Retreaturile de yoga – între vacanță și asceză Skip to main content
yoga-retreat

Odată cu creșterea numărului de practicanți yoga, a apărut și nevoia și, automat, oferta retreat-urilor de aprofundare a practicii. Cu alte cuvinte, se presupune că pleci de acasă, departe de mediul în care trăiești, timp de câteva zile, timp în care îți faci practica de asane, meditații și chanting și te întorci mai bine și mai echilibrat.

Asistăm la desacralizarea conceptului de retreat

Retreat înseamnă retragere. Așa cum este ea văzută în asceză, retragere din cotidian, din tumultul orașului, în liniște, post și rugăciune. Retreat-ul, în esența lui, nu implică socializare și foarte multe discuții, ci mai degrabă dezlipirea de social și de energii externe. Retragerea are o conotație sacră, profundă și foarte intimă. Contează mai puțin unde se face, cine te însoțește, ce mănânci, de câte ori pe zi. Contează munca interioară pe care o faci și atât. Restul sunt accesorii.

Desigur, plecarea într-o tabără de yoga are beneficii uriașe, mai ales în planurile imediate ale conștiinței: compania oamenilor asemenea ție, cu interese similare și practicarea asanelor și a tehnicilor de pranayama vor reuși să liniștească mentalul, în cele din urmă. Însă este doar o pace mentală temporară, funcționează, însă pe termen limitat.

Citește și: Ce este mauna si de ce este foarte importanta in practica yoga (yogasat.ro)

Practicarea mauna

Atunci când mergi într-un retreat în adevăratul sens al cuvântului, ți se va recomanda să practice mauna, tăcerea. Doar că atunci când ai o minte foarte agitată și vezi într-un retreat o modalitate ideală de a fugi de tine, mauna va fi imposibil de practicat. Și chiar dacă o vei face, mintea va găsi alte modalități prin care să se exprime, de obicei, biologic.

De altfel, acesta este motivul pentru care cei care vor să bifeze măcar o data în viață o tabără de Vipassana, experiența se dovedește a fi una traumatizantă cel puțin din punct de vedere fizic. Practicanții acuză dureri de spate, de articulații, de organe interne în primele zile de Vipassana. Sau pur și simplu nu pot să tacă, oricât de clare ar fi cerințele. Aceștia nu sunt încă pregătiți pentru o astfel de retragere în interior, mintea este mult prea gălăgioasă pentru a face față tăcerii.

Cu alte cuvinte, retreat-ul nu este pentru toată lumea, un fel de panaceu universal la problemele cu care te confrunți fie la job, fie în relația de cuplu. Retreat-ul este pentru căutătorii dedicați aproape exclusiv procesului de auto-cunoaștere și eliberare, pregătiți mental să facă asta.

Citește și: Cum sa iti formezi un nou obicei in 5 pasi simpli (yogasat.ro)

Este nevoie de 21 de zile pentru ca o schimbare să fie permanentă

Studiile au arătat că este nevoie de minimum trei săptămâni pentru ca o practică să se “fixeze”, să prindă rădăcini. Ba chiar studii mai recente spun că este nevoie de 40 de zile pentru asta. Prin urmare, o tabără sau o excursie de yoga de câteva zile nu poate avea neapărat un efect pe termen lung asupra obiceiurilor tale în practică. Poate fi, însă, un model de reținut și de urmat odată ce te întorci acasă atâta vreme cât practica este una corectă și benefică.  

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook