In hinduism, respiratia simbolizeaza viata, energia, miscarea, puritatea, divinitatea, sursa vorbirii, masura timpului si este stapana peste toate simturile.
Din punct de vedere al filozofiei hinduse, aerul inspirat poarta denumirea de prana, in timp ce aerul expirat devine apana. Pe perioada in care aerul ramane in organism, acesta este denumit apana. Pe de alta parte, aerul care calatoreste in organism de jos in sus, pornind din sistemul digestiv, poarta denumirea de samana. Exista si alte doua tipuri de respiratie, mult mai subtile si mai greu de experimentat: vyana si udana. Vyana consta in respiratia care este distribuita uniform in intreg organismul, iar udana este respiratia care pleaca de la nivelul gatului catre crestetul capului.
Citeste: CELE 5 PRANA VAYU: CARE SUNT SI CE ROL AU
In Vede, prana (n.r. respiratia) este descrisa ca fiind stapana organelor din corp, iar ca importanta este a doua dupa suflet (atman).
Upanishadele prezinta respiratia ca fiind incoruptibila intrucat nu este vulnerabila in fata dorintelor. De pilda, ochii si urechile pot fi inselate de fortele raului si pot cadea prada dorintelor. Respiratia insa nu poate fi pacalita.
Tot in Upanishade, respiratia este considerata superioara intrucat poate mentine corpul in viata chiar si in lipsa unor organe.
Potrivit yoga, controland respiratia prin exercitii specifice (pranayama), individul isi poate controla propria minte, dar si trupul.
Respiratia joaca un rol important si in procesul de digestie. Aceasta mentine aprins focul digestiv – agni - si ajuta la distribuirea nutrientilor absorbiti din mancare in intregul organism.
Citeste: PRANAYAMA: ARTA RESPIRAȚIEI CORECTE
Respiratia este considerata si o unealta eficienta pentru purificarea corpului si a mintii. Cu ajutorul respiratiei, prin pranayama, gandurile pot fi purificate, iar organismul poate fi curatat de toxine.
Udana are un rol important in activarea chakrei cu numarul 6 – Ajna chakra, care este, la randul ei, importanta pentru eliberare. Udana poate fi folosita pentru conectarea cu Brahman prin intermediul incantarii mantrelor.
*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.