Știința este una dintre cele mai importante căi de cunoaștere obiectivă, realizată prin intermediul percepțiilor și a inteligenței umane, ce are un rol specific și o varietate de funcții în beneficiul societății și a individului.
Spiritualitatea reprezintă o cale de cunoaștere subiectivă, care este dincolo de percepția simțurilor și a minții, ce are de asemenea, un rol specific și o varietate de funcții în beneficiul ființei și a umanității.
Ființa umană este dotată cu trei echipamente, corpul, mintea și intelectul, prin care percepe lumea. Prin corpul său fizic, percepe lumea materială a obiectelor, prin minte, experimentează lumea subtilă a sentimentelor și emoțiilor, iar prin intelect, înțelege și explorează lumea ideilor.
Marii oameni de știință care au reușit să acceseze tărâmurile spirituale cu intelectul lor, au observat și au experimentat anumite fapte naturale care nu sunt ușor de observat de oamenii obișnuiți, pe care le-au tradus pentru noi în teorii, principii și formule științifice.
Când Newton a descoperit legea gravitației, informația i-a fost accesibilă, pentru că mintea sa a devenit un instrument prin care acea cunoaștere se putea exprima. Informația exista deja în planul subtil și a putut fi accesată de mintea învățatului pentru că era pregătită să o înțeleagă. El nu a afirmat niciodată că a inventat legea gravitației, ci că doar s-a întâmplat, i-a apărut, a descoperit.
Din acest exemplu înțelegem că mintea individuală nu este separată de mintea universală, că ideile originale care ne apar nu sunt de fapt ideile noastre speciale, ci suntem doar canale de exprimare a universalului prin individual.
Știința și spiritualitatea sunt cai de cunoaștere, obiectivă și subiectivă, pe care le putem considera fețe ale aceleiași monede.
Puțini dintre noi știm că în anul 1930, în ziua de 14 iulie, Tagore s-a întâlnit cu Einstein la casa lui din Kaputh, lângă Postdam, Germania, unde au discutat despre „Natura realității”.
Rabindranath Tagore (1861-1941) este numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur, care a fost un scriitor și filosof indian, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne; a fost primul câștigător al premiului Nobel pentru Literatură - 1913, din Orient. Academia suedeză i-a decernat premiul, „datorită versului său profund sensibil, proaspăt și frumos, prin care, cu o pricepere desăvârșită, și-a făcut din gândul său poetic, exprimat în cuvinte englezești, o parte a literaturii occidentale”.
Pe lângă creațiile sale poetice, care l-au făcut cunoscut, a scris drame muzicale, drame de dans, eseuri de toate tipurile, jurnale de călătorie și două autobiografii. Tagore a lăsat, de asemenea, numeroase desene, picturi și cântece pentru care a compus muzica.
În 1926, la invitația regelui Ferdinand, în noiembrie 1926, fiind într-o călătorie de studii, a ajuns sa viziteze și Bucureștiul.
Image
Albert Einstein (1879 - 1955), fizician de origine germană care a dezvoltat teoriile relativității și a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru explicația sa asupra efectului fotoelectric, este considerat unul dintre cei mai importanți fizicieni ai secolului XX.
El a fost cu mult înaintea vremurilor în care s-a născut. Descoperirile sale au continuat să obțină premii Nobel, prin fizicienii care i-au continuat munca, după moartea sa.
În 1993 și în 1995 două premii Nobel au fost acordate descoperitorilor undelor gravitaționale, prezise de Einstein și descoperitorilor condensatelor Bose Einstein (o nouă formă de materie care poate apărea la temperaturi extrem de scăzute).
Teoria relativității a lui Einstein a deschis calea pentru descoperirea găurilor negre, dar conceptul din spatele existenței lor a fost atât de bizar încât nici măcar el nu era convins.
Mulți fizicieni de seamă încă încearcă să ducă la bun sfârșit visul lui Einstein, „A theory of everything”, o teorie care sa explice toate fenomenele fizice cunoscute, ce combină mecanica cuantică cu fizica clasică într-o abordare unificată, care să explice legile universului.
Deși un poet si un om de știință nu par a avea multe lucruri comune de discutat, în 14 iulie 1930, Einstein l-a primit în casa sa de la periferia Berlinului pe filosoful Tagore, unde au avut o discuție ce a rămas în arhivele umanității.