Gomukhasana, în sanscrită, go = vacă și mukha = față. Picioarele încrucișate sunt buzele vacii, iar brațele formează urechile vacii.
1. Mitologia Gomukhasana
În India, vacile sunt animale sacre, fiind considerate mame pământești care simbolizează legătura dintre planetă și locuitori. Forumul Național al Studenților Hinduși explică:
„Pentru hinduși, vaca simbolizează toate celelalte creaturi. Vaca este un simbol al Pământului hrănitor, furnizorul care dăruiește mereu, fără pretenții. Vaca reprezintă viața și susținerea vieții. Este atât de generoasă încât nu consumă decât apă, iarbă și cereale. Dă din laptele său, așa cum dă sufletul eliberat oferă din cunoștințele sale spirituale. Vaca este considerată vitală pentru viață, fiind susținătorul virtual al vieții pentru mulți oameni. Vaca este un simbol al harului și abundenței. Venerarea vacii insuflă în hinduși virtuțile blândeții, receptivității și legăturii cu natura.”
Citește și: 3 asane pentru sănătatea ficatului.
Una dintre cele mai sacre povești despre Krishna și despre vaci este o poveste despre realizarea de sine. Când luăm înfățișarea feței de vacă în gomukhasana, examinăm, de asemenea, diferitele forme pe care le adoptăm prin identitatea sau atașamentul față de sinele nostru. Numele lui Krishna se traduce prin „toate lucrurile”. Când ne conectăm cu natura universală și adevărata noastră natură, împodobim forma „tuturor lucrurilor” în centrul ființei noastre.
Krishna, cel mai iubit păstor de vaci al hinduismului, a fost cândva testat de Brahma. Acesta era un băiat mic, jucăuș, dar are un caracter divin și puternic. Povestea spune că a ucis demonul Aghasur, un piton uriaș. Lui Brahma nu-i venea să creadă că Krishna era suficient de puternic pentru a ucide puternicul demon. El a crezut că Krishna ar fi putut păcăli oamenii din Braj și a pus la îndoială dacă Krishna ar fi fost sau nu un zeu adevărat.
Când Brahma a venit pe pământ, la găsit pe Krishna jucându-se în noroi cu ceilalți băieți păstori. Krishna îi hrănea pe aceștia din mâinile lui și, de asemenea, mânca din ale lor. Brahma a crezut că acesta nu este un comportament potrivit pentru un zeu și a-l pedepsi a furat toți vițeii.
Krishna a plecat să caute vițeii. În timp ce era plecat, Brahma i-a furat și pe ceilalți păstori. Krishna nu a găsit vițeii și s-a întors pentru a-și găsi prietenii dispăruți. Din propriul său corp, Krishna a reprodus apoi toți vițeii și păstorii pe care Brahma îi furase.
A trecut un an de la acest eveniment. Sătenii din Braj își desfășurau viața normală cu viței replica și păstori băieți. Viața a fost fericită și bună, deoarece acum acești băieți și viței erau de fapt forme ale lui Krishna însuși. Mamele acestora i-au adorat pe acești băieți mai mult decât înainte, fără să știe de ce. Aceasta se datora profundei lor iubiri și adorații pentru Krishna.
Când Brahma s-a întors pe pământ, nu-i venea să creadă ce a văzut, devenind cu adevărat confuz în momentul când l-a văzut pe Krishna jucându-se cu prietenii săi, iar în apropierea lor aflându-se vițeii.
Brahma a meditat și a primit o viziune. El a văzut că vițeii și băieții păstori erau de fapt Lord Vishnu. Brahma s-a închinat imediat la picioarele lui Krishna și și-a cerut scuze. Într-o clipă, mii de Brahmas l-au înconjurat pe Krishna.
Krishna îl iartă pe Brahman, iar vacile și băieții originali s-au reunit.
Astfel, Gomukhasana ne amintește-te atât de simbolistica vacii cât și de puterea creație și de infinitele realități ale Universului, de forma „tuturor lucrurilor”.
2. Execuție Gomukhasana
- Începe în Dandasana
- Îndoaie piciorul stâng și adu talpa lângă coapsa dreaptă
- Îndoaie piciorul drept deasupra piciorului stâng și adu talpa dreaptă lângă coapsa stângă
- Menține genunchiul drept deasupra genunchiului stâng
- Fără a ridica, îndoaie mâna stângă la spate și adu palma în sus
- Ridică mâna dreapta, îndoaie în jos pentru a ajunge la palma stângă și prinde palmele
- Menține poziția pentru 30 de secunde
Citește și: 10 modalități de folosire a curelei yoga
3. Beneficii Gomukhasana
- Întinde spatele, sporind flexibilitatea coloanei vertebrale
- Reduce durerile de spate
- Ameliorează durerile cauzate de sciatica
- Stimulează funcționarea rinichilor, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet
- Asană recomandată pentru sănătatea ficatului
- Fortifică musculatura pieptului
- Reduce stresul și anxietatea
4. Contraindicații Gomukhasana:
- În cazul leziunilor la șold, genunchi, cvadriceps, gât sau umeri
- De evitat complet în caz de sarcină
- Dureri de spate
- Dureri de umăr
- Durere de genunchi
- Dureri de sold
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.