Pitta este sporita in lunile de vara, in timp ce agni (focul digestiv) este mai domol, de aceea apetitul este mai scazut, dar si digestia mai greoaie.
Cu toate ca ai fi tentat sa crezi ca o gustare rece, direct de la frigider, te va ajuta sa te racoresti, trebuie sa afli ca este o simpla iluzie si efectul obtinut nu va fi acesta. O gustare rece, la fel ca si o bautura cu gheata, diminueaza si mai tare focul digestiv, producand dezechilibre in organism. Mai degraba, consuma alimentele la temperatura camerei. In ceea ce priveste gustarile, fructele si legumele de sezon precum pepenii, nectarinele, castravetii ori fructele de padure te vor hidrata, te vor racori si vor mentine totodata focul digestiv aprins.
Cat despre mancarea gatita, legumele sotate sunt variante usor si rapid de gatit, care nu vor incalzi bucataria prea tare, dar nici organismul tau.
Iata 3 retete ayurvedice ideale pentru zilele toride de vara!
Legume cu frunze verzi sotate in ghee
Pentru 4 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 linguri de ghee (unt clarifiat)
- 1 lingurita de seminte de chimion
- 2 lingurite de praf de coriandru
- 1 lingurita de turmeric
- legume cu frunze verzi la alegere: spanac, varza kale, nasturel, patrunjel
- sare de mare dupa gust
Topeste untul intr-o tigaie, adauga chimionul, coriandrul, turmericul si, dupa 1 minut, pune si legumele, apoi soteaza-le pana cand se inmoaie. Asezoneaza cu sare si serveste imediat.
Citeste si: 5 surse bogate in proteine, ideale pentru vegetarieni
Quinoa cu menta si ceapa rosie
Pentru 4 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- ¼ lingurita de piper negru
- 2 lamai intregi
- 2 lingurite de menta
- 1 cana de quinoa
- ¼ cana de ceapa rosie
- 1 lingurita de sare
Fierbe quinoa in 2 cani de apa pret de 15 minute. Nu amesteca in tot acest timp. La final, toaca menta si ceapa. Amesteca menta si ceapa cu quinoa fiarta, asezoneaza cu sare si piper, dar si cu zeama de lamaie si serveste imediat.
Orez cu cocos
Pentru 4 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 cana de orez basmati
- ½ cana de fulgi de cocos
- 2 linguri de ulei de cocos
- ¼ lingurita de sare
- 3 cani de apa
Fierbe apa, apoi adauga orezul, jumatate din cantitatea de fulgi de cocos, uleiul de cocos si sare. Fierbe apoi orezul la foc mic. Intre timp, trage la tigaie fulgii de cocos ramasi, pana cand capata o nuanta maronie. Opreste focul orezului cand acesta este fiert si serveste orezul asezonat cu fulgii de cocos trasi la tigaie.