Pitagora, mistic, ocult si ezoteric, Maestrul Scolii Misterelor Skip to main content
Pitagora, mistic, ocult si ezoteric, Maestrul Scolii Misterelor

Pitagora s-a nascut in anul 580 I.H., pe insula Samos, in Grecia, si a trait aproximativ 80 de ani. Nasterea sa a fost profetita, anuntandu-se venirea unui mare spirit si binefacator al omenirii. Unii il considerau reincarnarea zeului Apollo.

Din copilarie, Pitagora era interesat de filosofie si de stiinte. In tinerete, a calatorit mult, cautand intelepti din toate colturile lumii, de la hindusi, la arabi si druizi. Se spune ca a petrecut 12 de ani in Babilon, unde a fost initiat in tainele misticismului de catre Magi. Alti 20 de ani i-a petrecut in Egipt, unde a fost initiat in misterele egiptene. Mai intai, marii preoti egipteni din Heliopolis i-au refuzat initierea si l-au trimis sa invete la scoala sacra din Memphis. De acolo a fost trimis la scoala din Teba, unde a trebuit sa treaca prin cele mai severe teste pentru initiere, care aproape l-au costat viata.

A revenit in Grecia natala, unde fost instruit, mai departe, de Epimenide, Temistocle si preoteasa Pythia. A fost initiat in misticismul din India, Babilon, Egipt, Grecia, Gaul, Tir si Siria. A studiat matematica, astronomie, muzica, pictura, gimnastica, biologie si medicina. Era un barbat frumos, purta o barba lunga, avea o alura demna si straie albe. Nimeni nu l-a vazut, vreodata, cazand prada durerii, bucuriei sau furiei. Obisnuia sa cante imnurile lui Homer, Hesiod si Thales, pentru a-si mentine seninatatea mintii, si era recunoscut pentru usurinta cu care isi facea prieteni.

CITESTE VEDELE: ORIGINE, SEMNIFICAȚII ȘI IMPACT ASUPRA FILOZOFIEI EUROPENE

A ramas in istorie ca un mare umanist si filantrop. Era vegetarian convins, ba chiar se zvonea ca nu consuma decat paine, miere si apa. Se opunea sacrificarii animalelor si spunea ca animalele au acelasi drept la viata ca si oamenii. Pitagora practica ocultismul si se spunea ca intelegea graiul animalelor, era capabil sa comunice cu ele si chiar sa le imblanzeasca pe cele mai feroce.

Se povesteste ca a fost vazut vorbind in public, in doua locuri aflate la mare distanta, in Italia si Sicilia, in aceeasi zi, ceea ce era imposibil din punct de vedere fizic. Se mai spunea ca putea vindeca bolnavii, avea puterea de a indeparta spiritele malefice si putea sa prevada viitorul.

In 529 I.H., a intemeiat Scoala de Mistere de la Crotona si Fratia Pitagoreica. Una dintre maximele pitagoreice renumite era: “Nu trebuie spus tuturor totul.” Nu era admis oricine, cu usurinta, ca discipol al lui Pitagora. Orice candidat care ducea o viata morala, onesta, era admis, la cerere, ca Ascultator, dar numai cei merituosi erau acceptati ca Studenti. Ascultatorii care voiau sa devina Studenti treceau printr-o perioada de doi, pana la cinci ani, in care le erau testate capacitatea de a pastra tacerea, in special, cat si temperamentul general, starile emotionale si abilitatile mentale.

Scoala pitagoreica urmarea eliberarea de religii si evolutia spirituala. O noutate absoluta era ca li se permitea si femeilor accesul, iar scoala era internationala. Erau necesare bune cunostinte de aritmetica, geometrie, astronomie si muzica pentru admiterea la scoala lui Pitagora. Doar cei mai iscusiti membri erau acceptati la Sectia Ezoterica.

Studentilor li se cerea sa indure oboseala, sa doarma putin, sa se imbrace foarte simplu, sa nu intoarca niciodata un repros unui repros si sa indure atacuri si ridiculizari cu seninatate. Scoala nu era o manastire, elevilor nu li se cerea sa se retraga din viata sociala. Acestia erau invatati sa ramana calmi si sa-si pastreze o inalta conduita morala in orice situatie sau mediu. La intrebarea “Cand pot da curs placerilor pasiunii?”, Pitagora raspundea “De fiecare data cand vrei sa fii mai slab decat sinele tau.”

O alta maxima pitagoreica era: “Prietenii se cuvine sa aiba toate lucrurile la comun”. Loialitatea era foarte importanta, astfel incat noii membri ai scolii isi predau bunurile personale spre a fi transformate in bunuri comune. Cand unul dintre studenti a ales sa paraseasca scoala, i s-a returnat dublu contributia sa initiala si pe fostul sau loc s-a construit un mormant si s-au tinut ritualuri funerare.

Discipolilor li se cerea sa duca o viata pura. Li se impunea regimul vegetarian si li se interzicea sa consume animale sau bauturi alcoolice. Cea mai mare importanta era acordata muzicii si exercitiilor fizice. Studentii se trezeau inainte de rasaritul soarelui, isi incepeau ziua cu o meditatie si mergeau la culcare insotiti de muzica.

CITESTE DIFERENTA DINTRE SHASTRE, VEDE SI UPANISADE

Invataturile lui Pitagora erau impartite in doua sectiuni: cele exoterice  sau publice si cele ezoterice sau secrete. Cele exoterice constau, in principal, din practica moralitatii la cel mai pur si inalt nivel spiritual. Pitagora insista asupra virtutilor: sinceritate, constiincioitate, corectitudine, adevar si inima curata. Vorbea despre nevoia de renuntare la razboi, despre cel mai inalt ideal de casatorie si despre datoria fata de copii.

Pitagora a folosit pentru prima oara termenul cosmos (ordine), referindu-se la univers. Stia ca Pamantul este sferic si ca Soarele se afla in centrul sistemului nostru solar, teorie redescoperita 2000 de ani mai tarziu de Copernic si Galilei. De asemenea, cunostea cauzele eclipselor, faptul ca luna reflecta soarele, iar Calea Lactee este alcatuita din stele. A fost primul care le-a explicat oamenilor tabla inmultirii. Conceptul sau fundamental era unitatea in multiplicitate. Ideea sa de armonie era bazata pe relatia dintre Unu si Multitudine, Unul in Multitudine si Multitudinea in Unul sau “precum sus, asa si jos”.

Pitagora era sigur ca muzica ajuta la controlarea pasiunilor, pe anumite frecvente sau tonalitati. A inventat instrumentul cu o coarda, folosit pentru masurarea intervalelor muzicale. Potrivit teoriei sale despre Muzica Sferelor, corpurile care compun sistemul nostru solar, in cursul rotatiei lor, emit notele din gama muzicala. Armonia sferelor, spunea Pitagora, nu poate fi auzita de urechea omeneasca obisnuita.

In invataturile sale ezoterice, Pitagora vorbea despre karma, reincarnare si nemurirea sufletului. Considera renasterea ca pe un proces gradual de purificare, pana cand sufletul este pregatit sa se intoarca la sursa din care a fost emanat. Pitagora spunea ca omul se perfectioneaza, in primul rand abtinandu-se de la a face rau, facandu-si datoria si straduindu-se sa se asemene naturii sale divine, in al doilea rand prin a le face bine celorlalti, imitand divinitatea, si in al treilea rand parasindu-si corpul muritor.

Potrivit invataturilor pitagoreice, omul este un microcosmos, un compendiu al universului, cu o natura tripla (precum sfanta treime), compusa dintr-un suflet spiritual (Nous, de natura divina), o minte rationala (de natura umana) si o parte senzitiva si irationala (de natura animalica). La moarte, corpul eteric este eliberat din lanturile materiei si condus intr-o regiune unde ramane intr-o stare corespunzatoare meritelor sale, pana la renasterea intr-un alt trup.

 

 

Hatha Yoga Seva va invita la Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, sustinut de Swami Abhishek Chaitanya Giri Maharaj. Swami este cel mai tanar din ultima generatie de preoti hindusi Maha Mandaleshwar. Astazi, India mai are doar 80 de calugari care detin acest titlu si care transmit mai departe invatamintele stravechi autentice. Seminarul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie 2019, la Ramada Bucharest Convention Center. Detalii si inscrieri aici.

Comenteaza cu Facebook