“Pratyahara insasi este considerata ca fiind yoga, deoarece este cea mai importanta ramura in sadhana yoga.” (Swami Sivananda)
Pratyahara se traduce, literalmente, prin controlul aharei sau obtinerea controlului asupra influentelor exterioare. Asa cum un corp sanatos rezista la toxine si la agenti patogeni, la fel o minte sanatoasa rezista la influentele senzoriale negative din jur.
Cele patru forme principale de pratyahara sunt:
- Indriya Pratyahara, controlul simturilor
- Karma Pratyahara, controlul actiunii
- Prana Pratyahara, controlul pranei
- Mano Pratyahara, retragerea mintii de la simturi
Fiecare tip de pratyahara are metodele sale specifice.
Controlul simturilor
Indriya Pratyahara sau controlul simturilor este cea mai importanta forma de pratyahara. Majoritatea oamenilor sufera de supraincarcare senzoriala, ca rezultat al bombardarii permanente de la televizor, radio, computer, presa scrisa, carti etc. Societatea noastra comerciala functioneaza stimulandu-ne interesul prin simturi. Ne confruntam in mod constant cu zgomote puternice, culori intense si senzatii dramatice. Stimularea senzoriala este principala forma de distractie in societatea actuala.
Problema este ca simturile, precum copiii mici, au propria lor vointa, in cea mai mare proportie de natura instinctuala. Ele ii spun mintii ce sa faca. Daca nu le disciplinam, ne domina si ne tulbura cu vesnicele lor dorinte si nevoi. Suntem atat de obisnuiti cu activitatea senzoriala automata, incat nu mai stim cum sa ne mentinem mintea linistita. Am devenit prizonierii lumii simturilor si ai atractiilor sale. Alergam dupa ce este atragator pentru simturi si uitam scopurile superioare ale vietii. De aceea, pratyahara este cea mai importanta ramura yoga.
Sufletul vrea in sus, dar carnea il trage in jos, cu slabiciune, in cazul celor care nu au invatat cum sa-si controleze simturile. Indriya Pratyahara ofera instrumentele de intarire spirituala si reduce dependenta de corp. Un astfel de control nu il constituie reprimarea (care provoaca, in cele din urma, revolta), ci coordonarea si motivatia necesare.
CITESTE Invata sa meditezi. Mic indrumar pentru practicanti.
Preluarea corecta a impresiilor
Pratyahara este despre preluarea corecta a impresiilor. Majoritatea oamenilor sunt atenti la mancarea pe care o mananca si la relatiile pe care le intretin. Insa nu exerseaza aceeasi atentie si aceeasi discriminare si in privinta impresiilor provenite de la simturi. Acceptam impresii din mass media pe care nu ar trebui sa le permitem in viata personala. Le permitem, prin televiziune si filme, accesul in casele noastre si in viata noastra unor oameni pe care nu ar trebui sa-i invitam aici niciodata.
Ce tipuri de impresii preluam zilnic? Ne putem astepta ca acestea sa nu aiba efect asupra noastra? Senzatiile puternice intuneca mintea, iar o minte intunecata ne determina sa actionam neglijent, insensibil sau chiar violent.
Potrivit Ayurveda, impresiile senzoriale reprezinta principala hrana a mintii. Fondul campului nostru mental consta in impresii senzoriale predominante. Observam asta cand mintea noastra revine la impresiile ultimului cantec auzit sau ale ultimului film vazut. La fel cum mancarea de proasta calitate face corpul toxic, impresiile de proasta calitate fac mintea toxica. Mancarea de proasta calitate are nevoie de multa sare, zahar, aditivi care sa o faca placuta la gust, deoarece ea este, aproape in totalitate, mancare moarta. La fel, impresiile de proasta calitate ale mintii necesita continut si accentuari dramatice, de tipul sex si violenta, pentru a ne face sa simtim ca sunt reale, deoarece ele sunt, de fapt, doar niste culori proiectate pe un ecran.
Nu putem ignora rolul pe care il joaca impresiile senzoriale in a ne transforma in cine suntem, deoarece ele construiesc subconstientul si intaresc tendintele subconstiente latente. Sa incerci sa meditezi fara a-ti putea controla impresiile senzoriale intoarce propriul subconstient impotriva ta si impiedica dezvoltarea pacii interioare si a claritatii.
Va urma...
CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea III
CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea IV
CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea V
*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.