Reteta ayurvedica de Dal sau Kitchari, un fel de mancare indian delicios. Recomandabil pentru detoxifiere intensiva, in perioada de dupa sarbatori sau in practica spirituala. Fasolea Mung este unul dintre alimentele cel mai usor de digerat si nu baloneaza.
Kitchari este usor de metabolizat si de asimilat, astfel incat organismul beneficiaza de mai multa energie, inclusiv pentru vindecare. Kitchari reprezinta un fel de mancare complet, bogat in proteine. Condimentele stimuleaza digestia si diminueaza procesele inflamatorii. Se recomanda consumul saptamanal sau de fiecare data cand ai nevoie de energie, de o resetare, de vindecare. Reteta este ideala si pentru copii.
CITESTE Fasolea Mung, beneficiile sale uimitoare pentru sanatate si reteta de falafel ayurvedic
Ingrediente pentru 6 portii:
- 1 cana de boabe de linte (pentru Dal) sau 1 cana de boabe de fasole mung (pentru Kitchari), hidratate 24 de ore, spalate si scurse
- 3 linguri de ulei de cocos
- 2 linguri de ghee sau unt
- 3 cani de supa vegetala sau apa
- 2 cani de legume (trei feluri maxim sunt mai usor de digerat): ciuperci (de exemplu shiitake), morcovi, conopida, dovlecei zucchini, mazare)
- 1 ceapa mare, tocata
- 3-6 catei de usturoi, tocati si lasati apoi minim 10 minute pentru a-si activa proprietatile terapeutice
- ½ cana de lapte de cocos
- sucul de la 1 lamaie verde
- 2-3 linguri de radacina de ghimbir maruntita
- 1 ½ lingura de chimion
- 1 ½ lingura de coriandru
- 1 lingura de pudra de turmeric
- 1 lingura de pudra de nucsoara
- 1 lingura de pudra de usturoi
- 1 lingura de pudra de ceapa
- ½ lingura de pudra de schinduf
- sare si piper dupa gust
CITESTE Ceai negru cu lapte si condimente, pentru toate tipurile de dosha
Preparare:
Se incalzeste uleiul de cocos la foc mediu intr-o oala mare. Se adauga ceapa si usturoiul. Se soteaza pana cand ceapa devine translucida. Se adauga ghimbirul proaspat si toate pudrele si condimentele si se continua gatirea cateva minute. Cand mixtura devine uscata, se adauga o cantitate mica de supa vegetala sau de apa, aproximativ o treime de cana.
Se adauga legumele si inca o cana de supa sau apa, se amensteca si se mai lasa pe foc timp de cateva minute. Se adauga lintea sau fasolea mung, restul de supa sau apa, sucul de lamaie verde, ghee si laptele de cocos. Se aduce totul la fierbere. Se lasa la fiert, la foc mic, aproximativ 40 de minute, amestecand din cand in cand.
Daca mixtura devine prea densa sau se lipeste de oala, se mai adauga supa sau apa. Se gateste pana cand se obtine consistenta dorita. Se adauga sare si piper dupa gust. Se serveste garnisita cu frunze proaspete de coriandru si felii de lamaie verde.
*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com