Mini-dicționar 2. Yoga - cuvinte in sanscrită | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Mini-dicționar

Cuvinte in limba sanscrită 2

Advaita  înseamnă nondualitate sau monism. Este o doctrină filozofică conform căreia realitatea ultimă constă într-un singur principiu, substanță sau Dumnezeu. Antonimul este dvaita, dualismul.

Advaita este prima poziție filozofică a Upanishadelor vedice și a hinduismului, interpretată diferit de mulți rishi (înțelepți) și filozofi.

Image

Adi Granth in traducere „Prima carte” este scriptura principala a religiei sikh. Prima versiune a fost compilata de Guru Arjan, cel de al cincilea guru sikh, în 1603-1604 si cuprinde scrierile sfinților sikh, musulmani și hinduși, precum si imnurile de adorație create de Guru Nanak, primul Guru sikh.

Cel de al zecelea guru, Gobind Singh a adaugat imnuri sfinte (shabads) intre 1704 – 1706 si a decretat ca după plecarea sa din planul fizic, nu va mai avea un succesor uman, ci  Adi Granth va servi drept guru al religiei sikh, devenind Sri Guru Grath Sahib Ji.

Învățăturile sunt în armonie cu cele ale hinduismului, însă sunt respinse adorația idolilor si segregarea în caste.

Sadhu  Un om sfânt dedicat căutării lui Dumnezeu. Poate fi un yoghin sau un sannyasin – călugăr. De asemenea, poate fi un discipol al unui guru.

De obicei, sadhus nu au o locuință fixă ​​și călătoresc liberi de la un loc la altul, trăind adesea din pomană – biksha..

In India sunt nenumărați sadhus pe drumuri, străzi, munți, în ashramuri și peșteri.

Sadhana  înseamnă mijloc, cale de realizare. Efort de sine, spiritual, disciplină;

Exemple: puja, yoga, meditație, japa, post și austeritate. Efectul sadhanei este

întărirea voinței, a credinței și încrederii în sine, în Dumnezeu și în guru.

Sadhana valorifică și transmută natura instinctiv-intelectuală a omului, permițând evoluția spirituală progresivă, realizările supraconștiente și manifestarea abilităților înnăscute ale sufletului.

Sadhaka: aspirant spiritual, un căutător serios care are urmează o disciplină spirituală, este de obicei celibatar și se află sub îndrumarea unui guru. Se îmbracă în  alb, dar nu este yoghin sau sannyasin – călugăr.

Samadhi: stare a conștiinței, de contemplare, de întreg, de realizare.

Samadhi este starea de yoga adevărată, în care cel care meditează și obiectul meditației sunt unul singur.

Samadhi are două niveluri. Primul este savikalpa samadhi – extaz în formă de sămânță, identificare sau unitate cu esența unui obiect. Forma sa cea mai înaltă este realizarea conștiinței pure, Sat cit ananda.

Al doilea nivel este nirvikalpa samadhi, identificarea cu Sinele, în care ființa transcende toate nivelurile de conștiință și experimentează realitatea absolută, Parasiva, dincolo de timp, formă și spațiu. Această stare are ca urmare o transformare completă a conștiinței.  

În yoga clasică, nirvikalpa samadhi este cunoscută ca asamprajnata samadhi, „extaz supraconștient, fără gânduri sau cunoaștere - prajna.

Savikalpa samadhi este numită și samprajnata samadhi, „extaz conștient”.

 

Samadhi diferă de samyama - meditația continuă asupra unui singur punct, precum o chakră, pentru a obține revelația pe un anumit subiect sau zonă de conștiință. După cum a explicat Patanjali, samyama este formată din dharana, dhyana și samadhi.

 

 

 

 

Surse: pluralism.org, Hinduismonlinelexicon

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook