Reteta traditionala indiana de chapati Skip to main content
Reteta traditionala indiana de chapati

Chapati este un tip de lipie traditionala, care se consuma zilnic in India. Reteta consta in trei ingrediente simple: faina, sare si apa. Este considerat poate cel mai sanatos tip de paine, deoarece nu contine afanatori si nu se face din aluat dospit.

Ingrediente pentru 12 lipii:
- 1 cana de faina de grau indiana proteica, de tip Atta
- 1 lingurita de sare
- 1 cana de apa
- 2 linguri de faina de grau, pentru rulare/intindere

CITESTE 23 de retete vegetariene ideale pentru aceasta perioada

Preparare:
Se cerne faina, se adauga sarea si se amesteca bine. Se pune faina intr-un castron mare si se adauga trei sferturi de cana de apa. Se amesteca usor cu degetele, prin miscari circulare, pana cand faina incepe sa se inchege. Se mai adauga 1-2 linguri de faina daca aluatul este prea lipicios. Se adauga apa daca aluatul e prea uscat si rigid.

Se framanta aluatul pana devine moale si nu se mai lipeste de degete. Se poate pune un pic de ulei pe maini pentru a ajuta la framantat. Se acopera aluatul cu folie de plastic si se lasa o ora la temperatura camerei. Aluatul se poate lasa si in frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei inainte de a fi folosit.

Se incinge tigaia si se imparte aluatul in 10-12 bile egale. Pe rand, se dau prin faina toate bilele de aluat si se intind un pic cu mainile. Dupa intindere, se transfera fiecare parte de aluat pe o suprafata plana si curata si se ruleaza cu sucitorul pana devine un disc cu diametrul de 16-18 centimetri. Daca aluatul se lipeste, se mai presara putina faina pe suprafata de rulare.

chapati

Se aseaza lipia in tigaia fierbinte si se lasa aproximativ 30 de secunde sau pana apar pete aurii pe suprafata lipiei, apoi se intoarce pe cealalta parte. Cand lipia incepe sa se umfle, se apasa usor pe ea cu un prosop de bucatarie impaturit pana cand aerul ajunge in zonele inca plate. Intreaga lipie se va umfla.

CITESTE Reteta de Tikka Masala vegetariana

Lipia va fi la fel de delicioasa chiar daca nu se umfla uniform. E nevoie de un pic de exercitiu pentru a obtine lipii chapati pufoase si uniform umflate.

Se transfera lipiile chapati pe o tava. Se pot unge deasupra cu un pic de unt sau ghee. Se servesc calde.

Timp de preparare a aluatului: 15 minute
Timp de coacere: 10 minute
Timpi aditionali: 1 ora
Timp total: 1 ora si 25 de minute
Portii: 12 lipii

Informatii nutritionale per lipie:
Calorii: 69
Grasimi: 1 gr
Grasimi saturate: 1 gr
Sare: 195 mg
Carbohidrati: 14 gr
Fibre: 2 gr
Zahar: 1 gr
Proteine: 3 gr

 

 

 

Comenteaza cu Facebook