Yoga a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani, însă percepția pe care o avem asupra acestei practici nu coincide cu esența yoga.
Semnificația cuvântului yoga înseamnă, în sanscrită, uniune. Această practică are rolul de a te ajuta să atingi starea de conștientizare a "conștiinței individuale" și totodată a celei universale.
Yoga tradițională a fost răspândită, de-a lungul anilor, pe care orală, de la profesor la învățăcel. Din această cauză, există mici diferențe în ceea ce privește învățăturile marilor maeștri, însă esența este întotdeauna aceeași.
Diferențele dintre yoga tradițională și cea modernă
La origini, yoga este este formată din următoarele ramuri: Raja yoga, Hatha yoga, karma yoga, mantra yoga, bhakti yoga și jnana yoga. Mai multe despre tipurile de yoga poți afla aici.
În viziunea modernă asupra practicii yoga, asanele sunt cele mai importante, yoga fiind promovată în scopuri ce țin de modelarea corporală, nicidecum de descoperirea spiritului. În mod complet eronat, scopul acestei practici a devenit îmbunătățirea condiției fizice și potențarea flexibilității corpului.
Pentru a evita apariția unor situații confuze, ar trebui să schimbăm puțin noțiunile pe care le folosim pentru a defini anumite activități. De exemplu, un curs de yoga ce face referire strict la partea fizică ar trebui să poarte denumirea de curs de asane, așa cum un profesor de la sala de fitness care te învață cum să practici posturile specific yoghine, fără însă să aprofundeze partea spirituală, ar trebui să fie denumit profesor de asane. Yoga nu este sinonimul cuvântului asană, ci asanele fac parte din practica yoga, alături de alte elemente la fel sau chiar și mai importante.
Salteaua de yoga
În ultimii ani, salteaua de yoga este tot mai căutată în magazinele de articole sportive, dar și în hipermarketuri. Pentru că s-a promovat intens ideea de practicare a asanelor pe o saltea din material sintetic și din cauciuc, toată lumea are impresia că nu poți practica yoga dacă nu ai o asemenea saltea, ceea ce este complet neadevărat. Yoga poate fi practicată oricând, oriunde.
Confundarea țelurilor cu instrumentele
Dacă practici yoga, trebuie să știi că scopul tău nu are legătură cu trupul. De fapt, corpul este instrumentul folosit în practica yoga pentru a atinge scopul, adică uniunea menționată mai sus.
Calea către yoga autentică
Yoghinul care practică yoga autentică are în vedere următoarele lucruri:
Relațiile cu cei din jur – yoghinul își creează legături cu lumea din jur bazându-se pe onestitate, nonviolență și lipsa posesivității. Oricum, clădirea unor relații mai bune cu lumea din jur nu este scopul practicii yoga tradiționale.
Simțurile – yoghinul se antrenează pentru a își controla în mod deliberat simțurile, însă nici acesta nu este scopul practicii yoga.
Corpul – yoghinul lucrează cu propriul corp astfel încât să capete flexibilitate, putere și concentrare, însă nici acesta nu este scopul practicii yoga.
Respirația – prin multe exerciții, yoghinul își antrenează respirația pentru a o face lină și liniștită, însă controlul respirației nu este scopul practicii yoga.
Mintea – yoghinul își antrenează mintea, valorificându-i la capacitate maximă puterea de concentrare, însă nici acesta nu este scopul pe care yoga îl are.
Scopul practicii yoga este mai presus decât toate cele menționate mai sus. Totuși simțurile, relațiile cu cei din jur, mintea, corpul și respirația pot fi obstacole care blochează conștiința de sine.
Swami Rama, fondatorul Institutului Himalayan de Știință și Filozofie Yoga, obișnuia să spună că “noțiunea de “yoga” a fost vulgarizată și a ajuns să nu mai însemne nimic”.
Definirea termenilor
Hatha yoga - hatha yoga este o parte a practicii yoga. În vremurile îndepărtate, hatha yoga pregătea practicantul pentru raja yoga, adică pentru Samadhi, stadiul în care yoghinul descoperă divinitatea și se conectează cu întreg Universul.
Asană - cuvântul asana nu este sinonim cu hatha-yoga, asanele făcând parte din hatha yoga, nu definindu-l. Asanele sunt posturile practicate de yoghin.
Yoga - în tratatul Yoga Sutra, Patanjali folosește cuvântul yoga atunci când vorbește despre trezirea spirituală.
Tratatul Hatha Yoga Pradipika menționează următoarele lucruri:
-
scopul hatha yoga este de a conduce practicantul către raja yoga
-
asanele sunt doar prima parte a hatha yoga
-
după asane, practicantul trebuie să exerseze repirația
-
energia Kundalini stă la baza tuturor tipurilor de yoga
-
Kundalini trebuie trezită și circulă numai în sus
-
Kundalini deschide ușa către iluminare
-
Cei care practică hatha yoga fără a conștientiza raja yoga nu vor culege roadele muncii lor. Asta nu înseamnă că nu se vor bucura de beneficiile din punct de vedere fizic ale asanelor, ci că scopul principal al practicii yoga nu va fi atins.
Yoga și beneficiile sale pentru sănătate
Viziunea modernă asupra practicii yoga: în vremurile noastre practica yoga este prezentată ca fiind benefică pentru sănătatea trupului, prevenind, dar și tratând, o mulțime de afecțiuni.
Din punct de vedere tradițional însă, succesul practicii yoga constă în trezirea spirituală și “conștientizarea sinelui”, lucruri ce sunt mai presus de bolile trupului și efectele acestora.