Hinduismul face clar distinctia dintre bine si rau, dar definitia acestora este diferita de modul in care le intelegem noi, in mod obisnuit. Potrivit scripturii hinduse, binele (divinitatea) este reprezentat de puritate (sattva), lumina, echilibru, vesnicie, ordine, virtute si altruism. Raul este reprezentat de impuritate (tamas), de intuneric, dezechilibru, extremism, haos, comportament imoral si egoism.
Binele conduce catre eliberare, pace si fericire, in timp ce raul duce la suferinta, renastere si chiar cadere in lumi intunecate. Exista, de asemenea, o zona “gri”, o zona de mijloc, o combinatie de bine si de rau, reprezentata de fum, renastere, moarte si suferinta, adica insasi natura existentei de pe pamant.
CITESTE IMPACTUL RESPIRATIEI ASUPRA CORPULUI, MINTII SI SPIRITULUI
In Purane, in stravechile scrieri hinduse, se spune ca existenta este o lupta constanta intre ordine si haos. Demonii incearca sa strice ordinea divina, in timp ce zeii se straduiesc s-o mentina. Divinitatile reprezinta binele si demonii reprezinta raul. Aceeasi lupta se da in trupul fiecarui om de pe pamant. Divinitatile sunt prezente in corpul uman, cata vreme acest trup este replica macrocosmosului (Viraj), care este definit in scripturi drept Moarte si Timp.
Daca organele corpului sunt folosite pentru scopuri egoiste, asta e rau. Daca sunt folosite in scopuri altruiste, atat ritualice, cat si spirituale, asta e bine. Karma se creeaza atat din actiunile bune, cat si din cele rele. Doar actiunile infaptuite ca o ofranda adusa divinitatii, cu o atitudine altruista, fara dorinte, nu leaga fiintele.
CITESTE 10 LUCRURI INTERESANTE DESPRE RESPIRATIE
In Upanisade se spune ca toate organele din corp sunt susceptibile raului, cu exceptia respiratiei. O poveste din Brihanadaranyaka Upanisad spune ca lupta dintre zei si demoni s-a dat inclusiv asupra organelor corpului, iar demonii au fost distrusi atunci cand au incearcat sa patrunda respiratia.
Asadar, respiratia este un mijloc de purificare, de conservare si de control. Toate organele corpului sunt prada dorintelor, doar respiratia e libera si involuntara. Respiratia nu se afla sub controlul dorintei, vointei sau intentiei noastre, la fel ca organele. Respiratia este superioara si invulnerabila, ea nu depinde de dorinte si nici de intentii rele.