Cristina Tomescu practică yoga de 9 ani, iar în ultimii 2-3 ani poate spune că a devenit o practică zilnică. În 2019 a început cursurile de instructor yoga și și-a deschis propriul studio ăn perioada covid, când totul era închis.
Pentru ea yoga este simplitate, conştientizarea diferenţei dintre adevăr si percepţie. Bucuria, speranţa, somnul bun, starea de bine, liniştea, calmul, iubirea, recunoştinţa, compasiunea, răbdarea, acceptarea, bunătatea, umorul, serenitatea şi recunoştinţa.
Mai multe despre Cristina în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„În 2019 am început cursurile de instructori yoga în România. Apoi am studiat cu My Vinyasa Practice - 200YTT, Yoga Therapy for Anxiety si Online Trauma Informed Yoga. Cu ei am descoperit cum Yoga chiar este pentru oricine îşi doreşte să practice. Aplic la clasele mele inclusivitatea oamenilor şi adaptibilitatea posturilor pentru a se potrivi diferitelor tipuri de corpuri, de vârste, de gen, de diferite afecţiuni sau limitări fizice, de scopuri în viaţa.
Am deschis studioul într-o perioadă în care totul era închis din cauza pandemiei Covid19. Curaj, credinţă sau nebunie? Am ales varianta aceasta acum, de a împărtăşi ceea ce am avut privilegiul de a citi, afla, învăţa, practica şi experimenta, într-un moment în care oamenii au nevoie mai mult ca oricând de linişte, claritate, acceptare si bunătate.
Practic yoga de aproximativ 9 ani, dar în ultimii 2-3 ani pot spune că a devenit o practică zilnică. La început, yoga a reprezentat un refugiu unde îmi găseam liniştea pentru 1-3 ore pe săptămâna. Apoi am vrut mai mult şi acest refugiu s-a transformat în starea mea de bine zilnică.
Yoga pentru mine înseamnă simplitate. Conştientizarea diferenţei dintre adevăr si percepţie. Bucuria, speranţa, somnul bun, starea de bine, liniştea, calmul, iubirea, recunoştinţa, compasiunea, răbdarea, acceptarea, bunătatea, umorul, serenitatea şi recunoştinţa toate sunt yoga pentru mine!
De-a lungul timpului, yoga a avut asupra mea mai multe efecte :
- de la rolul major pe care îl are asupra sistemului nervos periferic, pâna la implementarea principiilor yoga (yamas si niyamas) în viaţa de zi cu zi, toate acestea ducând la stare de bine în interior şi la relaţii mai bune în exterior.
- de la un corp mai puternic şi sănătos, la un sistem imunitar mai bun şi la atenţia asupra prezentului, asupra emoţiilor, la gestionarea lucrurilor într-o maniera simplă.
În momentul în care începi să practici yoga regulat, chiar şi o ora pe săptămâna, viaţa începe să ţi se schimbe. Poate nu iţi dai seama chiar de la început, dar dacă ai un profesor care te ajută sa duci yoga şi în viaţa de zi cu zi şi o practică constantă, vei observa schimbările. Şi vine momentul în care vrei să faci mai mult de o ora pe săptămâna şi vrei să afli mai multe despre cum funcţionează yoga. Şi in acel moment conştientizezi că yoga este un stil de viaţă. Sănătate fizică si mentală.
Practic yoga zilnic. Chiar dacă nu am timp pentru o practică mai lunga si mai completă de 1-2 ore, nu trece o zi fară o tehnică de respiraţie, o meditaţie, o tehnică de concentrare, mişcări uşoare de stretching şi yamas / niyamas. De asemenea, practic meditaţia zilnic, măcar 5 minute pe zi. Am o mantră personală dată de un profesor de yoga din România / India; meditaţie cu mantră şi meditaţia ghidată.
Citește și: Principii budiste care te vor ajuta in practica meditatie
Atâta timp cât te mişti pe ritmul respiraţiei, conştientizezi respiraţia şi senzaţiile din corp si intenţia practicii este bunăstarea fizică, mentală si spiritualâ, yoga este o practică conştientă.
Cred că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă. Şi pentru că eu cred cu adevarat că yoga aduce beneficii vieţii, încerc şi eu să aduc această schimbare în comunitatea mea. Unul dintre proiectele mele acum în desfaşurare, se numeşte „ Yoga, after hours” şi este adresat profesorilor. Am studiat stresul la locul de muncă al profesorilor la care s-a adăugat stresul indus de pandemie şi am realizat un program pentru profesorii de liceu / gimnaziu, astfel încât ei să se întoarcă la catedră liniştiţi, încrezători şi optimişti, aşa cum au nevoie copiii.
Un alt proiect în pregătire ce va fi realizat împreună cu una dintre cele mai cunoscute platforme de fundraising pentru organizaţii nonguvernamentale, va îmbina beneficiile aduse de yoga cu strângerea de fonduri pentru cauze sociale.
Am mai multe idei referitor la includerea practicii yoga în viaţa oamenilor. Va fi mai multă muncă, pentru ca aşa cum se ştie, in România ne lovim de ideile preconcepute, învechite despre ce a însemnat yoga in România, în ultimele decenii.
Nu urmez un maestru, dar studiind cu Michelle Young și linia ei directă Shanti Kelley și Richard Miller, îi admir, îi urmăresc şi îi citesc. Câteva din cărțile care au lăsat urme frumoase în viața mea sunt:
Yoga Nidra: A Meditative Practice for Deep Relaxation and Healing - Richard Miller, Autobiograpfy of a Yogi – Paramahansa Yogananda, Zen Mind, Beginner's Mind - Shunryu Suzuki, The Power of Now - Eckhart Tolle, The Untethered Soul - Michael A. Singer, Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion - Sam Harris, How Yoga Works - Christie McNally, Michael Roach, Bucuria de trăi – Yongey Mingyur Rinpoche, Eric Swanson, Mindfulness si neurobiologie – Daniel Siegel.”