În tradiția shivaită, mudrele sunt considerate o reflectare a sinelui. Aceste gesturi aparțin sinelui și sunt emanate din el. Mudra acționează ca un sigiliu, o legătură care aduce întregul nostru corp în aliniament cu energia asociată mudrei.
Mulți dintre cei care sunt interesați de practica yoga, caută pe internet și găsesc fotografii cu persoane ce execută asane spectaculoase, combinate cu diferite mudre. Nu întotdeauna aceste mudre sunt executate corect. Un practicant de yoga cunoaște importanța acestora și știe că atunci când sunt executate incorect sau impropriu pot declanșa o energie care poate fi in dizarmonie totală cu energia pusă în mișcare de asană.
În general, avem tendința de a ne gândi la mudre pur și simplu ca la niște gesturi ale mâinii și ale degetelor, însă acestea au o semnificație mult mai profundă. Ele sunt o formă de comunicare nonverbală, o stare de spirit exprimată prin corp.
Datorită faptului că respirația reflectă starea minții și fiecare mudră ne influențează prana, implicit respirația printr-o schimbare subtilă, înseamnă că și starea minții este schimbată.
Mudrele nu sunt efectuate doar cu ajutorul mâinilor. De exemplu, când ne răsucim limba în Sitali Pranayama (Respirația răcoritoare), creăm o mudră. Același lucru se întâmplă și atunci când încrucișăm ochii și privim în sus, în Simhasana (Postura leului). La fel, fiecare bandha este o mudră internă concepută pentru a direcționa prana într-un anumit mod.
Așa cum execuția fiecărei asane are un obiectiv, așa si fiecare mudră are un scop. Ideal ar fi ca cele două să lucreze împreună.
În mudrele efectuate cu mâinile, fiecare deget reprezintă un element al creației. Conform tradiției yoga, degetul mare reprezintă focul, degetul arătător, aerul; degetul mijlociu, spațiul sau eterul; degetul inelar, pământul; iar cel mic, apa.
Poziționarea degetelor în relație cu celelalte, precum și poziția palmelor creează semnale energetice în corp. Menținerea diferitelor poziții ale mâinilor creează efecte diferite asupra diferitelor sisteme ale corpului.
Pentru ca mudrele să fie eficiente, trebuie menținute un anumit timp, fără mișcare, în așteptarea unui răspuns pranic, până când energia declanșată de mudră va interfera cu respirația, iar acea respirație va duce la o stare de spirit care devine o mudră.
Deoarece impactul mudrei apare într-o stare de liniște, le folosim cel mai des în timpul meditației sau în posturile fixe, fără mișcare, care permit doar respirația, cum ar fi Sukhasana (Postura ușoară) sau Padmasana (Postura Lotus).
Dacă utilizăm o mudră în timpul unei poziții active, în mișcare sau în pranayama, este posibil să anulăm efectul acesteia. De exemplu, atunci când practicăm o mudră concepută pentru a bloca energia, cu un exercițiu de asana sau pranayama menit să deblocheze căile energetice, nu facem decât să derutăm corpul.
De exemplu, în Paschimottanasana, scopul principal al asanei este de a permite extensia., iar o mudră acționează ca un lacăt, care ar restricționa-o. De asemenea, ar exista o opoziție energetică similară dacă am practica postura dansatorului, o postură care deschide inima, cu Jnana Mudra, un circuit închis. pe care îl exersezi atunci când vrei să primești energie. Folosind mudrele pentru dirijarea energiilor subtile ale corpului, poate însemna să învățăm noi moduri de a le practica.
Namaskar Mudra
Gestul mâinilor care se roagă, pe care îl numim si Anjali Mudra, se numește mai corect „Namaskar” atunci când salutăm cu respect o altă persoană și „Namaste”, forma de plural, folosită atunci când salutăm un grup.
Anjali Mudra înseamnă „palmele pline”, fiind folosită atunci când aducem o ofrandă unei divinități, nu unei persoane. Aceasta provine din tradiția hindusă de a ține flori sau alte daruri între palme, pentru a le duce la un altar sau într-un templu.
Deoarece acest gest simbolizează unitatea, este important să ținem degetele împreună. Acestea vor intra în contact cu inima, buzele, fruntea și uneori cu coroana capului. Este un gest blând, liniștit. Iar atunci când unim mâinile în această mudră, gestul își comunică automat sensul. Nici nu mai trebuie să spunem Namaste.
Jnana Mudra
Această mudră – primul deget și degetul mare formând un cerc cu celelalte trei degete întinse – este familiară persoanelor care practică yoga de ceva vreme.
Se mai numește și „Pecetea înțelepciunii” și are o semnificație profundă. Degetul arătător reprezintă mintea sau ego-ul individual; degetul mare reprezintă conștientizarea și mintea colectivă. Când cele două se întâlnesc, reprezintă mișcarea de la dualitate la singularitate. Cercul creat de degete reprezintă vidul – non-atașamentul la care lucrăm în practica yoga.
Când facem acest gest, comunicăm minții noastre, respirației noastre, că transcendem această multiplicitate și ne îndreptăm spre singularitate, spre sine. Din acest motiv, este o poziție adecvată în timpul meditației.
Cel mai bun moment pentru a face acest mudră este atunci când stăm nemișcați sau în meditație sau când rostim mantre. Mâinile trebuie să fie relaxate, astfel încât energia să poată curge. Aceasta nu este mudra pe care trebuie să o folosim în tehnica pranayama sau într-o asana activă (surya namakcar – de exemplu).
Vishnu Mudra
Când vine vorba de Vishnu Mudra, poziția mâinii folosită în timpul respirației nazale alternative, degetul arătător și mijlociu al mâinii drepte se aduc la baza degetului mare. Degetul mare, degetul inelar și degetul mic se întind.
Apoi, degetul mare și ultimele două degete se fixează la baza nasului. Acesta este locul unde aplicam alternativ o presiune ușoară pentru a sigila fluxul de respirație.
Poziția corectă a mâinii declanșează doi centrii energetici – puncte neurolimfatice, care se conectează la canalele de energie Ida si Pingala, sau nadis. În timp ce inspirați și expirați în această practică pranayama, nu trebuie îndepărtate degetele de pe nas, doar eliberăm presiunea suficient pentru a permite aerului să curgă.
Apana Vayu Mudra
Este o mudră mai puțin cunoscută, dar extrem de benefică, numita și Maha Mrityunjaya Mudra.
Se execută prin îndoirea degetului arătător astfel încât sa atingă rădăcina degetului mare, apoi degetele mijlociu și inelar se aduc pentru a atinge vârful degetului mare. Degetul mic se ține întins. Mudra se ține cel puțin două minute.
Este o mudră terapeutică, asociată cu sănătatea inimii și cu digestia, așa că poate fi util să se exerseze înainte sau după masă, împotriva balonării sau gazelor.
Se poate face cu una sau cu ambele mâini, în orice moment al zilei, când citești o carte, te uiți la televizor, când mergi la plimbare, când stai în meditație, înainte de a merge la culcare.
Nu ar trebui să ne facem griji dacă am executat o mudră greșit. Este important să acceptăm că indiferent de situație, vom face ceva greșit, pentru că nu știm totul. Cei care au senzația că știu totul, fac cea mai mare greșeală și trăiesc într-o mare iluzie. Sfinții spun că trebuie să rămânem umili, smeriți.
Practicarea mudrelor în mod eficient include studiul continuu. Din păcate, mudra a devenit o parte a culturii selfie-urilor, un gest „instagramabil”, executat superficial, fără a-i înțelege neapărat istoria, contextul sau sensul său mai profund.
Învățarea unor noi modalități de a practica mudrele și înțelegerea impactului acestora asupra practicii yoga, poate necesita puțin efort. Există zeci de mudre, fiecare având un alt scop și un alt rezultat asupra corpurilor fizic și subtil.
Surse: yogajournal.com, yogicwayoflife.com,