Pilda fermierului te va face sa intelegi mai bine care este filozofia din spatele yoga si ayurveda.
“Un fermier traia linistit alaturi de fiul si calul sau. Intr-o zi, usa grajdului s-a deschis si calul a fugit. Vecinii au auzit ce s-a intamplat si au venit sa compatimeasca fermierul. Acestia au intrebat “Cum iti vei lucra pamantul fara ajutorul calului?”. Fermierul a raspuns simplu: “usor, greu, cine stie?”.
La cateva zile dupa acest incident, calul fermierului s-a intors, insa insotit de alti doi cai. Oamenii din sat au venit iar, foarte bucurosi, sa il felicite. Fermierul a raspuns iar: “e bine, rau, cine stie?”.
Cei doi cai nu erau insa dresati si baiatul fermierului s-a straduit sa ii dreseze. In acest timp insa, unul dintre cai l-a lovit puternic si baiatul si-a rupt piciorul. Vecinii s-au intors, spunand: “Acum ca fiul tau s-a ranit, cum te vei descrurca cu treburile?”. Fermierul a raspuns simplu: “usor, greu, cine stie?”.
In timp ca fiul era in convalescenta, a inceput razboiul si toti tinerii din sat au fost trimisi pe front. Intrucat fiul fermierului avea piciorul rupt, acesta a fost lasat acasa. Satenii au venit din nou la fermier felicitandu-l pentru ca fiul lui a fost crutat de razboi. Aceasta a dat acelasi raspuns: “bine, rau, cine stie?”.”
Filozofia yoga si ayurveda se bazeaza pe conceptul observarii evenimentelor din calitate de martor. Potrivit yoga, pacea se instaleaza in momentul in care observi lucrurile care se petrec fara sa le judeci si fara sa te implici in vreun fel. Astfel, drama dispare si apare viata – asa cum este ea, cu bune si cu rele.