Oana Manole practică yoga de 8 ani și prin tot ceea ce face aduce în viața oamenilor starea de bine. Aflați mai multe despre Oana din interviul oferit în exclusivitate cititorilor Yogasat.
„Am început cu o practică timidă acum mulți ani cu Radu Cunescu. Îmi dădea cărți, vorbea despre tot ce acum e ’la liber’: mantre, eliberare, chakre, meditație, mandale, concentrare. Mi l-a făcut drag pe Eliade. Da, era în MISA, nu am accesat decât informație, nu știu nimic din culise. A murit într-un accident controversat și odată cu el și dragostea pentru yoga, pentru mulți ani. Apoi am observat că reveneam la practică ori de câte ori aveam nevoie de o proptea. Și așa a devenit într-adevăr sadhana. Am urmat școala Daanasana cu Julio Papi, hatha yoga în lineage Iyengar. O alegere fericită!
Ce fac are legătură de când îmi amintesc cu starea de bine: construiesc spa-uri faine în Romania, Ucraina, Azerbaijan, Kyrgystan și îi învăț pe oameni să se lase atinși în toate modurile posibile, duc oamenii în vacanță în Bali sa facă surf, yoga, masaj, meditație și să se așeze într-o spiritualitate vindecătoare, predau yoga la Yoga Frumoasa în Brașov, un loc plin de lumină și verde. Trăiesc în yoga: încerc să nu râvnesc, să nu mint, nu spun că știu mai mult decât știu, caut, accept, sunt mulțumită, un strop mai mult de tapas ar fi un pas mai aproape.
Pentru mine yoga sunt eu. Pentru tine, yoga ar trebui sa fii tu. Excuse the pun, dar în fond asta e, o călătorie pe niște drumuri bătute (de guru, sannyasini, maeștri) dar pașii sunt ai tăi. Pe drum trebuie să fii tu. Tu să vezi pietrele, tu să recunoști frunzele.
Viața mea a fost determinată de practică. Oamenii din jur vin pe această cale, prieteniile legate nou, călătoriile sunt structurate în jurul practicii (merg în fiecare an în Bali pentru practica la un studio Iyengar), căsătoria e legata de o ceremonie sufi. Trăiesc mai încet, mai atent și mai concentrat.
Practic asana cat de des posibil, practic yama și niyama tot timpul, anumite tehnici de pranayama. Ca si linie, ma regăsesc in Iyengar. Știu că pentru unii e prea multă tehnică dar eu cred ca asana se continuă în metamorfoze de ordin psihic și spiritual. În plus, consider că e oarecum arogant sa spui asta e yoga, asta nu e yoga, nu ai de unde ști unde e cel din fața ta în călătoria sa spirituală. Practic regulat de vreo 8 ani. Nu practic meditație. Cea mai apropiată tehnică pe care o practic în acest sens e respirația holotropică cu Punnu Wasu Singh. Fiecare astfel de experiență a avut un efect important în plan personal.
Cred că yoga poate schimbă lumea. Dar trebuie să înțelegem că schimbarea globală vine dintr-o sumă de schimbări ale unor patternuri și motivații individuale: nu e suficient sa ne raliem la o mișcare globală, yoga trebuie sa treaca prin fiecare dintre noi. Trebuie sa facem munca. Dar am văzut first-hand influența pozitivă asupra copiilor, cred că ei sunt primii care ar trebui expuși la practica asanelor și la principiile yama și niyama, încă nu s-au îndepărtat așa de mult de esență, au multă lumină, multă înțelegere intuitivă.
Am un profesor cu care rezonez, Julio Papi. De asemenea practic Iyengar cu profesorii studioului Olop Arpipi în Bali. Sunt afina a lui Guruji, BKS Iyengar. Un alt maestru este Eliade. Am nevoie de disciplina căutării și am nevoie de a translata parte din concepte în propria iconografie. Știi, toate fațetele lui Shiva pot crea confuzie.”