Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Santosha Skip to main content
femeie-multumire

Abundența este peste tot! Atunci când privești prin ochii spiritului poți vedea abundența pe cerul înstelat, în verdele pădurii, în razele soarelui din fiecare dimineața, în stropii de ploaie, în rodul copacilor. „Doar omul care încă „doarme” și a rămas prins în viața materială se simte sărac și lipsit de prosperitate și abundență.”

Santosha, cea de a doua Nyama vine și își spune: Mulțumește-te cu ceea ce ai! Nu confunda satisfacția cu mulțumirea. Caută să îți dezvolți capacitatea de a te bucura de lucruri așa cum sunt.

Pentru o înțelegere mai profundă a Santosha citește și:

Prima ramură Yoga - Yama

Ahimsa – non-violența

Satya - Angajamentul total față de Adevăr

 Asteya- a nu fura, cumpătarea

Brahmacharya – moralitatea sexuală, sau cum pot folosi energia sexuală în mod ascendent

Aparigraha – înăbuțirea dorințelor și a poftelor.

Saucha – puritatea gândului, a faptei, a corpului și a minții.

Trăim într-o societate marcată de tristețe, stres și anxietatea. În ultimele 2 decenii depresia, stresul și anxietatea au devenit parte din diagnosticele cele mai comune. Am putea spune că sunt „normalitatea” zilelor noastre, atât de normal încât și fără un diagnostic putem auzi deseori afirmații precum: „sunt trist”, „sunt stresat”, „sunt depresiv în ultima vreme”. Cauza acestor stări și diagnostice poate fi îndepărtarea de valorile profunde umane, de conștiință.

Apar zilnic lucruri noi, informații noi, iar sentimentul de nemulțumire este tot mai acut. Râvnești către o mașină nouă, un gadget nou iar la câteva luni, după ce prin trudă ai reușit să îl achiziționezi, apare altceva nou și se instalează din nou nemulțumirea.

De câte ori nu ți-ai spus: „îmi doresc un pic de liniște”, „mi-aș dori ca viața mea să se liniștească puțin”, „mi-aș dori mai mult timp pentru mine, să îmi găsesc pacea și liniștea, să mă bucur de viața, de mine, de cei dragi”. Însă de mult prea puține ori se și întâmplă toate aceste. Sunt permanent drame și task-uri interminabile la locul de muncă, facturi și rate, provocări în relații, trafic blocat și lista poate continua.

În exterior nu vom avem niciodată suficient, iar golul interior nu va putea niciodată fi umplut cu lucrurile din exterior.

Santosha ne aduce însă aminte de interior, de bogăția interioară și a clipei prezente. Am putea spune că este una din cheile esențiale ale auto-realizării. Sensul Santosha este acceptarea completă a ceea ce se întâmplă.

Pur și simplu acceptă tot ceea ce îți oferă viața. Acceptă-te așa cum ești. Nu este nevoie că tu să fii altfel decât ești și nu este nevoie ca viața ta să fie diferită în acest moment.

De multe ori însă aceste concepte au fost înțelese eronat. A fi mulțumit și a te accepta pe tine nu înseamnă a sta cu mâinile în sân. Aici am putea vorbi mai degrabă de ceea ce psihologia numește resemnare.

Image

Mulțumirea nu este egală cu stagnarea!

Santosha este capacitatea de a putea focaliza atenția în momentul prezent. Este sentimentul interior de satisfacție, de plinătate, de abundență a clipei prezente, astfel încât evenimentele și lucrurile exterioare să nu mai declanșează starea de nemulțumire și dezechilibru. Într-o stare profundă Santosha inclusiv dorințele și nevoile sunt potolite de sentimentul interior de mulțumire, devenind chiar inexistente. Cu mulțumire și recunoștință simțim doar pacea interioară.

Chiar și atunci când întâlnești provocări, de la cele mai ușoare, la cele mai dificile, rămâi stabil în focusarea atenției în momentul prezent.

La început este posibil să nu fie ușor. Prin „antrenarea” atenție vei descoperi însă profund pacea și mulțumirea interioară. Provocările vor fi doar o mică pietricică de trecere spre următoarea treaptă iar tu vei deveni întreg și complet, fără să te mai definești prin ceea ce a fost în trecut sau ceea ce încă nu s-a întâmplat.

 “By contentment, the highest happiness is attained.” – The Yoga Sutras of Patanjali, Sutra II.42

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook