Dieta ayurvedica pentru toamna va ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de temperatura specifice noului anotimp. Intrucat toamna este un anotimp uscat, rece si nehotarat, calitati specifice vata dosha, toamna este considerat anotimpul vata.
Odata cu venirea toamnei, temperaturile incep sa scada iar organismul trebuie sa se acomodeze. Alimentele hranitoare, in special supele calde, sunt cele mai potrivite pe timp de toamna intrucat sunt nutritive si maresc totodata temperatura corpului.
In medicina ayurvedica, alimentele foarte hranitoare fac parte din categoria alimentelor care hranesc ojas, adica sistemul imunitar.
Alimentele care hranesc ojas pe timp de toamna sunt:
- Legumele radacinoase: morcovii, telina, sfecla
- Dovleacul
- Untul clarificat ghee
- Migdalele
- Caju
- Avocado
- Tahini
- Semintele de dovleac
- Curmalele, smochinele
- Laptele cald si condimentat
- Stafidele
- Cartoful dulce
- Merele coapte
Si ierburile si plantele curative trebuie sa faca parte din dieta noastra pe timp de toamna – iata care sunt cele mai recomandate plante si ierburi aromatice pe timp de toamna:
- Ghimbir
- Triphala
- Ashwaganda
- Fenicul
- Coriandru
- Chimen