Samskaras, ce sunt si cum ne influenteaza viata
Daca esti la fel ca majoritatea oamenilor, ai toate sansele sa-ti spui: “De ce fac mereu asta?” Poate iti propui prea multe, poate iti pierzi cumpatul, poate demarezi proiecte si nu reusesti sa le duci la bun sfarsit, poate ai anumite comportamente, categorisite ca fiind vicii. Uneori, aceste tendinte par a fi parte din tine, par a te defini. De fapt, ele nu te reprezinta, sunt doar obiceiuri. Desi nu este un proces simplu, le poti schimba.
In Yoga Sutra III.18, Patanjali ne asigura ca aducand samkaras (obiceiurile, tiparele si conditionarile) in perceptia directa, putem dobandi cunoasterea vietilor anterioare. El vorbeste despre perceptia directa, nealterata (care nu este duala, de genul placut-neplacut, bun-rau). Samskaras sunt impresiile subtile ale actiunilor noastre din trecut. Cat timp traim, continuam sa actionam, dar nu toate actiunile noastre contribuie la formarea de samskaras. Actiunile pe care le intreprindem cu deplina constienta sunt acelea care se imprima cel mai mult in mintea noastra. Cu alte cuvinte, intentia din spatele actiunii ii da putere actiunii.
Oamenii considera adesea samskaras ca fiind ceva negativ, niste tipare negative, dar obiceiurile sanatoase, precum spalatul pe dinti sau antrenamentul fizic, sunt tot samskaras. Samskaras se dezvolta, in general, ca raspuns la o situatie sau circumstanta, fie lent, intr-o perioada mai lunga, fie spontan, ca rezultat al unui singur eveniment important sau traumatic. Sa cresti intr-un mediu dur si nesigur, de exemplu, iti poate genera tiparul unei defensive agresive. Daca traiesti un singur eveniment terifiant, precum un cutremur de mari proportii sau o crima violenta, poti dobandi tipare precum frica sau neincrederea in ceilalti.
Definitia samskaras implica faptul ca tiparele pot avea un efect pozitiv, negativ sau neutru asupra ta. Obiceiul de a te trezi devreme, in fiecare dimineata, pentru a medita, va avea un efect pozitiv aproape garantat. Obiceiuri precum acela de a intrerupe oamenii sau a intarzia la munca e foarte posibil sa aiba un efect negativ. Efectul pozitiv sau negativ al obiceiului respectiv depinde de persoana si de situatie. Obiceiul cuiva de a fi retinut poate avea efect negativ, ii poate crea probleme individului respectiv deoarece nu poate fi asertiv. In cazul altcuiva, care isi ofera opinia atat de liber si voluntar incat nimeni nu mai apuca sa deschida gura, retinerea ar fi un obicei pozitiv de cultivat, iar asertivitatea ar fi tiparul negativ.
In mod similar, un obicei iti poate servi intr-un anumit moment al vietii, apoi fiind necesara reevaluarea sa cand nu iti mai foloseste. Daca locuiesti in Anglia, de pilda, dezvolti obiceiul de a conduce pe partea stanga a soselei. Obiceiul acesta este foarte util cata vreme stai in Anglia, dar daca te muti in SUA poate deveni periculos sa continui sa conduci la fel.
CITESTE YOGA ESTE STAREA IN CARE NU-TI LIPSESTE NIMIC
Autoanaliza, atentia si meditatia
Autoanaliza este primul pas in renuntarea la obisnuinte si tendinte care nu iti mai sunt de folos. “Samskara saksat karanat purvajati jnanam.” Prin atentie focalizata si meditatie asupra obisnuintelor si conditionarilor proprii, poti obtine cunoastere si intelegere asupra trecutului tau si descoperi cum sa schimbi tiparele care nu iti mai sunt utile, pentru a trai mai liber si mai din plin. (Yoga Sutra III.18)
Samskaras sau modurile obisnuite de a gandi si de a actiona, despre care vorbeste Patanjali in Yoga Sutra III.18, sunt acelea care iti guverneaza comportamentul cu un impact negativ. Pot fi atat de adanc inradacinate, incat nici macar nu le realizezi pe deplin impactul sau nu le consideri obiceiuri pana cand nu incepi sa practici autoanaliza. Aceasta iti serveste ca o oglinda prin care sa vezi mai bine unde te blochezi, pentru a te debloca si a merge mai departe.
Priveste inapoi
In al treilea capitol din Yoga Sutra, Patanjali explica faptul ca samyama, o practica sustinuta, atentie focalizata intr-o directie specifica, te ajuta sa-ti cureti mintea si sa dobandesti mai multa claritate, reducandu-ti astfel agitatia. Aceasta atentie sustinuta, spune Patanjali, mai are si alt beneficiu important: inevitabil inveti ceva despre obiectul atentiei tale. Deci daca le acorzi atentie obiceiurilor tale, vei invata ceva despre trecutul tau si despre cum s-au dezvoltat aceste tipare.
In proportie covarsitoare, Yoga Sutra nu vorbeste despre trecut. Yoga Sutra.III.18 este una dintre foarte putinele sutras care mentioneaza trecutul, ca sursa de autoanaliza si informatie despre cum sa mergi mai departe. Patanjali spune ca daca poti deveni constient de tiparele care te blocheaza si poti reflecta asupra lor, poti descoperi cauza acestora si cum te-au influentat de-a lungul timpului, impiedicandu-te sa ai mai multa claritate.
O intelegere mai profunda a trecutului (purvajati jnanam) iti permite sa mergi mai departe, sa traiesti mai mult in prezent, liber de compulsia de a te purta in moduri care iti provoaca suferinta si nefericire.
CITESTE SAMADHI SAU CUM AU ATINS EXTAZUL DIVIN BUDDHA SI PATANJALI
Deblocarea
Primul pas in schimbarea obiceiurilor negative este observarea lor consecventa printr-un proces de autoanaliza sau svadhyaya. Aceasta practica se poate dezvolta de la sine, natural, prin yoga, prin practicarea asanelor, a exercitiilor de respiratie si prin meditatie.
Unele samskaras pe care vrei sa le schimbi iti pot fi evidente, in timp ce altele se vor revela mult mai subtil. Vei deveni constient de unele tipare la momentul respectiv, cand vei simti parere de rau dupa ce iti pierzi cumpatul sau cand regreti ca ai mai pierdut o sansa de a te exprima asertiv. Poti deveni constient de aceste tipare si ca rezultat al reactiei celorlalti (“Mereu intarzii!”) sau prin autoanaliza (“Puteam sa am mai multa compasiune pentru vecinul meu”).
E important de observat ca Patanjali nu spune ca o tendinta precum aceea de a fi retinut, timid, ar fi ceva “rau”, ce trebuie sa schimbi. Dimpotriva, autoanaliza este menita sa incurajeze un proces de autodescoperire si de transformare personala, prin care sa poti ajunge sa alegi si sa discerni in mod constient obiceiurile care iti servesc si cele pe care vrei sa le schimbi. Pe masura ce progresezi, practica iti va aduce beneficii subtile, dar majore, ajutandu-te sa vezi si sa actionezi mai mult prin Sinele tau Real.
Dupa ce ai devenit constient de tiparul pe care vrei sa-l schimbi, aloca timp pentru a reflecta asupra calitatilor pe care ai nevoie sa le cultivi pentru a schimba acel obicei. Ai nevoie de curaj pentru a-ti indeplini visele? Ai nevoie de rabdare pentru a depasi situatiile stresante? Sau trebuie sa cultivi mai multa disciplina pentru a-ti duce la bun sfarsit treburile? Raspunsul la aceste intrebari este adesea complex, desigur, si nu e neaparat usor de pus in practica. Iti pot fi de ajutor un ghid, un mentor sau chiar un prieten de incredere care sa te sprijine pe parcurs.
Urmatorul pas este sa-ti stabilesti scopuri realiste si sa renunti la judecata de sine. Desi constienta si intentia pot fi incredibil de puternice, sa schimbi un obicei poate fi un proces inlungat si dificil. Te poate ajuta o revizuire la finalul zilei, dupa practica pe care o faci. Poti sa respiri constient si relaxant inainte sa te duci la culcare, sa acorzi cateva clipe pentru a aprecia propriile eforturi de schimbare, constientizand ce necesita imbunatatire, dar fara judecata, fara sa te judeci. Asociaza o actiune care sa-ti sprijine intentia: “Maine dimineata il sun pe vecin si imi cer scuze pentru ca ieri am fost lipsit de rabdare” sau “Maine stabilesc o intalnire cu seful ca sa-i spun ca vreau sa-mi asum mai multa responsabilitate”.
Aminteste-ti ca ai puterea de a crea schimbari pozitie in viata ta, ca nu esti condamnat sa ramai blocat in tipare care nu-ti servesc. Obiceiurile tale nu te definesc. Comportamentul pe care vrei sa-l schimbi nu este decat un tipar si, oricat de adanc inradacinat ar fi sau puternic, nu te reprezinta, in esenta ta reala. Practica yoga te ajuta sa constientizezi Sinele tau autentic si sa traiesti constient in prezent. Iti ofera sansa de a realiza cine esti si cine vrei sa fii.
Livia Bonarov
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.