David Călin a avut prima „întâlnire” cu Yoga la vârsta de 10 ani, când a dat de cartea „Yoga izvor de sănătate” și executa Padmasana. Practica Yoga a început însă acum 30 de ani, prin anii 1990, după ce a practicat o perioada Judo. Înțelegând Ahimsa a renunțat la orice sport de full contact, schimbând inclusiv modul de alimentație, devenind lacto-vegetarian. Aproape anual merge în India pentru a putea primi învățături și a putea practica în temple sacre.
Mai multe despre Călin în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:
„Yoga, indiferent dacă am dori să o redefinim în diverse moduri, ea este „Yoga Chitta Vritti nirodhat ” , în traducere: Yoga este oprirea fluctuatiilor mintii, așa cum apare în Yoga Sutra lui Patanjali .Toate tehnicile, practicile sunt, de fapt, niște „cârje” , astfel ca să trăim această stare excepțională, să plonjăm și să ne dizolvăm în fuziunea (YOGA) cu Infinitul .
Citește și: Ionela Patrascu: “Cu fiecare pas facut, yoga ma invata sa ma iubesc mai mult”
În primul rând am început yoga acum 30 ani, deși îmi aduc aminte că eram copil și, pe când aveam 10 ani, am dat de cartea lui Tufoi – „Yoga izvor de sănătate” și îmi plăcea să execut Padmasana. Mi se părea exotic și interesant .Toată viața am fost atras de cultura orientala . Astfel, am practicat Judo, Karate (chiar dacă în perioada comunistă era interzis ). În 1990 am început să practic Yoga și imediat am renunțat la orice sporturi de full contact, înțelegând cât de importantă este Ahimsa (Non-violența). Am renunțat foarte ușor și rapid la carne și am devenit lacto-vegetarian. Am devenit mult mai conștient de viața mea interioară și de posibilitațiile, pentru mine de neimaginat, pe care Yoga mi le punea la dispoziție. După 2004 am început să merg în India, aproape în fiecare an, la diverse școli de yoga și, mai ales, pentru vizitarea și practicarea meditației în locuri sacre . Cunosc India, aș putea spune, mai bine decât România .
Din 2016, anual, am început să vizitez partea înaltă a Himalayei și să experimentez practica Yoga la mare altitudine (care este diferită ca stare și posibilități decât cea practicată cea practicata acasa).
Tot cursul vieții mele s-a schimbat prin Yoga în mult bine și cu multe daruri .
Practic yoga zilnic . Îmi place să practic asanas (posturi corporale) dar chiar mai mult Pranayama și Mudra-e speciale din Hatha Yoga.
Yoga ar avea influență extraordinară asupra oamenilor. Iar asupra tinerilor și dezvoltări lor, cu atât mai mult . Oameni ar fi mult mai echilibrați, mai puternici, atât fizic cât și energetic, emoțional și mental. În primul rand ar fi mai buni și ar gusta altfel viața
Ar trebui să spun că nu practic yoga sportivă ... Pentru mine, când am întâlnit Ashtanga Yoga Vinyasa mi-au trebuit 2 săptămâni să o diger . Mă gândeam: ce-i cu stilul ăsta de yoga, care nu are conștientizare și în care nu se rămâne în asane un timp mai lung ?...Dar fiindcă am practicat și karate, în trecut, am înteles dintr-o dată că, de fapt, acest stil direcționează energia pe diverse circuite (Nadi) pentru a purifica corpul.
Ashtanga yoga Vinyasa pentru mine a fost o schimbare mare, deoarece am aplicat asupra practicii personale realizarea profundă a asanelor și, pot spune cu certitudine, că a fost „next level ”.
Yoga „Sportiva” te ajută să îți deschizi corpul mai bine, să devi mai flexibil, dar nu trebuie să te oprești aici. Astfel vei putea sa realizezi mult mai corect și profund asanele și să aplici principiul din Yoga Sutra : „ prayatna saithilya ananta samapattibhyam” - Succesul în asana se face - prin efort, apoi prin relaxare și comtemplarea asupra infinitului.
Referitor la practica asanelor perioade lungi de timp fară a avea corpul pregătit si a cunoaste anumite principii Yoghine este, părerea mea, o eroare care poate duce la probleme fizice. Anatomia yoga este important să fie cunoscută.
Urmez Maieștrii Himalayeni și studiez textele sacre yoghine și, în fiecare an merg la o nouă specializare în India sau Nepal.”
Mulțumim Călin.
Namaste!
Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.