Ioana Dimbean cochetează cu yoga de la 20 de ani, căutând informații, studiind și practicând yama și nyama – sau ceea ce părinții și bunici ei au învățat-o prin propriile lor cuvinte. În 2019 a obținut diploma de instructor yoga la Yoga Academy România.
Practică aproape zilnic meditația, pranayama, asane, însă consideră yoga un mod de viață ceea ce îi ocupă 100% din ceea este.
Mai multe despre Ioana în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„După mai multe încercări în domenii diferite, a venit un moment în care am fost obligată să aleg, eram deja instructor, așa că am lăsat în urmă job-ul clasic și am făcut din yoga un mod de a fi.
Citește și: 7 asane pentru concentrare care fac minuni
Pentru mine, practica yoga, este cunoaștere de sine, iar acest lucru duce la cunoașterea întregului univers. Am ales ca prin ceea ce fac să-mi bucur sufletul și totodată să fiu utilă lumii, lucru care a atras după sine și alte beneficii.
Cochetam cu yoga de pe la vârsta de 20 de ani, iar în 2006 mi-a căzut în mână cartea Puterea gândului de Swami Shivananda, cunoașterea transmisă în această carte a devenit o ancoră și, drept urmare, am citit-o trei ani la rând în prima zi a fiecărui an. Așa am simțit să fac și mi-am urmat imboldul. Atunci a avut loc o transformare, subtilă, dar, foarte importantă pe termen lung. Căutam informații, studiam, într-un fel, practicam deja, bunicii și părinții îmi vorbiseră despre yama și nyama dar cu alte cuvinte, am aflat mai târziu că de fapt era vorba despre același lucru spus în maniera lor. Probabil se întâmplă multora la fel.
Era prin 2016 când am început să practic Hatha yoga, în sală. Atunci aveam o durere în umărul drept, la modul că nu puteam să duc pe umăr nicio geantă, o poșetuță, iar asanele le făceam pe jumătate, deoarece fiecare mișcare îmi provoca durere. Pentru a practica sub îndrumarea unui instructor făceam naveta 30 de km, pentru a fi în mediul potrivit mie pe atunci. Am continuat să practic, iar durerea a dispărut fără alte intervenții sau tratament. Am fost doar constantă în practica mea, cred că acesta este secretul oricărei reușite.
În anul 2019, prin intermediul școlii Yoga Academy România, sub îndrumarea lui teacher Erica Nagy, mi-am obținut diploma. Un curs de 200 h, în urma căruia mi-am schimbat radical perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată m-am văzut mult mai flexibilă față de ceea ce se petrecea în viața mea.
Cu mici excepții, practic aproape zilnic și am un standard sub care nu cobor. Dacă pe partea de asane, meditație, pranayama lucrurile pot fi ,,măsurate” în timp, pe interfață lucrurile se petrec diferit, deoarece yoga este un mod de viață și, sub acest aspect, ocupă 100% din ceea ce eu sunt. Cred că multă lume practică într-un fel valorile yoga, dar, nu realizează faptul că se poate numi și așa ceea ce ei fac. Idei de viață echilibrată, promovate prin yoga, sunt întâlnite în dezvoltarea personală sau aprofundarea valorilor, sub o formă sau alta, grija față de corp, sau practica recunoștinței, studiul, rugăciunea, contemplarea etc. Dragilor, am amintit doar câteva, aceasta este yoga, mulți o caută și la fel de mulți practică, dar nu știu.
Citește și: Chiar trebuie să plătim o organizație americană, Yoga Alliance, pentru diploma de yoga?
Ar fi benefic pentru binele umanității ca generațiile viitoare să acorde mai multă atenție acestei științe. Yoga, ca si concept, este mai veche decât dezvoltarea persoanală, dezvoltare care s-a construit pe bazele, modul de viață și valorile promovate în yoga.
Rezonez din plin cu acest citat luat din cartea Lumină în yoga de B K S Yenegar, îl las aici pentru folosul cititorului și pentru a înțelege mai bine ce este yoga: ,,Studierea cărților sacre ale lumii îi permite unui sadhaka să se concentreze și să-și rezolve problemele dificile ale vieții atunci când se confruntă cu ele. Filologia nu este o limbă ci știința limbilor cu ajutorul căreia studentul va putea să-și învețe mai bine propria limbă. La fel, yoga nu este o religie în sine. Este știința religiilor, prin studiul căreia un sadhaka va putea să-și aprecieze mai mult propria credință.”
Pentru că întâlnesc multe persoane care au întrebări, judecă sau resping yoga, închei cu ceea ce spunea maestrul Mircea Eliade: ,,Mulți contestă yoga pentru că nu o înțeleg. Au dreptul să o conteste numai cei care practică, însă aceștia nu o vor face niciodată.”
Divinitatea din mine salută divinitatea din tine, dragă cititor!”