Energia kundalini se regăsește în corpul fiecărui om, însă, de cele mai multe ori, în stare latentă. Odată activată, kundalini poate avea efecte uluitoare și benefice sau, dimpotrivă, poate avea efecte dezastruoase – depinde de modul în care kundalini este trezită.
În sanscrită, “kundalini” înseamnă încolăcit, iar în cultura yoghină simbolul acestei energii este șarpele asta pentru că, atunci când este liniștită, neactivată, nici măcar nu îi conștientizezi prezența. Atunci când e trezită însă, rămâi surprins de forța care există în tine. Așadar, acesta este motivul pentru care șarpele reprezintă kundalini, pentru că un șarpe încolăcit este extrem de greu de observat, dar asta nu înseamnă că nu este extrem de puternic odată ce se mișcă. Imediat după trezirea energiei kundalini, se vor întâmpla o serie de evenimente incredibile.
O conștientizare energetică mai mare înseamnă, totodată, și o percepție mai ascuțită asupra lucrurilor. Energia kundalini activează cel de-al treilea ochi, ceea ce înseamnă că percepția ta și-a lărgit orizontul către o altă dimensiune. Ochii noștri nu pot vedea decât lumea fizică, iar dacă îi acoperim nu mai vedem nimic, însă dacă al treilea ochi este deschis, o altă dimensiune se așterne în fața sa.
Sadhguru Vasudev, lider spiritual indian al vremurilor noastre, e de părere că prea multe cărți, site-uri și instructori neavizați de yoga vorbesc despre energia kundalini fără să aibă însă habar despre ce este vorba, de fapt. Dacă îți dorești să activezi energia kundalini, este neapărat necesar să îți pregătești corpul, mintea și sufletul pentru asta. Altfel, riști să introduci un “voltaj” prea mare într-un sistem care nu este pregătit pentru asta, iar lucrurile vor scăpa de sub control. Nu este exclus ca, încercând trezirea energiei kundalini pe cont propriu, să dezvolți probleme psihice iremediabile.
Kundalini yoga este, de fapt, cea mai periculoasă formă de yoga existentă, asta pentru că este și cea mai puternică formă. Întotdeauna lucrurile puternice sunt și cele mai periculoase dacă nu sunt ținute sub control. Fără o pregătire corespunzătoare și fără un îndrumător care să te ghideze, nu trebuie să îți treacă prin cap să trezești energia kundalini pentru că riscurile sunt prea mari. Oamenii își asumă riscuri prea mari și nu sunt dispuși să progreseze treptat, ci vor să obțină rezultatele ACUM – iar această atitudine în sine este dăunătoare.
Asta nu înseamnă, sub nicio formă, că yoga kundalini nu trebuie practicată, ci doar că trebuie practicată așa cum trebuie pentru că energia nu este dotată cu înțelepciune, ci reacționează instinctiv.
Kundalini yoga este, de fapt, știința care ne ajută să ne depășim limitele – depinde numai de noi dacă o folosim pentru binele nostru sau, din contră, împotriva noastră.