Yoga Nidra – meditația activă Skip to main content
yoga-nidra

Termenul de yoga nidra înseamnă somn conștient sau somn yoghin. Este o stare de conștiință între veghe și somn, indusă de o meditație ghidată. Se spune că istoria yoga nidra este la fel de veche ca însăși yoga, fiind menționată încă din Upanishade. În Mahabharata, Lord Shiva este asociat cu yoga nidra.

“Relaxarea este cel mai bun antidot impotriva impurităților. Atunci când corpul fizic se relaxează complet, există șansa să elimini conștientizarea corpului și să muți conștiința din planul fizic în planul astral” - Sri Dharma Mittra

Yoga Nidra este o formă de meditație activă. Practicantul urmează instrucțiunile profesorului, lăsând deschise doar două porți: auzul și simțul, în timp ce are grijă să rămână perfect conștient și alert, fără distrageri ale minții. Chiar dacă pare că doarme în timpul practicii nidra, yoghinul este, de fapt, într-un strat mult mai profund al conștiinței, în care a obținut Pratyahara.

Yoga Nidra este considerată o formă de Raja Yoga, fiind de fapt o formă de retragere a simțurilor, deci aparținând etapelor superioare ale Raja Yoga. În Yoga Nidra, practicantul trebuie să urmeze instrucțiunile și să rămână alert, vizualizând și experimentând tot cee ace este proiectat de minte, cu totală detașare. Nidra nu este o formă de concentrare, ci mai degrabă o formă de supunere, de renunțare.

Citește și: Raja Yoga – Calea Regală (yogasat.ro)

Somnul conștient    

Cercetările din ultimii zeci de ani au arătat că yoga nidra este mult mai eficientă decât somnul sau orice altă practică de relaxare. O oră de yoga nidra este echivalentă cu patru ore de somn, acționând în special asupra sistemului nervos parasimpatic. La începutul yoga nidra, practicantul se află, de obicei, în unde beta ale creierului, deci cu o minte încă foarte alertă și active. La scurt timp după începerea practicii, creierul va intra în unde alfa, iar atunci este eliberată serotonină, cee ace va duce la o stare de calm interior, iar fluctuațiile minții vor fi mai puțin intense. De asemenea, alfa este frecvența creierului care ajută la formarea de conexiuni între subconștient și conștient. Pe măsură ce practica este susținută, iar participantul rămâne prezent și complet nemișcat, creierul are toate șansele să intre în unde delta, mimând astfel somnul profund. Diferența între somnul profund și starea delta atinsă în yoga nidra este conștientizarea absolută a stării. Într-o asemenea stare de beatitudine și relaxare, accesarea subconștientului devine ceva foarte facil, fără să întâmpine rezistență egotică, practicantul reușind astfel să se detașeze de gânduri sau evenimente care altfel ar fi produs emoții puternice și fluctuații ale minții.

Citește și: Atingerea stărilor de conștiință superioare (yogasat.ro)

Yoga Nidra își are rădăcinile în filosofia Sankhya, unii dintre cei mai cunoscuți adepți ai acestor învățături fiind chiar Patanjali și Buddha. Aceste învățături au fost explorate și mai târziu, în Advaita Vedanta (non dualism), iar un secol mai târziu au fost incluse și în Shivaismul Kashmirian. Toate aceste practici întinse de-a lungul timpului nu fac altceva decât să ducă spre aceeași concluzie a practicii yoga: în esența lui, omul se regăsește complet în nemișcare, iar în acea nemișcare, microcosmosul devine macrocosmos și survine realizarea, chiar dacă doar temporar. Practica Yoga Nidra este un fel de hartă, de ghid al istoriei meditației și cuprinde toate aceste curente filosofice.

Putem privi Yoga Nidra ca pe un instrument foarte eficient de a explora conștiința. Odată cu explorarea, va veni și realizarea adevăratei naturi și a Sinelui. Chiar dacă pare una dintre cele mai ușoare practici, efortul de rămâne conștient și de a controla somnul este unul extrem de dificil. 

  Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook