Integritatea definește caracterul Skip to main content
sisif-caracter-munte-bolovan

Există oameni care își urmează propriile dorințe și oameni care urmează dorințele celorlalți. Vedem acest lucru în fiecare zi în jurul nostru. Câteodată, voința socială, conștiința colectivă și dorința de a le face pe plac celor din jur devin mai puternice decât vocea sufletului. Atunci, din păcate, se pierde integritatea, și, odată cu ea și demnitatea.

Oamenii puternici și oamenii slabi

Dacă vrem neapărat o definiție a integrității, aceasta este “acea trăsătură care exprimă virtuțile, trăirile și aplicarea convingerilor, fără discrepanțe între afirmații și exemplul trăirii personale.” Cu alte cuvinte, a rămâne demn și integru înseamnă a te lăsa ghidat de propriile valori etice, chiar și atunci când cei din jurul tău fac exact opusul. Un exemplu bun în acest sens este acest filmuleț (vezi aici) care a devenit viral într-un timp foarte scurt.

Evident că atunci când ești slab în credință, iar propriile valori nu sunt foarte bine definite sau înrădăcinate, nu vei găsi resursele energetice de a îți apăra și susține propriile trăiri. Pe de altă parte, când știi foarte bine cine ești și ce valori te conduc în viață, vei trăi integru, fără a te lăsa influențat de opinia majorității.

Citește și: Virtuțile unui Yoghin adevărat. SatYog. (yogasat.ro)

Practica yoga și integritatea

Impactul social al practicanților de yoga este că, la un moment dat, eu tendința să devină “oile negre” ale societății. Se întâmplă acest lucru pentru că, odată cu avansarea în practică, omul se concentrează din ce în ce mai mult pe interior, pe vocea interioară și pe dorințele reale ale sufletului. Nu mai există nevoia de validare exterioară, iar acest lucru se va vedea în orice context social în care practicantul intră. Dacă nu este în conformitate cu valorile sale profunde, acesta fie va ieși din context, fie își va face cunoscute părerile. 

“Omul este singurul animal care are nevoie de un stăpân”, spunea Kant.

Ori, pentru orice practicant, scopul yoga sau al meditației este, în primă fază, transcederea naturii animalice, a nevoii de apartenență de o altă ființă sau grup de oameni. În timp, practica yoga duce spre integritate, spre putere și neclintire în credință. 

Validarea exterioară slăbește ființa

Nevoia de a le face pe plac celorlalți și de a fi plăcuți, este o exprimare a propriei slăbiciuni, a îndoielilor cu privire la propria valoare. Pentru fiecare dintre noi există oameni asemănători ca valori și nivel de conștiință. În momentul în care apare nevoia de a le fi plăcuți de toată lumea, din toată scara de valori, de cele mai multe înseamnă că noi înșine nu ne cunoaștem valorile sau ne îndoim de ele.    

Citește și: Studiu: Constientizarea sinelui ar putea fi cheia catre fericire (yogasat.ro)

Atunci când atenția noastră este orientată spre exterior, suntem supuși suferinței și așteptărilor. Vom condiționa propria fericire și liniștire în funcție de evenimente externe pe care nu le putem controla. Ne luăm repere în oameni, statut, nevoia de a fi plăcuți, iar atunci când exteriorul nu ne mai satisface așteptările, este firesc să pierdem reperele. Dacă atenția va rămâne fixată în exterior, vom fi întotdeauna dependenți de părerile celorlalți și de validarea lor și a societății. Este ca și când le-am preda de bună voie puterea personală altor oameni și ne încredem cu totul în ei, să o folosească spre binele nostru.

Ori, acest lucru nu are cum să se întâmple. Fiecare este condus de anumite valori, de anumite lucruri, are propria dualitate pe baza căreia acționează. Ceea ce e bine pentru ei, nu e neapărat bine pentru noi. Deci, puterea are nevoie să stea “la ea acasă” pentru a manifesta dorințele propriului suflet.

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook