilului, Balasana relaxează zona abdominală și ameliorează aciditatea.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.