Ce este frica? Nu este mereu ceva rau. Avem nevoie de un anumit nivel al fricii pentru a ne alerta in caz de pericol, pentru a ne proteja. Aceasta poate fi considerata frica sanatoasa. Peste un anumit nivel, frica devine nesanatoasa. In zilele noastre si in general, frica nu mai este legata de situatii care ne pot pune viata in pericol. Exista mai mult teama de esec, de necunoscut, de schimbare sau de a nu te ridica la nivelul asteptarilor. Aceste frici sunt paralizante si impiedica dezvoltarea potentialului maxim.
Cum se manifesta frica? Se poate manifesta diferit la oameni diferiti. Poate insemna adesea stres, nervozitate, anxietate, furie sau tristete. De asemenea, mai poate fi recunoscuta in senzatia de fluturi in stomac (la fel ca la indragostire), tensiune in gat si in partea superioara a umerilor, insomnie, griji. Frica nu poate fi combatuta de la sine, mereu va aparea brusc si ne va lua prin surprindere. Putem, insa, invata cum sa nu ii permitem sa ne domine, pana cand descreste, se rareste si dispare, nemafiind un “obicei” sau un automatism spontan.
In engleza, frica (FEAR) mai este numita False Evidence Appearing Real, adica o falsa evidenta aparent reala. Paramahansa Yogananda spunea ca frica se creeaza atunci cand intretinem anumite ganduri. Aceste ganduri prind radacini adanci in subconstient si mintea supra-constienta incepe sa creada ca frica nu este deloc usor de distrus, precum ar putea fi gandurile de la care a pornit. Aceste ganduri apar atunci cand ne focusam atentia asupra unor evenimente din trecut, posibil insotite de regrete, si asupra nazuintelor din viitor. Intretinerea unor astfel de ganduri nu este deloc constructiva, de aceea se recomanda cultivarea unui nivel sporit de constientizare, care permite sporirea increderii si totodata a relaxarii. Practica yoga este ideala in acest sens.
CITESTE Stimularea nervului vag (prin yoga) reduce inflamatia
Yoga poate fi benefica pentru echilibrarea emotionala. Poate instala un sentiment mult mai confortabil de incredere in locul temerilor. Poate spori increderea in forta interioara a omului. Adesea, multi oameni se confrunta cu teama de a se deschide emotional, de a fi vulnerabili sau de a iesi din zona de confort si a se confrunta cu schimbari si adaptari inevitabile. Practica yoga poate spori flexibilitatea si adaptarea mentala si poate diminua rezistentele mentale. In yoga, echilibrul si flexibilitatea sunt cultivate atat pentru corp, cat si pentru psihic, cu scopul elevarii spirituale, care poate stagna din cauza unor anumite blocaje emotionale sau chiar frici.
Iata 7 tehnici yoga pentru inlaturarea fricilor:
Sunt recomandate in special posturile de inversiuni si de indoiri ale spatelui. Inversiunile intorc corpul, combat efectele gravitatiei si au efect rejuvenant si revitalizant. Sporesc cisculatia sanguina, oxigeneaza organismul si imbunatatesc functiile creierului. Indoirile spatelui sunt de folos in cazuri de depresie, deoarece ele pot literalmente sa ridice starea de spirit.
Elibereaza energii emotionale si “deschid” corpul si mintea. Sunt de folos pentru o mai buna gestionare a stresului si astfel ajuta la crearea unor noi obisnuinte sanatoase, care genereaza noi atitudini spontane in confruntarea cu temerile, obstacolele si dificultatile.
! Daca aveti probleme cu vertebrele in zona lombara, nu practicati posturile care implica inversiuni si/sau indoiri ale spatelui.
Utthita Balasana
Se recomanda ca, in practica, sa incerci sa mentii postura mai mult, de fiecare data cand practici. De asemenea, poti adauga diverse variatiuni ale asanei respective.
Inversiunile si indoirile spatelui se practica, de regula, la finalul sesiunilor yoga, deoarece sunt cele mai dificile si necesita incalzire. Dupa fiecare astfel de asana, se recomanda revenirea prin executia posturii copilului sau Utthita Balasana. Aceasta este ideala pentru coloana si relaxare.
Ardha Chakrasana
Postura jumatate de roata.
Incepi la o oarecare distanta fata de perete. Te poti folosi de perete pentru a flexa spatele si a cobori lent pana in pozitia numita podul in gimnastica. Poti executa pana la capat podul, daca esti antrenat, sau poti ramane intr-o pozitie intermediara, in care te simti confortabil.
CITESTE Ritmul respirației influențează memoria și teama
Postura camilei se poate executa la fel, complet sau partial, prin variatiuni. Total, se executa aducand ambele maini pana la picioare.
Sau postura plugului.
Se incepe prin Sarvangasana sau lumanarea.
Ardha Adho Mukha Vrksasana
Sau statul in maini. Este o postura dificila, care se poate practica prin sprijin la perete. Important este de mentinut linia dreapta, astfel incat se estimeaza distanta cat mai apropiata de perete pentru o cat mai buna aliniere.
Ardha Sirsasana
Sau postura jumatate stat in cap.
Ganesha Mudra
Se incheie sesiunea preferabil prin meditatie. Pregatitor, se executa Ganesh Mudra, numita astfel dupa zeul hindus renumit pentru inlaturarea obstacolelor.
In postura de meditatie, se aduce mana stanga in dreptul pieptului, cu palma in exterior. Se aduce mana dreapta cu palma in interior si se apuca strans degetele mainilor. Se mentine mudra in dreptul inimii. Se respira constant, adanc. Pe expiratie, se desfac mainile, ndar se mentine mudra. Pe inspiratie, se continua strangerea, dar se elibereaza orice tensiune a strangerii. Se repeta de se 6 ori, apoi se inverseaza pozitia mainilor.
! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.