Yoga tibetană este asociată cu practici tantrice (care ar aparține cel mai probabil „Raja yoga” în tradiția indiană) numite „Șase Yogas din Naropa”, numite după un cunoscut profesor din secolul al X-lea, profesor de Universitatea budistă Nalanda din nordul Indiei (teritoriul statului modern Bihar). Tilopa, guru-ul său, era un siddha indian care trăia și practica pe smashan (un loc de incinerare) într-o comunitate de dakini (întruchipări feminine ale energiei iluminate care au deseori forme furioase) care i-au transferat învățăturile. Biografia lui Naropa povestește despre cum s-a schimbat de la un om de știință scolastic la un yoghin practicant în drumul său spre iluminare.
Citește: Yoga tibetană. Diferența dintre Yoga Indiană și Yoga Tibetană
* Mahasiddha Naropa (secolul 10)
Cele mai cunoscute practici ale acestui ciclu sunt phowa (yoga transferului conștiinței) și tummo (yoga căldurii interioare). Întregul ciclu de practici oferite ca învățătură necesită o pregătire considerabilă a unui discipol și condiții speciale, deoarece erorile și obstacolele din timpul practicii pot avea consecințe fatale. Prin urmare, cele șase yogas sunt studiate în timpul retragerii solitare tradiționale de trei ani sub îndrumarea unui lama, dar unele tipuri de phowa și yogas din starea de vis pot fi date discipolilor obișnuiți laici și practicați separat de ciclul complet. Cele șase yogas din Naropa sunt:
1) yoga căldurii interioare
2) yoga corpului iluzoriu
3) yoga stării de vis
4) yoga luminii clare
5) yoga de bardo * (în budismul tibetan - o stare de existență între moarte și renaștere)
6) yoga transferului conștiinței
Yoga căldurii interioare (chunda yoga, în sanscrită sau tummo, în tibetană) a fost aplicată pe scară largă în tradiția Kagyu, în special în descendența Drukpa Kagyu și în școala din Nyingma. Spre deosebire de opinia generală, scopul practicii tummo nu este creșterea temperaturii corpului într-un asemenea grad încât să devine posibil să stai gol pe zăpadă sau să usuci cearșafurile cu corpul (deși generarea de căldură este destul de utilă în peșterile montane, dar acesta este doar un efect secundar al practicii și un semn extern care indică succesul în stăpânirea practicii tummo). Scopul real al yoga tummo este introducerea pranei în canalul central care determină transformarea conștiinței descrisă în texte ca „o înțelegere directă a unității Fericirii și a Vidului”.
Citește și: Meditatia in camera intunecata, chimia iluminarii si ce se intampla intre reincarnari
Din punct de vedere tehnic, practica include exerciții dinamice pregătitoare „tsa lung” pentru curățarea și activarea canalelor energetice și practica în sine făcută în padmasana. Include vizualizarea formei proprii ca yidam, o zeitate tantrică (cea care este definită de profesorul care vă oferă inițierea și mantra corespunzătoare) și vizualizarea canalului central și a anumitor elemente din interiorul acestuia (inclusiv „focul interior” și silabe tibetane, analogi ale mantrelor cu o singură silabă din sanscrita - bija). În timpul practicii se desfășoară bandhas-uri și kumbhaka (apneea este recomandată să fie făcută destul de mult timp).
*Exerciții dinamice pregătitoare „tsa lung” pentru practica Tummo - fotografii din filmul documentar „TheYogis of Tibet”
Yoga corpului iluzoriu constă în mai multe etape. În prima etapă, un yoghin încearcă să-și vizualizeze corpul ca iluzoriu, înțelegând inconstanța existenței. Astfel, el învață să accepte orice circumstanțe din viață și orice experiență (plăcută sau neplăcută) în mod egal și cu detașare. Când o astfel de percepție devine constantă și nimic nu îl va mai face pe practicant să oscileze atât la niveluri externe sau interne ale experiențelor, el începe să practice vizualizarea lui Buddha sub forma yidam-ului său (zeitatea tantrică pe care o venerează), atingând stabilitatea vizualizării, extinzând corpul iluzoriu al yidam-ului până la dimensiunile Universului și reducându-l la dimensiunea celui mai mic nucleu, „clonând” corpul pentru milioane de exemplare ( a doua etapă). Ajută la înțelegerea naturii iluzorii a întregului Univers, la perceperea realității ca mandala lui Buddha, toate sună ca mantre, toate dorințele și plăcerile ca ofrande pentru Buddha. Astfel este posibil să curățăm samskaras („amprentele” karmice în conștiința noastră) și să ne apropiem de înțelegerea Marelui Vid.
A treia etapă este foarte dificilă și doar câțiva au reușit să o îndeplinească. În timpul practicii, un yoghin câștigă o putere de vizualizare care transformă corpul său fizic grosier într-un corp de raze și lumină care nu este supus timpului sau îmbătrânirii și care poate fi perceput de oamenii obișnuiți ca un corp uman obișnuit. Spațiul și timpul nu-l mai limitează pe cel care a înțeles adevărata natură a minții. Această yoga folosește tehnici precum vizualizarea canalelor energetice, silabele tibetane și razele colorate, precum și practicile pranayama și kumbhaka.
Yoga stării de vis este deosebit de interesantă, deoarece poate fi folosită, atunci când este oferită sub o îndrumare adecvată, de către practicienii obișnuiți care trăiesc în societate. Yoga tibetană a stării de vis folosește visele ca o imitație a stării experimentate de conștiința după moartea corpului fizic. Învățând să distingă visele și realitatea și să rămână lucid în timp ce doarme, un practicant își antrenează conștiința pentru a rămâne conștient și după moartea corpului. În plus, această stare de conștiință poate fi utilizată în scopuri diferite: pentru a călători către alte realități din „corpul visului” și pentru a obține învățături de la ființe iluminate, pentru a continua sadhana în timp ce dormi, pentru a te vindeca pe tine și pe ceilalți. În general, acest tip de yoga este un plus la yoga corpului iluzoriu și duce la același rezultat.
Yoga luminii clare este denumită astfel, deoarece scopul său este de a atinge starea când un yoghin percepe „lumină clară sau radiantă” în timpul meditației, ceea ce înseamnă că „Înțelepciunea auto-iluminată” s-a eliberat. În timpul practicii, un yoghin trece prin unele stări similare cu diferiți pași ai Samadhi. El ajunge la percepția „Luminii Primare” care există dintotdeauna indiferent dacă o vedem sau nu. Apoi, el învață cum să realizeze și să păstreze percepția „Căii Luminii”, ceea ce înseamnă înțelegerea shunyata sau Vidul Niciodată Născut, care este începutul tuturor lucrurilor reale. Apoi, prana intră în canalul central. Cea mai înaltă etapă este percepția „Lumina realizării” care corespunde realizării unei stări complete de iluminate a lui Buddha.
Citește și: Interviu exclusiv Yogasat oferit de Master Karma Tanpai Gyaltshen Acharya Rinpoche
*Reprezentație yoga bordo
Yoga bardo se practică pentru ca practicantul să poată deveni capabil să intre în starea intermediară dintre moarte și noua naștere (în sanscrită - antara bhava; în tibetană - bardo). În starea intermediară, senzațiile corpului dispar și conștiința se poate mișca liber în spațiu, experimentând diferite viziuni. Conținutul viziunilor depinde de karma persoanei. Conform tradiției tibetane, conștiința morților rămâne în bardo timp de aproximativ patruzeci de zile și apoi găsește o nouă întruchipare în lumea oamenilor sau în celelalte lumi, de exemplu, în lumea infernală sau, dimpotrivă, în lumea ființelor divine. În starea bardo mintea este foarte sensibilă, percepe cu ușurință lumina clară fără margini, dar de obicei nu o înțelege deloc, fiind șocată de pierderea corpului fizic. Dacă este o minte antrenată a unui yoghin, nu pierde momentul de a folosi această stare pentru a obține iluminarea. Apoi, un yoghin devine liber de lanțul reîncarnărilor și al morților. Această yoga este strâns legată de yoga stării de vis pentru că un vis poate fi folosit ca „antrenament pentru stare bardo”. La urma urmei, dacă nu suntem capabili să rămânem conștienți în timp ce dormim, vom fi deosebit de neajutorați în bardo, care este o stare mult mai neobișnuită și adesea foarte sperietoare. Putem deveni doar o particulă de conștiință care se grăbește haotic sub influența „vânturilor karmice”.
Acest subiect este prezentat în detaliu într-un fragment de îndrumări pentru practica Shitro (apariția zeităților pașnice și furioase după moarte), cunoscută în vest sub numele de „Cartea tibetană a morților”. Pentru prima dată acest text a fost publicat la începutul secolului al XX-lea de un cercetător britanic Evans-Wentz. În acea perioadă, oamenii de știință occidentali știau foarte puțin despre Vajrayana. Acesta explică o mulțime de discrepanțe și interpretări incorecte despre yoga și budismul tibetan scrise de Evans-Wentz. Dawa Kazi-Samdub, un lama tibetan al școlii Gelugpa, care l-a ajutat cu traducerea, nu a putut cunoaște câteva momente cheie în expunerea textului, care aparținea școlii Nyingma. Deci, în prezent, lucrările lui Wentz, precum și comentariile lui Carl Jung, sunt foarte departe de tradiție și au devenit evident depășite din punct de vedere moral. Acum există cărți despre yoga bardo scrise în limbi occidentale de lamas - purtători ai tradiției.
Yoga transferului conștiinței (în tibetană - phowa) constă în „deschiderea” unei „deschideri subțiri” specială în partea de sus a capului (analog cu „deschiderea lui Brahma” în tradiția indiană) prin care conștiința unei persoane se stinge în momentul morții. Prin intermediul vizualizării și al mantrei, conștiință este „transferată” în lumea oricărui Buddha (de exemplu, în „Țara Pură” a lui Buddha Amitabha) unde, conform textelor tradiționale, un om renaște în condiții perfecte pentru dezvoltarea sa ulterioară. Cel care reușește în practica dată, își poate deduce conștiința din corp după voia sa și înainte de moartea naturală, părăsind corpul în mod conștient. Unii yoghini tibetani au făcut asta în lagărele de concentrare chineze. Cel mai popular este phowa pentru transportarea conștiinței în țara pură a lui Amitabha. Pentru a vă pregăti este suficient să repetați mantra lui Amitabha de o sută de mii de ori. Școala Nyingma are anumite feluri de phowa pentru mutarea conștiinței în Guru Padmasambhava și alte realități iluminate. Există o practică similară în tradiția Bon. Stăpânirea phowa constă în vizualizarea canalului central, unde conștiință te „trage” brusc în sus împreună cu vibrarea unei mantre silabe și iese din corpul fizic prin vârful capului și te conduce în conștiința lui Buddha. După o anumită cantitate de repetări, se simte „o deschidere subțire” în cap, fizic este marcată de câteva picături de sânge sau de o mică vânătăi ca și când ar fi fost apăsată de un chibrit. În variantele mai „avansate” de phowa, în special în tradiția Bon, practicienii realizează (exclusiv prin repetarea și vizualizarea mantrei!) formarea diafragmei fizice, unde pot introduce un mic pai. Dacă diafragma este deschisă, în momentul morții, un practicant își poate „scoate” conștiința prin ea fără obstacole. Chiar dacă nu are suficiente abilități și o karma bună pentru a ajunge la „ținuturile pure”, va obține o renaștere mai reușită în lumea oamenilor, unde ar exista condiții bune pentru îmbunătățirea practicii spirituale.
* The Great Drikung Phowa
Citește și: Cele cinci rituri tibetane, secretul tineretii si al longevitatii
Există și tipuri de phowa când un yoghin își scoate temporar conștiința din corp și apoi se întoarce. Textele antice descriu cazuri în care yoghinii și-au transferat mintea în corpul altei persoane în scopuri diferite. Se consideră că în Evul Mediu, maeștrii budisti ai phowa au întrerupt intenționat o linie de transfer de acest tip de phowa, deoarece au existat cazuri de abuzare a acestei practici. Cu toate acestea, spun ei, practica dată există încă în Bon și în unele școli de tantrism indian.
Textele menționează că phowa nu este foarte important pentru cei care au reușit în yoga corpului iluzoriu sau yoga bardo. Dar pentru practicienii care nu au abilități înalte, poate deveni ultima punte către realizarea în timpul unei vieți (uneori periculos conform textelor) și modul foarte rapid al budismului Vajarayana. Cu toate acestea, cuvântul „repede” nu ar trebui să inducă în eroare cititorul. Conform standardelor estice, rapid poate însemna tot timpul unei vieți. Și așa ar trebui să fie viața, unde practica spirituală este prioritatea de bază și unică. Mai mult, ar trebui să ai norocul să găsești un adevărat profesor care se află în linia practicilor yoghine și care a stăpânit cu succes aceste practici în propria sa experiență. Și cine ți-a spus că va fi ușor?
Namaste!
Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.