Surya Bhedana Pranayama este o tehnica de respiratie care stimuleaza sporirea caldurii corporale. Se mai numeste respiratia pe nara dreapta.
! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !
Surya Bhedana Pranayama sau Surya Bheda Pranayama este foarte eficienta si cea mai importanta tehnica mentionata in Hatha yoga Pradipika. Surya inseamna soare, Bhedana inseamna patrundere. In termeni de yoga, nadi dreapta (nara dreapta) este numita surya nadi sau Pingala. Nadi stanga sau nara stanga este numita Chandra nadi sau Ida nadi. Nara dreapta este calea de acces a energiei solare, a vitalitatii, a caldurii, a fortei care anima corpul fizic.
Practica tehnicii Surya Bhedana Pranayama este ca o initiere in accesarea vitalitatii solare. In sistemul yoga, se spune ca locul soarelui este in apropierea buricului, iar al lunii in interiorul craniului. Luna are efecte de racorire, iar soarele de incalzire. In acest proces, se foloseste nara dreapta pentru a inspira si nara stanga pentru a expira. Acest proces este numit tipul Viloma de Pranayama.
Hrana este digerata in corp, in apropierea zonei in care se afla buricul. Digestia este controlata de caldura (focul digestiv, agni), care este furnizata de soare. Aerul inspirat prin nara dreapta are efect asupra energiilor importante din organism. Acest impact determina energiile corpului sa se inchida la nivelul bazei buricului, ceea ce stimuleaza masiv ricicarea energiei Kundalini.
Tehnica fara Bandha
Te asezi confortabil in postura Padmasana sau Siddhasana.
Mentii coloana dreapta si ochii inchisi. Iti inchizi nara stanga cu degetul inelar si degetul mic al mainii stangi. Inspiri lent si adanc prin nara dreapta. Apoi, inchizi nara dreapta cu degetul mare al mainii drepte. Expiri prin nara stanga, in timp ce tii nara dreapta inchisa. Acesta este un ciclu de practica. Se repeta acest ciclu de 5-10 ori.
Tehnica cu Bandha
Te asezi confortabil in postura Padmasana, Siddhasana sau Swastikasana.
Mentii coloana dreapta si ochii inchisi. Iti inchizi nara stanga cu degetul inelar si degetul mic al mainii stangi. Inspiri lent, adanc si linistit, fara zgomote sau suieraturi. Cand inspiratia este completa, iti inchizi nara dreapta cu degetul mare al mainii drepte, in timp ce nara stanga este inchisa de degetele mainii stangi. Itii tii respiratia si executi Jalandhara Bandha si Mula Bandha.
CITESTE Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea I.
CITESTE Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea II.
Jalandhara bandha: in timp ce iti tii respiratia, iti apleci barbia pana cand atinge gatul.
Mula bandha: in timpul apneei, iti retragi/inchizi anusul.
Mentii postura cu bandha timp de 5-10 secunde. Prin practica, sporesti timpul, mentinand cat mai mult, cat poti. Dai drumul la Jalandhara Bhanda si narii stangi si expiri lent. Repeti de 5-10 ori.
Te poate ajuta, la inceput, sa numeri pana la 2 cand inspiri, pana la 8 cat iti tii respiratia si pana la 4 cand expiri. De indata ce te perfectionezi, poti spori acesti timpi la 4, 16, 8 sau 8, 32, 16, in functie de propria capacitate.
Beneficiile tehnicii Surya Bhedana Pranayama:
- activeaza functiile organismului
- foarte utila pentru sporirea focului digestiv
- ideala pentru trezirea Kundalini Shakti
- se spune ca trateaza toate bolile cauzate de insuficienta oxigenului in sange
- curata sinusurile frontale
- benefica in afectiunile Vata
- distruge viermii intestinali
- ideala in timpul iernii
- creeaza foarte multa energie
- stimuleaza apetitul
- este cea mai buna practica pentru raceli, gripe, tuse, astm sau probleme respiratorii
- cea mai buna si simpla tehnica pentru hipotensivi
- se spune ca vindeca flatulenta
- recomandabila in cazul femeilor fara apetit sexual
- de folos in cazul afectiunilor dermatologice, leucoderma sau alte probleme ale pielii
Recomandari, precautii si restrictii de practica:
- poti incepe simplu, fara apnee si bandhas, asta te va ajuta foarte mult sa te relaxezi si sa te simti grozav
- apoi, poti introduce apneea si badhas
- interzisa persoanelor cu hipertensiune
- precautii si sfatul specialistului in cazul celor care au suferit operatii pe creier sau pe cord