Riscurile unei practici yoga greșite Skip to main content
practica-yoga-gresita

Yoga a câștigat teren semnificativ în ultimii ani în România, este aproape un trend să te declari practicant de yoga. Doar că odată cu setarea trendului, au crescut și riscurile practicării incorecte, în special în cazul celor care fac yoga de pe Youtube sau în ședințe online, unde practicantul nu poate fi atent supervizat de profesor.

De altfel, putem observa oameni care declară că practică yoga de ani de zile și, cu toate acestea, nu par să se îmbunătățit de-a lungul anilor, ba dimpotrivă, se poate observa un oarecare regres în nivelul de conștiință. În practicarea greșită, vedem adesea o agresivitate crescută, incapacitatea menținerii controlului, accidentări fizice sau episoade psihotice. Este la fel de adevărat că aceste lucruri le vedem și la nepracticanți, însă după câțiva ani de yoga, acestea ar trebui să dispară aproape complet din manifestările cotidiene. 

Citește și: Yoga și inteligența emoțională (yogasat.ro)

Este yoga periculoasă?

Yoga în sine nu este deloc periculoasă, dar ignoranța a fost dintotdeauna periculoasă. În cazul de față, atât ignoranța practicantului, cât și cea a instructorului. Atunci când vorbim despre yoga spunem că este o știință veche de mii de ani care poate transforma profund viața unui om.

O simplă postură poate schimba profund omul. Ceea ce înseamnă că yoga este, cu adevărat, un instrument foarte puternic. Putem face paralela între yoga și energia nucleară. Cea din urmă, folosită de cine trebuie, cu intenții curate, cu grijă si respect față de puterea pe care o are, poate fi o resursă inepuizabilă și regenerabilă de energie. Folosită cu intenții necurate sau de oameni incompetenți, poate face să dispară o țară întreagă. La fel se întâmplă și în cazul practicii yoga.

Este bine să înțelegi, chiar înainte de a te apuca de practică, că yoga, deși aduce beneficii în plan fizic și mental, acestea sunt obținute și menținute prin elevarea spirituală. Cu alte cuvinte, yoga posturală și atât poate funcționa la început, însă fie își va arăta curând limitele, fie poate provoca mai mult rău dacă practicantul refuză să intre în contact cu natura sa spirituală.

Citește și: Cele 5 stadii ale progresului spiritual, din perspectiva lui Guru Nanak (yogasat.ro)

Oricine poate practica yoga

Yoga a ajuns în toate colțurile lumii. Și oricine o poate practica. Doar că, în momentul în care ai decis să accesezi un asemenea instrument, este nevoie de dedicare, determinare, timp suficient pentru a o practica așa cum este corect. Yoga pe repede înainte nu este o soluție și poate face mai mult rău decât bine.

Responsabilitatea în practicarea corectă este atât a instructorului cât și a cursantului. Dacă oamenii nu s-ar mai grăbi și nu și-ar mai trăi toată existența pe repede înainte, ar înțelege că o ședință autentică de yoga durează de la 90 de minute în sus. De cealaltă parte, responsabilitatea instructorului este, în primul rând, de nu modifica practica de dragul marketingului. Orice compromis pe care profesorul de yoga îl face în practică pentru a nu ofensa cursantul sau pentru a atrage mai mulți oameni este complet iresponsabil.

Yoga este mai mult decât o practică învățată în 200, 300 sau 500 de ore. La modul ideal, partea de training durează câțiva ani și doar o parte dintre cursanți au ce le trebuie și ajung să predea. Având în vedere că totuși trăim într-o lume în care totul este făcut în viteză, inclusiv cursurile de instructori, este de bun simț ca aceștia să înțeleagă că este nevoie de formare și aprofundare continuă, atât în plan intelectual cât și în plan subtil.   

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook