Tehnica yoghina ayurvedica straveche, Shank Prakshalana, detoxifica si curata colonul in profunzime. Daca omul ar fi comparat cu o planta, care creste intr-o glastra, iar glastra este colonul, atunci sanatatea plantei depinde in cea mai mare masura de solul din glastra. In ultimii ani, medicina clinica si fiziologica a acordat din ce in ce mai multa importanta functionarii corespunzatoare a intestinelor. S-a stabilit o legatura cauzala clara intre multe boli si procesele care au loc in tractul digestiv. A devenit limpede ca microflora intestinala si activitatea sa functionala depind de starea si de sanatatea individului.
Pe aceste descoperiri relativ recente, ale medicinei si ale stiintei, se bazeaza tehnicile si chiar intreg sistemul Hatha yoga, din timpuri stravechi. Potrivit Ayurveda, asanele Hatha yoga, practicate regulat, sunt foarte eficiente pentru a face intestinele si alte parti ale sistemului digestiv sa functioneze optim.
Shank Prakshalana este o tehnica de curatare puternica si profunda, cu multiple beneficii pentru sanatate. Denumirea procedurii inseamna “efect de cochilie”, deoarece in urma aplicarii tehnicii, apa ajunge sa iasa din organism la fel de curata precum a intrat, ca si cum ar curge printr-o cochilie.
Shank Prakshalana consta in a bea cateva pahare de apa salina, urmand cateva exercitii, care sa impinga solutia hipertonica prin tractul gastro-intestinal. Procedura se repeta pana cand apa iese la fel de curata cum a intrat. Tehnica purifica intregul tract digestiv si curata intestinele in profunzime.
Pregatire
Inainte de ziua in care alegeti sa faceti Shank Prakshalana, nu consumati proteine, nici mancare greu digerabila (timp de 1-2 zile). Se recomanda o dieta constand in supe, terciuri si legume fierte.
Tehnica se incepe pe stomacul gol, dimineata, dupa trezire. Primul pas este prepararea solutiei saline. Solutia nu trebuie sa fie saturata, deoarece apa prea sarata creeaza o presiune osmotica mare in instestine, reducand volumul de sange si deshidratand masiv. Aceasta ar complica procedura si ar inrautati starea de sanatate.
Toaleta trebuie pregatita dinainte, sa aveti la indemana apa, crema si un prosop, ca dupa fiecare defecare sa spalati bine si sa hidratati cu crema regiunea perianala. Altfel, solutia salina hipertonica poate produce iritatii in acea zona.
CITESTE ASANE PENTRU TRATAREA SINDROMULUI DE COLON IRITABIL
Solutia salina
Concentratia optima de solutie este: 1 lingurita de sare la 1 litru de apa. Cel mai bine este sa adaugati ½ de lingurita de sulfat de magneziu la primul litru de apa. Sulfatul de magneziu se gaseste la farmacii, sub forma de cristale. Magneziul are efect laxativ si colagog (favorizeaza eliminarea in duoden a secretiilor biliare din vezica si caile biliare extra-hepatice). Acest efect faciliteaza procedura si o face mai eficienta. Se mai poate adauga cam un sfert de lamaie la un litru de apa, tot pentru eficientizarea tehnicii.
Dupa prepararea solutiei, se poate incepe procedura. Prima etapa consta in bautul succesiv de solutie, alternand cu exercitiile prescrise. De regula, primele pahare de solutie nu au ca efect nevoia urgenta de a defeca. De indata ce apare aceasta nevoie, practica se va desfasura prin bautul succesiv de solutie, exercitiu, vizita la toaleta. Ultima etapa va consta in bautul solutiei si vizita la toaleta, pentru ca nevoia de eliminare nu va mai lasa timp pentru exercitii.
Setul de exercitii
Un set este compus din patru exercitii, care se executa succesiv, fara intrerupere. Fiecare exercitiu se repeta de cate 8-16 ori pe fiecare parte. Se bea un pahar de solutie si se executa un set de exercitii.
Primul exercitiu. Tiryaka Tadasana.
Departati picioarele, intrepatrundeti degetele de la maini si intindeti mainile deasupra capului, cu palmele in sus. Inclinati-va corpul la stanga si la dreapta, incercand sa miscati doar mijlocul corpului, regiunea stomacului si a duodenului. Acest exercitiu deschide sfincterul piloric si ii permite solutiei sa treaca din stomac in duoden.
Al doilea exercitiu. Kati Chakrasana.
Se departeaza picioarele, se ridica mainile la nivelul paralel cu umerii. Se rasuceste trunchiul la dreapta, cu mana dreapta intinsa si mana stanga indoita din cot (intinsa sau apucand umarul opus). Se repeta rasucirea la stanga, cu mana stanga intinsa si mana dreapta indoita din cot (intinsa sau apucand umarul opus). Trunchiul se rasuceste cu capul privind in directia rotirii, pelvisul si picioarele fixe, astfel incat rasucirea sa fie maxima in zona abdomenului. Exercitiul ajuta solutia salina sa traverseze intestinul subtire.
Al treilea exercitiu. Tiryaka Bhujangasana sau Urdhva Mukha Shvanasana.
Va intindeti pe burta si asezati mainile pe podea, paralel cu pieptul. Ridicati capul, umerii si pieptul, sprijinindu-va in maini (Bhujangasana). Rotiti umerii, incordand bratul in directia caruia va rasuciti si lasandu-l mai moale si usor indoit pe celelalt. Priviti peste umar, spre calcaiul opus. Repetati pe cealalta parte. Puteti incepe prin Urdhva Mukha Shvanasana, indoind degetele de la picioare, ca sprijin pe podea. Acest exercitiu transporta solutia in partea inferioara a intestinului subtire.
Al patrulea exercitiu. Udarakarshasana.
Asezati-va pe vine, cu genunchii departati. Puneti genunchiul stang jos, pe podea, rasuciti trunchiul la dreapta, cu genunchiul drept ridicat, coapsa dreapta apasand abdomenul. Repetati pe cealalta parte, in mod similar, genunchiul stang ridicat, coapsa stanga apasand abdomenul. Acest exercitiu trimite solutia in intestinul gros.
In mod normal, dupa 4 pahare de solutie si 4 seturi de exercitii, apare nevoia de a merge la toaleta. Daca dupa al patrulea pahar, nu apare nevoia de defecare, se beau doua pahare de solutie, urmate de setul de exercitii.
Daca nu apare nevoia de defecare nici dupa al saselea pahar (primele patru, fiecare urmat de setul de exercitii, apoi ultimele doua pahare, urmate de un set de exercitii), faceti pauza. Intindeti-va in Shavasana si relaxati-va putin. Executati asane simple, Viparita-Karani Mudra, masand usor abdomenul (in sensul acelor de ceasornic, pe directia intestinului gros). Puteti face un nou set de exercitii.
Adesea, blocajul se afla in zona in care intestinul subtire se varsa in cel gros (sfincterul ileocecal). Pentru a preveni acest blocaj, masati zona respectiva astfel: stand in picioare, aplecati usor corpul inainte si infigeti degetele, in mod repetat, direct in regiunea iliaca dreapta (zona abdominala dreapta, in cecum).
Daca nici aceste masuri nu au avut efect, faceti o clisma cu 800-1000 ml de apa, stand pe partea stanga. Dupa aceasta, in mod normal trebuie sa urmeze defecarea, iar tehnica Shank Prakshalana se poate desfasura in continuare, fara probleme.
Continuati Shank Prakshalana, cu cate un set de exercitii dupa fiecare pahar de solutie si vizitele la toaleta, pana cand eliminati solutia curata, la fel de curata precum era in pahar. Prima oara cand faceti procedura, sunt necesari cam 2-3 litri de solutie. Magneziul poate fi adaugat doar la primul litru de apa. Dupa repetare, procedura va deveni mai rapida si va necesita mai putina solutie. Ultimele etape vor necesita mai putine seturi de exercitii.
Cand solutia eliminata este curata, puteti incheia procedura. De regula, la final solutia este curata, dar are o nuanta galbuie pronuntata, din cauza secretiei de bila din vezica biliara. Nu mai beti solutia, acum trebuie oprita actiunea tractului digestiv si readusa la echilibru. Veti bea o cantitate mica (jumatate de ceasca) de apa plata proaspata si apasati limba, provocand un mic reflex de voma. Nu este necesar sa vomati apa, este nevoie doar sa provocati reflexul care va inversa procesul si va opri curenta activitate a tractului digestiv. In urmatoarea ora, va trebui sa mergeti de 2-3 ori la toaleta, ceea ce este normal.
CITESTE APA TRIPHALA, REMEDIU AYURVEDIC PENTRU O SERIE DE AFECTIUNI
Dieta
Dupa ce terminati de baut solutia, apucati-va de gatit. Nu mentineti sistemul digestiv gol decat maxim 30 de minute, deoarece activitatea enzimelor este functionala si trebuie sa le dati ceva sa digere. Este recomandat sa consumati orez gatit, foarte bine fiert, cu o lingura de unt obisnuita sau cu ghee, fara sare si fara lapte. Orezul ajuta la absorbirea sarii ramase in tractul gastrointestinal.
Evitati activitatile fizice in restul zilei. Mesele urmatoare ar trebui sa contina doar cereale si legume fierte sau preparate la abur. Nu consumati mancaruri bogate in proteine (oua, carne, peste, branza, fasole). Timp de 24 de ore nu consumati alimente si nici bauturi acide sau care pot fermenta. Painea poate fi inclusa de la a doua masa, in cantitati moderate. Incepand cu a doua zi, puteti incepe sa consumati lactate usoare.
Timp de 3-4 zile, se recomanda sa tineti o dieta de carbohidrati si grasimi. Pentru a repopula microflora intestinala, puteti lua suplimente care contin lactobacillus si bifidobacteria, in urmatoarele 2-4 saptamani. Peste 500 de specii de microorganisme populeaza intestinul gros, masa totala a acestora, la un adult, fiind in jur de trei kilograme. Nu toate sunt benefice, unele sunt depozitate pe peretii intestinelor, formand asa numita placa intestinala. Tehnica Shank Prakshalana aduce tractul intestinal la un nivel comparativ cu acela unui copil nou nascut, al carui sistem digestiv este steril, microflora sa intestinala pornind de la zero, formandu-se prin alimentatia potrivita.
Contraindicatii
Shank Prakshalana este interzisa in cazul oricaror afectiuni acute sau al bolilor cronice ale tractului gastrointestinal, in cazul bolilor vezicii biliare, al sangerarilor intestinale sau stomacale, in perioada menstruatiei sau a sarcinii. Se recomanda sa consultati medicul si un specialist in ayurveda sau in Hatha yoga inainte de a alege sa urmati aceasta procedura.
Efecte benefice si vindecatoare
Shank Prakshalana elimina depunerile pe peretii intestinelor, placa mucoidala. Puteti fi chiar uimiti de ceea ce veti elimina prima oara cand aplicati procedura. Este o puternica tehnica de purificare si de detoxifiere generala, care influenteaza pozitiv integul organism. Mirosurile corporale neplacute pot disparea, respiratia se improspateaza, pielea se regenereaza, privirea devine mai stralucitoare, tenul luminos. Ficatul este ajutat, la fel si pancreasul. Tehnica este de folos pentru pierderea in greutate, eliminarea parazitilor, fie si in starea lor latenta, cat si a toxinelor.
Toate practicile de Hatha yoga, executate corect, sunt extrem de benefice in perioada de dupa procedura de purificare interna. Acestea au un efect vindecator foarte puternic, uneori depasind orice asteptari. In schimb, tehnicile purificatoare de Krya Hatha yoga, excutate incorect sau contraindicate, pot avea efecte nedorite considerabile.
Atentie ! Aceste informatii au titlu de informare si nu reprezinta informatii medicale. Aplicarea tehnicilor descrise reprezinta in totalitate responsabilitatea dvs, caz in care, in prealabil, va rugam sa consultati medicul sau specialistul.
! Daca sunteti incepator, nu practicati asane sau yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.