Cersitul, din perspectiva hindusa Skip to main content
Cersitul, din perspectiva hindusa

In zilele noastre, cersitul nu este o actiune cu o reputatie prea buna. Cersetorii sunt fie considerati lenesi, fie chiar periculosi. In multe tari s-au dezvoltat adevarate bande organizate, care recruteaza copii si batrani pentru a-i trimite la cersit.

Cersitul a fost insa, in hinduism, o datina spirituala si religioasa, purtand denumirea de bhiksha. Atunci cand Buddha a fondat budismul, i-a denumit pe adeptii sai calugari, bhikshus, adica cersetori. Acestia cautau mancare pe timpul zilei, cersind, intrucat nu puteau sa munceasca, fiind preocupati cu cautarea eliberarii (moksha).

Citeste: SEMNIFICATIA SIMBOLISTICA A TRIMURTI – TRINITATEA HINDUSA

Acum, cersitul este considerat ca fiind ultima sansa pentru supravietuire in cazul persoanelor care nu mai au nicio alta sansa. Cersetorii sunt marginalizati de societatea in care traim, insa in trecut acestia aveau rolul de a aminti oamenilor de datoriile spirituale, morale si religioase pe care le au.

In traditia hindusa, era si este inca obligatoriu sa nu fie refuzat nimeni care se apropie de casa ta si cere apa si mancare. Mai mult decat atat, individul era obligat din punct de vedere moral sa ofere apa si mancare trecatorului, chiar daca asta insemna ca el insusi sa ramana nemancat.

Upanisadele ne invata ca trebuie sa oferim mancare oricui cere. Principiile hinduse nu descurajeaza oamenii sa ajute cersetorii pentru ca este considerat acest ajutor ca fiind un act de caritate.

Totodata insa, in hinduism este permis ca cersetorul sa ceara numai apa si mancare – adica doar ce este vital pentru supravietuire, nu mai mult. Cersitul de bani sau alte lucruri materiale sunt complet interzise intrucat incurajeaza indolenta. Asadar, practica bhiksha face referire numai la mancare si bautura.

Din punct de vedere spiritual, se considera ca cersetorul este incarnarea unui suflet si victima propriei karme. Acesta se supune unei ordini divine si, chiar daca este dependent de altii, acesta face la randul sau un bine celor din jur, oferindu-le sansa sa faca bine.

Citeste: INTELEPCIUNE HINDUSA: 15 CITATE MOTIVATIONALE

In hinduism, cersitul este permis anumitor oameni:

  • Persoane cu dizabilitati care nu beneficiaza de ajutorul unei rude
  • Asceti sau calugari care au ales calea renuntarii
  • Studentii care au ales calea celibatului si studiul Vedelor sau a altor scripturi
  • Persoane care au comis pacate grave si vor sa se indrepte prin pedeapsa si ispasire
  • Orice persoana a carei viata e pusa in pericol din cauza foametei sau molimei

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook